Ως Πρωθυπουργός,τόχουμε πει πολλές φορές, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί.Ως μάντης όμως είναι σίγουρα για κλάματα.
Θυμάστε τι έλεγε με μεγάλη αυτοπεποίθηση και απόλυτη σιγουριά πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015; Ότι δεν υπάρχει «ούτε μία στο εκατομμύριο» περίπτωση να μην αποδεχτεί η κυρία Μέρκελ τις ελληνικές θέσεις για το κούρεμα του χρέους.
Παρά το ότι διαψεύστηκε παταγωδώς από τις εξελίξεις,πάλι την Τετάρτη ο κ.Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο επέμεινε στην μαντική τέχνη προβλέποντας ότι οι δανειστές θα αποδεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών:
«Η πρόταση αυτή (σ.σ.για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%) είναι απολύτως συμβατή με το γράμμα της Συμφωνίας και είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή και από τους θεσμούς, αφού, επαναλαμβάνω, τηρεί το γράμμα της Συμφωνίας.»
Ωστόσο, όλες οι εφημερίδες είχαν τις ακριβώς αντίθετες πληροφορίες.Εγραφαν μάλιστα ότι οι δανειστές ζήτησαν από τον κ.Κατρούγκαλο και τον κ.Τσακαλώτο να υπάρξει μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης (ουσιαστικά μείωση συντάξεων) καθώς και αναλυτική κοστολόγηση της ασφαλιστικής πρότασης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.
Επιπλέον την ίδια μέρα που ο κ.Τσίπρας έκανε τις παρακινδυνευμένες προβλέψεις του, βγήκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας – ο οποίος έχει από πρώτο χέρι πληροφόρηση αφού σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά μετέχει και εκπρόσωπος της ΕΚΤ – και προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν φωτογραφίζοντας παράλληλα την ανάγκη περικοπής των συντάξεων.
«Από τις χώρες του ΟΟΣΑ,είπε ο κ. Στουρνάρας η χώρα μας έχει την μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις. Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών.»
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις ανέρχονταν στην Ελλάδα στο 14,5% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιες δηλαδή του 7,9% που είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ.Παράλληλα τα εισοδήματα των Ελλήνων ηλικίας πάνω από 65 ετών αντιστοιχούσαν το 2014 στο 98% των μέσων εισοδημάτων, ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού, μετά το Λουξεμβούργο (106%) και τη Γαλλία (100%), και έναντι 87% που ήταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ.
Παράλληλα, το στέλεχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν σε άρθρο του αναφέρει ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι γενναιόδωρο σε απλησίαστα οικονομικά επίπεδα και προτείνει ως μόνη βιώσιμη λύση για το ασφαλιστικό τη μείωση των συντάξεων σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα «δεν μπορεί να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές.»
Μάλιστα ο κ.Τόμσεν σημειώνει ότι » οι τυπικές συντάξεις σε ονομαστικούς όρους Ευρώ, είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αν και η Γερμανία – με μέτρο το μέσο μισθό – είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα.Προσθέτει ακόμη οι Έλληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς, και ότι οι Γερμανία είναι πιο αποτελεσματική στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.
Και καταλήγει ο κ.Τσόμσεν:»για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4 – 5 τοις εκατό του ΑΕΠ (7,2 – 9 δισ εύρω).Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις.»
Συμπέρασμα πρώτον: όπως όλα δείχνουν για να πετύχει η χώρα το στόχο του τρίτου μνημονίου για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ ευρώ) η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει και κύριες συντάξεις. Με ασφαλιστική δαπάνη περίπου 30 δισ. ευρώ το χρόνο απαιτείται μέση μείωση συντάξεων 6% για την επίτευξη του στόχου – δηλαδή μείωση περίπου 50 ευρώ για μία μέση σύνταξη των 880 ευρώ!
Συμπέρασμα δεύτερον: αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να διαπραγματευτεί ώστε να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις» τότε «καήκαμε » – όπως παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος, γιατί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα τραβήξει σε μάκρος. Έτσι στην προσπάθεια να μην μειώσει τις συντάξεις θα χαντακώσει την ανάπτυξη. Η χώρα θα παραμείνει στην ύφεση και το 2016 ενώ από τον Ιούνιο και μετά η οικονομία θα βρεθεί πάλι σε καθεστώς χρηματοδοτικής ασφυξίας με την άρση των capital control να μετατίθενται για το 2017!
Δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να ανταποκριθεί αντί να καταφεύγει και πάλι στην επικοινωνία κόβοντας τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.