Τσίπρας στο υπουργικό: Θέλουμε διάλογο με τους αγρότες για διορθώσεις στο ασφαλιστικό – 4 οι τηλεοπτικές άδειες

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με όλα τα θέματα της επικαιρότητας να μπαίνουν στο τραπέζι. Η ώρα της συνεδρίασης αναμένεται να οριστεί εντός της ημέρας.

Κόκκινες γραμμές στην διαπραγμάτευση, εμμονή στην πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, απειλές προς την αντιπολίτευση και επιθέσεις κατά των ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση χαρακτήρισαν την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης.

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να κάνει πίσω από το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό (παρά το γεγονός ότι έχει επί της ουσίας απορριφθεί) και τόνισε ότι δεν πρόκειται να μειώσει κύριες συντάξεις, θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο εργασιακό πεδίο.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αγνοώντας την άρνηση και την τεχνική επιφύλαξη των θεσμών για το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο είπε ότι «ανταποκρίνεται στο γράμμα της συμφωνίας».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άφησε μικρό παράθυρο αλλαγών στο ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, τις κινητοποιήσεις των οποίων συνέδεσε με την διαπλοκή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας εν είδει απειλής ανακοίνωσε, σύμφωνα με την διατύπωση που χρησιμοποίησε ότι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν θα είναι τέσσερις, ότι τον διαγωνισμό θα τον προκηρύξει η κυβέρνηση και ότι η αντιπολίτευση προέβη σε θεσμική εκτροπή, επειδή δεν συνέπλευσε με το κυβερνητικό σχέδιο ορισμού της επιθυμητής σύνθεσης του ΕΣΡ. Κατά τον κ. Τσίπρα δε, η συναίνεση στο συγκεκριμένο πεδίο δεν είναι προαιρετική, αλλά επιβεβλημένη κατά το Σύνταγμα.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ερμήνευσε με νέο τρόπο το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι η εντολή που πήρε ήταν να εφαρμόσει την συμφωνία, προστατεύοντας τους αδυνάτους.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό

Βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, υπομονή και αποφασιστικότητα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Η Ευρώπη είναι στη δίνη πολλαπλών κρίσεων Οι αναταράξεις στην Κίνα επηρεάζουν και την Ευρώπη.

Στο απόγειό της είναι και η προσφυγική κρίση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μετακίνηση μετά τον β’ παγκόσμιο, μια μετακίνηση που περνά από την χώρα μας. Το κύμα της κρίσης σκάει πάνω στα νησιά του Αιγαίου.

Οι δυνάμεις των νησιών μας δίνουν παραδείγματα ανθρωπιάς, την ώρα που η Ευρώπη δείχνει αμήχανη σε ένα πρόβλημα που φαίνεται να την υπερβαίνει.

Η Ελλάδα έως την Σύνοδο Κορυφής θα έχει υλοποιήσεις τις δεσμεύσεις για τα hot spots. Περιμένουμε την Ευρώπη να υλοποιήσεις τις δικές της δεσμεύσεις.

Οδηγούν σε παλινωδίες και κυνήγι μαγισσών από χώρες που μετακυλούν διαρκώς τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα μέχρι τη σύνοδο Κορυφής θα έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για τα κέντρα.

Οι δύο κρίσεις συμπληρώνονται από την κρίση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα για να γίνει από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης.

Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής αποδίδει καρπούς. Δεν περιοριζόμαστε σε χώρα αναμονής. Από χώρα που θεωρούσε τον εαυτό της αδύναμο γίνεται χώρα κόμβος για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική μεσόγειο. Χώρα γέφυρα ανάμεσα σε δύση και ανατολή.

Με την αναβάθμιση των σχέσεων στην Παλαιστίνη και το Ιράν ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις διεθνείς μας σχέσεις. Εκεί κάναμε σημαντικά βήματα στην ενέργεια, στην μεταποίηση, τις τεχνολογίες. Ανοίξαμε πόρτα σε μια αναπτυσσόμενη χώρα.

Σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό θα έχει αλλάξει. Βλέπουμε το ρόλο της Ελλάδας στο Κυπριακό, που ήδη έχει ανοίξει παράθυρο ελπίδας για την επίλυση μέσα στο 16′.

Στόχος και η αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Λίγοι έχουν να κερδίσουν από την ένταση και παλεύουμε για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινά από την απομάκρυνση των στρατευμάτων.

Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από την συνεχή λιτότητα. Έχουμε ένα δύσκολο κάβο, αλλά μετά θα δούμε φως. Γιατί προσβλέπουμε να ολοκληρωθεί έγκαιρα, χωρίς τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών.

Τα έσοδά μας αποδεικνύουν. Πετύχαμε κατά 2 δισ. υπέρβαση του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία, έχοντας όμως προτεραιότητα την προστασία των χαμηλών στρωμάτων. Αυτό μένει να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν την χώρα, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και να ανακτήσουμε το έδαφος που χάσαμε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αρκεί όλοι να δείξουν διάθεση συνεργασίας.

Το ασφαλιστικό είναι κύριο θέμα. Αυτό που απομένει είναι να καλυφθεί από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, κάτι το οποίο έχουμε συμφωνήσει με τους φορείς. Είναι αυτονόητο ότι θα γίνει δεκτή από τους θεσμούς.

Αυτό είναι όμως μια λεπτομέρεια μπροστά στη μεταρρύθμιση. Η πρόταση που θέσαμε είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά. Δεν μας δόθηκε, όπως παλαιότερα, γραμμένη από τους θεσμούς. Είναι μια πρόταση που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού γιατί το ερώτημα είναι αν θα μπορούμε σε λίγα χρόνια να δίνουμε συντάξεις.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν μας υποχρέωσαν γιαυτό.

Η πρόταση μας είναι ανοικτή σε διάλογο, περιμένουμε προτάσεις και βελτιώσεις. Έχει όμως λογική: Προστατεύει τους ασθενέστερους με την εθνική σύνταξη και θέλει να μην υπάρχει πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι είναι μια μεταρρύθμιση αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά, να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής.

Το μόνο που ακούσαμε ήταν η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, τον συμψηφισμό των αγροτών στον ΟΓΑ. Μα αυτά είναι που παλεύουμε να αποφύγουμε. Παλεύουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας, η αντιπολίτευση μας καλεί να αποσύρουμε την πρόταση, αδιαφορώντας για αξιολόγηση, για το χρέος, για την επανέναρξη της ανάπτυξης.

Προσπαθούμε να κάνουμε σωστή κατανομή βαρών και αυτό μπορεί να δημιουργεί επιβαρύνσεις. Και αυτό θα κάνουμε και με τους αγρότες. Αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου να βρούμε λύσεις. Γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις.

Είμαστε ανοιχτοί για έναν ουσιαστικό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Μπορούμε να βρούμε λύσεις για τις εισφορές τους, την μεταβατικότητα των διατάξεων, για την προστασία των εισοδημάτων τους.

Πρέπει να τους πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια είναι ότι κάνει λάθος σε αυτούς που τους υποστηρίζουν, αλλά για πολλά χρόνια τους λοιδορούσαν. Προσπαθούν κάποιες δυνάμεις να τους εκμεταλλευτούν. Τους καλώ να σκεφτούν ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα ;

Την ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή όταν πρότεινε τον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τους φόρους.

Τους καλώ να σκεφτούν γιατί άραγε τα συστημικά ΜΜΕ τους αποθεώνουν, τους πολεμούσαν με τον πιο φανατικό τρόπο.

Η απάντηση δεν βρίσκεται στην αγάπη για τον αγρότη. Η απάντηση συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες που ουδεμία σχέση έχουν με τη αγωνία με τους αγρότες, αλλά με την αγωνία για τις άδειες, με την αγωνία να μην ελεγχθούν τα δάνειά τους, να μην συνεχιστεί ο έλεγχος στις καταθέσεις τους. Καλά κάνουν και φοβούνται.

Πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη σε αυτόν τον τόπο. Αυτό θα υπηρετήσουμε χωρίς αλληγορίες, χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε πριν τέσσερις μήνες να υλοποιήσουμε την συμφωνία κρατώντας τις κόκκινες γραμμές μας.

Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία.Δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις. Θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για τους αδύναμους, το παράλληλο πρόγραμμα, θα βάλουμε τέλος στην διαφθορά και την αναρχία του τηλεοπτικού τοπίου. Αυτό το δόγμα αποτυπώνεται στο νομοθετικό μας έργο.

Ο καιρός της υπομονής απέναντι στην αντιπολίτευση προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση για το ΕΣΡ έλαβε τέλος. Μιλώ για θεσμική εκτροπή. Η συναίνεση δεν είναι προεραιτική επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Είναι κρίμα που ο κύριος Μητσοτάκης ξεκίνησε την θητεία του έτσι. Αύριο στη Βουλή καταθέτουμε και ψηφίζουμε διάταξη που θα ορίζει ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις. Ετσι θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος.

