Αβραμόπουλος στο Κολέγιο των Επιτρόπων: Οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζεται να ασκήσει νέες πιέσεις προς την Αθήνα για το προσφυγικό.

Συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα το προσφυγικό.

Μετά το τέλος του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία σημείωσε ότι οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε όποια χώρα θέλουν αυτοί. Αντίθετα, σημειώνεται στην έκθεση, οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου θα επαναπατρίζονται. Επίσης, ανέφερε ότι Ιταλία και Ελλάδα θα πρέπει να ενεργοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τα hot spots.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα, στο πλαίσιο μίας καλύτερης διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα επισημαίνεται η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, το οποίο πρέπει «επειγόντως» να τρέξει, καθώς μόλις για 497 πρόσφυγες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Τα κράτη – μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», αναφέρει το κείμενο.

Οσον αφορά στο Δουβλίνο ο επίτροπος Μετανάστευσης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό», συμπληρώνοντας ότι αυτό δε «σημαίνει όμως μεταφορά ανθρώπων» πίσω στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να πληρούνται οι όροι, οι οποίοι δεν πληρούνταν για χρόνια αλλά όταν θα αρχίσουν πραγματοποιούνται επιστροφές θα ληφθεί υπόψη και η μεταναστευτική πίεση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ο η Επιτροπή θα κάνει το Μάρτιο πρόταση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς το πλαίσιο αυτό δεν είναι πλέον το «κατάλληλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Το Δουβλίνο υπάρχει και πρέπει να το σεβαστούμε μέχρι να το αναθεωρήσουμε», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Πρόοδο με αστερίσκους καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Πρόοδο καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Έκθεση Κομισιόν για Ελλάδα – προσφυγικό

Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει ότι η δημιουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως) καθυστέρησε, διότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και οι εγκαταστάσεις έπρεπε να χτιστούν από την αρχή.

Σημειώνεται ότι το μόνο λειτουργικό hot spot βρίσκεται στη Λέσβο, ενώ όσον αφορά τις εγκαταστάσεις στα υπόλοιπα νησιά, συνεχίζονται οι εργασίες.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος λειτουργίας των hot spots έως τις 15 Φεβρουαρίου, ο Στρατός έχει αναλάβει την ανοικοδόμησή τους.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει βελτιώσεις στη λειτουργία των hot spots και έχουν ολοκληρώσει τις τυπικές λειτουργικές διαδικασίες, αλλά και τη διαδικασία άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων που αποβιβάζονται στα νησιά στα κέντρα καταγραφής. Παράλληλα, η Frontex έχει αρχίσει τις παράκτιες περιπολίες στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο που έχουν φέρει αποτελέσματα.

Επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί «αξιοσημείωτη αύξηση» όσον αφορά το ποσοστό των μεταναστών από τους οποίους έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα (από 8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 78% τον Ιανουάριο 2016).

Σημειώνεται, ότι από τη στιγμή που θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα, τα κέντρα πρώτης υποδοχής στην Ελλάδα, αναμένεται να φθάσουν σε συνολική ικανότητα λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων της τάξης των 11.000 ατόμων ημερησίως, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τους μέσους αριθμούς αφίξεων τον Ιανουάριο. Παράλληλα, ειδικοί εμπειρογνώμονες ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τον εντοπισμό πλαστών και παραποιημένων εγγράφων.

Όσον αφορά τη συμφωνία περί μετεγκατάστασης από την Ελλάδα 66.400 προσφύγων, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η διαδικασία μέχρι σήμερα είναι αργή, καθώς έχουν γίνει μόνο 218 μετεγκαταστάσεις.

Μόνο 15 κράτη-μέλη προσέφεραν στην Ελλάδα συνολικά 1.081 θέσεις για μετεγκατάσταση, ενώ 16 κράτη-μέλη έχουν ορίσει υπαλλήλους-συνδέσμους για τη στήριξη της διαδικασίας επί τόπου. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν βελτιώσει τις ικανότητες καταγραφής προσφύγων και έχουν ανοίξει δεύτερο γραφείο στη Σάμο όπου υπάρχει πλέον η υποδομή για παροχή καταλύματος και μεταφοράς, με τη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο 2015, η Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα 80 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει 20.000 θέσεις υπό τη διαχείριση του UNHCR, καθώς και τη δημιουργία 7.000 θέσεων στις περιοχές των κέντρων πρώτης υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, υπάρχουν σήμερα 16.400 διαθέσιμες θέσεις.

Επιπλέον υπάρχουν 7.181 θέσεις στις προσωρινές εγκαταστάσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 10.447 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των υφιστάμενων θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα ανέρχεται επί του παρόντος σε 17.628.

