Μόλις το περασμένο καλοκαίρι βρεθήκαμε όλοι μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων –τα γνωστά πια capital controls –έφερε όχι μόνο κοινωνική αναταραχή αλλά και πρακτικές δυσκολίες. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) διαδέχονταν η μία την άλλη δημιουργώντας συνεχώς νέα δεδομένα και πολλά ερωτήματα στο ευρύ κοινό. Και αν την περίοδο εκείνη έσπευσαν όλοι, νομικοί, τραπεζικά στελέχη, οικονομικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι, να ερμηνεύσουν –περισσότερο ή λιγότερο επιτυχώς –όσα όριζαν τα έκτακτα νομοθετήματα, αυτό δεν συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων.
Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από γεγονότα με νομικές προεκτάσεις που μας μπερδεύουν, μας προβληματίζουν ή μας απασχολούν, ενώ το κόστος των νομικών υπηρεσιών φέρνει συχνά μοιραίες καθυστερήσεις στην αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων. Απάντηση σε αυτά τα προβλήματα αποφάσισαν να δώσουν τέσσερις φίλοι, ηλικίας 28-30 ετών, οι οποίοι τον Ιούνιο του 2015 λάνσαραν επίσημα την πρώτη ανοιχτή πλατφόρμα νομικής πληροφόρησης στην Ελλάδα. Το Lawspot.gr είναι ένα technology startup, με κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό, που γίνεται το διαδικτυακό σημείο επαφής μας με το Δίκαιο.
«Συζητώντας με τις παρέες μας εντοπίσαμε το κενό στην πρόσβαση σε νομική πληροφόρηση η οποία να είναι εύκολα αναζητήσιμη και σε μορφή προσεγγίσιμη από τους πολίτες» λέει ο Βασίλης Καρκατζούνης περιγράφοντας πώς γεννήθηκε η ιδέα του Lawspot, σε μια περίοδο μάλιστα που και οι τέσσερις ιδρυτές εργάζονταν, ο καθένας στον κλάδο του. Εκείνος είναι ο ένας δικηγόρος της ομάδας, με ειδίκευση στο δίκαιο νέων τεχνολογιών και σπουδές στη Νομική και στην Ιnformation Τechnology στο Λονδίνο. Ο δεύτερος, με εμπειρία στην Google, στη Silicon Valley και στο Stanford, είναι ο Μανόλης Μανασσάκης.
Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν οι μηχανικοί υπολογιστών, μια και το εγχείρημα στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες υψηλών απαιτήσεων. Υπεύθυνοι για την τεχνική πλευρά είναι ο Θωμάς Μηνίτσιος, με ειδίκευση σε MVC applications και software automations και συνεργασίες με οργανισμούς όπως η Intel και η NASA, και ο Στράτος Καρκατζούνης, με εμπειρία στο project management στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Οι τέσσερίς τους χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισαν ότι άξιζε να επενδύσουν δυνάμεις και χρήματα σε αυτό το πρότζεκτ, που ύστερα από έξι μήνες λειτουργίας είχε ήδη πάνω από 60.000 μηνιαίους επισκέπτες.
Στόχοι
Η πλατφόρμα δεν απευθύνεται όμως μόνο στους πολίτες που αναζητούν απλά διατυπωμένες πληροφορίες σχετικά με νομικά ζητήματα αλλά και στους δικηγόρους παρέχοντάς τους εργαλεία νομικής έρευνας (νομοθεσία, τροποποιήσεις, βοηθητικά κείμενα, νομικά νέα). Σκοπός του Lawspot είναι η ψηφιοποίηση ολόκληρης της νομοθεσίας από την καταβολή του ελληνικού κράτους που θα προσφέρεται ελεύθερα σε πολίτες και δικηγόρους και θα ενισχύει τη διαφάνεια και τον νομοθετικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση Νέων Νομικών (ELSA), το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και την ιστοσελίδα Vouliwatch.
Θα μπορούσαμε, τηρουμένων των αναλογιών, να παρομοιάσουμε το Lawspot με μια «Wikipedia» για δικηγόρους, η οποία προσφέρει παράλληλα ένα οργανωμένο περιβάλλον διασύνδεσης με τους πολίτες. «Στόχος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε το έργο των δικηγόρων. Αντιθέτως, εκτιμούμε και θέλουμε να αναδείξουμε τις υπηρεσίες τους προσφέροντάς τους και ένα εύκολο εργαλείο επαγγελματικής προβολής» επισημαίνει ο κ. Καρκατζούνης.
Πώς λειτουργεί
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας έχουν τη δυνατότητα εύκολης αναζήτησης εξειδικευμένων δικηγόρων που διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις για να χειριστούν την υπόθεσή τους. Παράλληλα δημιουργείται μια «δεξαμενή» ερωτημάτων μέσα από την οποία αναδεικνύονται τα θέματα που περισσότερο ενδιαφέρουν τους χρήστες, ενώ οι εγγεγραμμένοι δικηγόροι μέσω blog posts δημοσιεύουν αναλύσεις σχετικά με νομικά θέματα της ειδίκευσής τους ή της επικαιρότητας.
Η βάση των νομοθετημάτων του Lawspot είναι διαβαθμισμένη σε τρία επίπεδα. Οι πιο χρήσιμοι και κατανοητοί νόμοι είναι διαθέσιμοι για όλους τους επισκέπτες, ενώ οι δωρεάν εγγεγραμμένοι δικηγόροι έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες πακέτο βασικών νομοθετημάτων. Οι διακεκριμένοι δικηγόροι οι οποίοι καταβάλλουν συνδρομή έχουν πρόσβαση στο σύνολο της βάσης δεδομένων, έχοντας παράλληλα στη διάθεσή τους πληθώρα εργαλείων τόσο για νομική έρευνα όσο και για τη διαδικτυακή τους προβολή και επικοινωνία με το κοινό.
Τι ψάχνουν οι επισκέπτες
Μέσα στην κρίση, σε μια περίοδο που νέα νομοσχέδια και τροποποιήσεις εμφανίζονται συνεχώς, τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες δεν εκπλήσσουν. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των χρηστών του Lawspot συγκεντρώνουν ζητήματα υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι μισθώσεις ακινήτων. Ακολουθούν τα πνευματικά δικαιώματα και η προστασία στον χώρο του Διαδικτύου, ενώ και το θέμα της επάρκειας ενσήμων προς συνταξιοδότηση απασχολεί τους επισκέπτες.
Οσο για τον χώρο των τεχνολογικών startups, στον οποίο εντάσσεται το εγχείρημα, οι εμπνευστές του δεν αποκλείουν την αναζήτηση ξένης χρηματοδότησης, πρώτο μέλημά τους όμως είναι η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης για όλους. «Η ηθική αποτελεί θεμέλιο λίθο οποιασδήποτε προσέγγισής μας και κάθε πιθανή επένδυση θα πρέπει αυτό να το σέβεται και να το διασφαλίζει» τονίζει ο κ. Καρκατζούνης.
HeliosPlus