Το διαγωνισμό για τις άδειες θα φέρει εις πέρας η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας όπως το σύνταγμα ορίζει.

Οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Η διαπλοκή που βάρυνε το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία, την οικονομία, βιώνει τις τελευταίες ημέρες τις εξουσίας της. Η διαπλοκή το επόμενο διάστημα τελειώνει. Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.

Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που ο λαός μας έδωσε τρεις φορές τον τελευταίο καιρό.

Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση δεν πρέπει να αργήσει


Για το θέμα της αξιολόγησης, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε στη Βουλή ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι «αν πάει Μάιο-Ιούνιο, καήκαμε».

Την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η «μπάλα είναι πλέον στην πλευρά των θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση».

Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε τη θέση της για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, από την Ολλανδία, ο Γ.Ντάισλεμπλουμ, δήλωσε ότι το Eurogroup περιμένει «περισσότερη σαφήνεια στις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό», ενώ μίλησε και για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Στο αγροτικό, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι είναι ανοικτή σε «εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο, όχι όμως από μηδενική βάση».

Οι αγρότες παραχωρούν την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί κατεβαίνουν στην Αθήνα και ποια είναι τα αιτήματά τους.

Στο προσφυγικό, η κυβέρνηση διά του υπουργού Άμυνας επαναλαμβάνει ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ στην οποία ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο μπορεί να γίνει αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Παππάς για τις τηλεοπτικές άδειοι

Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα τηλεοπτικά κ. Νίκος Παππάς ερωτώμενος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το πως θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ότι θα είναι «fast truck».

Αντιδράσεις κομμάτων

Ιδιαίτερα σκληρές οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης μετά την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εξαπάτησης. Σήμερα είπε μία αλήθεια και πολλά ψέματα. Αλήθεια είναι ότι έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες. Και αυτό εξαιτίας, κυρίως, της ανεύθυνης και, τελικά, επικίνδυνης πολιτικής του.

Ψέμα είναι όσα είπε για την εξωτερική πολιτική. Δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν. Μένει “έξω από το δωμάτιο”, ενώ την ίδια ώρα, “μέσα”, άλλοι συζητούν θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας.
Ψέμα είναι ότι δεν θέλει να κόψει συντάξεις. Την ώρα που και τις συντάξεις κόβει, και τις εισφορές αυξάνει και, τελικά, δεν λύνει το πρόβλημα. Ψέμα είναι ότι πολεμά τη διαπλοκή. Την ώρα που αντισυνταγματικά αφαιρεί την αρμοδιότητα για τις άδειες από το ανεξάρτητο ΕΣΡ για να την αναθέσει στην κυβερνητική του πλειοψηφία.

Όμως, με αντισυνταγματικές αποφάσεις “κάτω από το τραπέζι”, δεν χτυπάς τη διαπλοκή. Ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Ας είναι πολύ προσεκτικός ο κ. Τσίπρας, όταν μιλά για θεσμική εκτροπή. Ο ίδιος συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος.

Κανείς πια δεν τον πιστεύει. Άλλωστε ποιον να πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες; Τον Τσίπρα των τρακτέρ ή τον Τσίπρα των ΜΑΤ;»

Το ΠαΣοΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας ούτε λέξη από τον Αλέξη! Μια από τα ίδια ακούσαμε και σήμερα από τον πρωθυπουργό. Εμμονή στις αδιέξοδες προτάσεις που αποδομούν το Ασφαλιστικό, ‘προσκλήσεις διαλόγου’ χωρίς περιεχόμενο και κούφια λόγια την ώρα που τα αδιέξοδα για την οικονομία και την χώρα εντείνονται.

«Η κυβέρνηση – και είναι θλιβερό – γέρασε πάρα πολύ γρήγορα. Ποιος φανταζόταν ότι μετά από δύο εκλογικές νίκες και ένα δημοψήφισμα θα ήταν τόσο “κουρασμένοι” ο κ. Τσίπρας, οι υπουργοί του και οι ιδέες τους. Δεν έχουν αφήγημα. Τους βλέπεις προσπαθούν να κάνουν ένα παζάρι με τον έναν και τον άλλον. Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση γέρασε πολύ πριν την ώρα της» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3.

