Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ τουρισμός είναι ένα πολυσχιδές και πολύπλευρο παγκόσμιο φαινόμενο. Συνδέεται άμεσα με την ανάδειξη –πέραν της καθαυτό αγωνιστικής –με δύο ουσιώδη στοιχεία: τον πολιτισμό αλλά και την κερδοφορία, σε όλα τα επίπεδα, της διοργανώτριας χώρας. Συνεπώς έχει ευνόητο ενδιαφέρον για τη χώρα μας η διημερίδα στο Ηράκλειο της Κρήτης, συνδιοργάνωση της Περιφέρειας, του δήμου και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Ποια άραγε είναι η ρίζα στην Ελλάδα του αθλητικού τουρισμού; Να μην ξεχνάμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα οι μεγάλοι αγώνες (Ολυμπιακοί-Ολύμπια, Παναθήναια, Ισθμια, Πύθια, Νέμεα κ.ά.) είχαν επισκεψιμότητα και παρακολούθηση από τον σύμπαντα τότε ελληνικό κόσμο.
nnn
Η ΠΡΩΤΗ, ας πούμε, πρόσκληση προς τους ξένους φίλους του αθλητισμού καταγράφεται κατά την τελική συνεδρίαση του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 1894 στην παρισινή Σορβόννη από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν για τη «μελέτη των αρχών του φιλαθλητισμού και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων» (τότε συνηθιζόταν η λέξη «ανασύστασις»). Ο έλληνας αντιπρόσωπος –του ιστορικού πρωτοπόρου σωματείου Πανελληνίου ΓΣ και όλου κατ’ ουσίαν του ελληνικού αθλητισμού –Δημήτριος Βικέλας, ο μεγάλος Ελληνας της Ευρώπης, επέτυχε με αποκλειστικά δική του ιδέα και τόλμη (αποκοτιά θα λέγαμε) την ανάθεση στην Αθήνα των πρώτων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι σύνεδροι, αρχαιόφιλοι κατά το πλείστον, ομόφωνα αποδέχθηκαν την πρόταση Βικέλα.
nnn
ΕΝΑ από τα επιχειρήματα του Βικέλα στην πειστική ομιλία του αφορούσε στο ότι άξιζε οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι να γνωρίζουν την αίγλη της Αρχαίας Ελλάδας παράλληλα φυσικά με την ευγενή αγωνιστική άμιλλα αθλητών από όλον τον κόσμο.
nnn
«Ισως είπωσιν τινές ότι αι Αθήναι είναι μακράν, ότι δεν προσφέρουν αυτάς τας ευκολίας και τα μέσα αγωγίας ως οι Παρίσιοι και το Λονδίνον. Ολα αυτά είναι αληθή αλλά να μη λησμονώμεν ότι εις τας Αθήνας υπάρχουν και μνημεία και μουσεία υψίστου ενδιαφέροντος ενώ και δι’ ευκόλων και ευχαρίστων εκδρομών δύναταί τις να επισκεφθεί εκείθεν τους διασήμους στίβους των αρχαίων αγώνων».
nnn
Ο ΒΙΚΕΛΑΣ παράλληλα επισήμανε και το «συναισθηματικόν μέρος», δηλαδή το δικαίωμα, όπως είπε, της Ελλάδας «να εγκαινιασθούν» οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες επί του εδάφους της. Από τον Ιούνιο του 1894 –με τη νίκη του Ελληνισμού –ως την 25η Μαρτίου 1896 της έναρξης των Αγώνων πολλά και διάφορα, απτόμενα του αθλητικού τουρισμού συνέβησαν, περί των οποίων συνέχεια στη στήλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