Ωστόσο, σημειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη 12.342 θέσεων σε σύγκριση με τις 50.000 νέες θέσεις για τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015.

Όσον αφορά τις επιστροφές οικονομικών μεταναστών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει προβεί σε 16.131 αναγκαστικές επιστροφές και 3.460 υποστηριζόμενες οικειοθελείς επιστροφές οικονομικών μεταναστών που δεν είχαν δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός παραμένει ανεπαρκής σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων που ξεπέρασαν τις 800.000 το 2015.


Μουζάλας: Για κλείσιμο συνόρων ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζεται να ασκήσει νέες πιέσεις προς την Αθήνα για το προσφυγικό.

Σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε να μας κλείσουν τα σύνορα. Θα είναι μονομερής ενέργεια από άλλες χώρες, αλλά θα πρέπει σαν κυβέρνηση να δουλεύει κανείς με ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημείωσε ο υπουργός λίγες ώρες πριν την έκθεση της Κομσιόν για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε πάντως πως θα είναι μία διαχειρίσιμη δυσκολία, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Παράλληλα σημείωσε: «Κάτω από τη σημαία της ταπείνωσης, υποστήκαμε μεγαλύτερες ταπεινώσεις. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χειρισμούς μας. Είναι πόλεμος. Πρέπει να τον δώσουμε με συνέπεια, έχοντας τους στόχους μας. Θα χάσουμε κάποια πράγματα, θα κερδίσουμε κάποια άλλα».

Ερωτώμενος για τον κίνδυνο αποπομπής από τη συνθήκη Σένγκεν, ανέφερε πως αυτό σημαίνει ότι άλλες χώρες θα βγουν από τη Σένγκεν, κλείνοντας τα σύνορά τους.

Όσον αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο τη χαρακτήρισε «καταρχήν θετική» αφού, όπως είπε, θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στα τουρκικά παράλια.

Επιπλέον, ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στο κέντρο μετεγκατάστασης μεταναστών στα Διαβατά σημείωσε: «Ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις. Αν δεν βρεθούν, θα γίνει δοκιμή στα Διαβατά».

Η ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στο προσφυγικό επί τάπητος στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας

Η γερμανο-τουρκική πρόταση ανάμειξης του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο έρχεται επί τάπητος την Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να επισημαίνει πως το αίτημα θα μελετηθεί «πολύ σοβαρά».

«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ σε συνέντευξη του την Τετάρτη τονίζει ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να αναλάβει η βορειοατλαντική συμμαχία αναγνωριστικό ρόλο, προκειμένου να μπορεί να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η εγκληματική δράση των διακινητών.

Επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα επεξεργάζεται η Κομισιόν

Κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να προωθήσει η Ελλάδα ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η επαναπροώθηση μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, βάσει των κανονισμών του Δουβλίνου ΙΙ.

Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν θα παραδώσει στην Ελλάδα έναν κατάλογο μέτρων που θα πρέπει η χώρα να υιοθετήσει προκειμένου οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες ασύλου να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η συνθήκη του Δουβλίνου απαιτεί από τη χώρα – μέλος στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες αρχικά, να τους καταγράφει και να δέχεται τις αιτήσεις τους για άσυλο. Θεωρητικά, σημειώνει το δημοσίευμα, η συνθήκη επιτρέπει εκείνοι που αργότερα φτάνουν σε άλλες χώρες της ένωσης, να απελαύνονται πίσω στην χώρα της ΕΕ στην οποία έφτασαν αρχικά.

«Η Ελλάδα και άλλες χώρες εισόδου έχουν κατηγορηθεί ότι παραμελούν τις ευθύνες που προκύπτουν από τη συνθήκη, ώστε οι πρόσφυγες να περνούν γρήγορα από αυτές, καθ’ οδόν για τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη» σημειώνεται.

Επιπλέον, οι απελάσεις προς την Ελλάδα ουσιαστικά έχουν απαγορευθεί από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου της χώρας ήταν «ταπεινωτικό» για τους μετανάστες. Ακολούθησε απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν στα κράτη μέλη να στέλνουν ανθρώπους πίσω σε χώρες στις οποίες ενδέχεται να έχουν «απάνθρωπη» ή «ταπεινωτική» μεταχείριση.

Ο de facto αποκλεισμός της Ελλάδας από τους όρους της συνθήκης του Δουβλίνου, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει προκαλέσει εμπλοκή σε ολόκληρο το σύστημα.

Έτσι, η ΕΕ στηρίζει τις ελπίδες της για τις αναγκαίες αλλαγές στην απειλή πιο δραστικών μέτρων, όπως είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.