To NATO, το οποίο μέχρι σήμερα αρνείτο να συμμετάσχει ευθέως στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, «εξετάζει το ενδεχόμενο» να ενταχθεί στον συνασπισμό, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Άστον Κάρτερ.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να ενταχθεί στον συνασπισμό με την ιδιότητα του πλήρους μέλους» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν το καθένα χωριστά στον συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όμως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ως συλλογική οργάνωση άμυνας είχε έως σήμερα επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις από τις επιχειρήσεις.
«Ως νέο μέλος, το ΝΑΤΟ θα προσφέρει μοναδικές δυνατότητες» στον συνασπισμό, όπως επίσης «την εμπειρία του στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των εταίρων (αποστολές εκπαίδευσης και καθοδήγησης), στην εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων και την σταθεροποίηση» της κατάστασης μετά τη σύρραξη, τόνισε ο Κάρτερ.
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό αίτημα για την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών Awacs επάνω από το έδαφος των ΗΠΑ, ώστε να απελευθερωθούν τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη για επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, ενέκρινε επί της αρχής η Συμμαχία, βάσει ανακοίνωσης του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι οι Σύμμαχοι θα συζητήσουν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» για τον «κατάλληλο ρόλο» που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει στους κόλπους του συνασπισμού, ο οποίος διεξάγει εδώ και 18 μήνες αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο Άστον Κάρτερ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την ολοκλήρωση μια συνεδρίασης με τους ομολόγους του από τις 49 χώρες που επιχειρούν στη Συρία, μεταξύ αυτών του Ιράκ και του Αφγανιστάν, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Οι ΗΠΑ ζητούν από τους εταίρους τους να συνεισφέρουν περαιτέρω σε όπλα, εξοπλισμούς, στρατεύματα και σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί το «σχέδιο της στρατιωτικής εκστρατείας» του συνασπισμού, που στοχεύει σε πρώτη φάση στην «ανακατάληψη» της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και της Ράκας, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, εξήγησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην έναρξη των συνομιλιών.