Απαντώντας σε ερώτηση του Παύλου Τσίμα για τα σενάρια πρόωρων εκλογών ανέφερε: «Κάποιοι φλερτάρουν με το κόλπο της απόδρασης. Δηλαδή τώρα που είναι δύσκολα τα πράγματα και που δεν έχει διαμορφωθεί απόλυτα το εκλογικό σκηνικό κάποιοι σκέφτονται «γιατί να μην τζογάρουμε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση». Ο κ. Καμμένος προηγήθηκε του φίλου του κ. Τσίπρα, να “ρίξει” την ιδέα για να μετρήσει αντιδράσεις στην αγορά. Δε νομίζω ότι έχουν απορρίψει το σενάριο των πρόωρων εκλογών αλλά ελπίζω να μην είναι το επικρατέστερο».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού παράλληλα ήταν ξεκάθαρος και σε ότι αφορά την πρόταση του Κινήματος για το δημόσιο, λέγοντας: «Το Ποτάμι λέει ότι πρέπει να φύγει κόσμος από το δημόσιο, ότι η αξιολόγηση πρέπει να οδηγήσει στην απομάκρυνση κάποιων. Το δημόσιο δεν μπορεί να είναι μια παρέα γέρων που κρατούν κλειστή την πόρτα με τα παιδιά μας να φεύγουν στο εξωτερικό. Θα επιμείνουμε στη σύγκρουσή μας με το βαθύ κομματικό κράτος, κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει ένα κόμμα εξουσίας όπως η Νέα Δημοκρατία».

Μιλώντας για το συνέδριο του Ποταμιού στα τέλη Φεβρουαρίου τόνισε: «Προσπαθούμε να μειώσουμε την απόσταση των στελεχών με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην κορυφή του κινήματος. Θέλουμε το Ποτάμι να το κυβερνούν τα στελέχη του και νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει μέχρι ενός σημείου. ­Θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια σ΄αυτό το συνέδριο».

Τέλος αναφερόμενος στις συνεργασίες δήλωσε: «Το Ποτάμι δε θα μετέχει με κανένα τρόπο στην ενίσχυση άλλων κομμάτων. Δεν μας ενδιαφέρει να βρούμε στέγη για μένα και τους 11 βουλευτές μας σε κάποιο άλλο κόμμα, είτε δεξιά, είτε αριστερά. Δεν δειλιάζουμε στο να συνεργαστούμε αλλά δε θα συνεργαστούμε για να σώσουμε τις καρέκλες μας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο κ. Τσακαλώτος είπε «αλίμονό μας αν δεν τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση». Έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου σε αυτή τη χώρα. Έχουμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βγάζουν ανακοινώσεις και καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στις απεργίες εναντίον της κυβέρνησής τους και τώρα έχουμε τον κ. Τσακαλώτο, o οποίος είναι ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, να λέει ότι καθυστερούμε ανεπίτρεπτα και ότι αν χάσουμε δύο – τρεις ακόμα μήνες φωτιά στα μπατζάκια μας».

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την πολιτική του οίκτου, η οποία είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Δε μας ενδιαφέρει ο οίκτος. Μας ενδιαφέρει μια εθνική πολιτική δικαιοσύνης που σημαίνει οι πρόσφυγες που έχουν έρθει εδώ να ταυτοποιούνται και αν αρνούνται την ταυτοποίηση να επιστρέφουν στην Τουρκία με ευθύνη της FRONTEX».

«Η ΝΔ έχει μια μεγάλη αδυναμία, είτε είναι ο Μητσοτάκης, είτε ο Μεϊμαράκης αρχηγός. Είναι ένα κλασικό κόμμα εξουσίας. Είναι με όλους και δεν είναι με κανέναν και αυτό φαίνεται και τώρα με βάση το πόσο νερό στο κρασί του αρχίζει να βάζει ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τις δικές του μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Πρόσφατα μάλιστα είπε ότι δεν πρέπει να φύγει κανείς από το δημόσιο».

«­Θα συγκρουστούμε με τον λαϊκισμό και την καθυστέρηση, από όπου και αν προέρχεται, και θα επιμείνουμε στις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

«Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί στη χώρα μας δεν είναι ποιος είναι αριστερός ή δεξιός -αυτά έχουν τελειώσει. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ποιος είναι με τις τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

«Καταστράφηκαν οι Τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον μειώνεται η δυνατότητα του κράτους να κάνει οτιδήποτε, στον τομέα των επενδύσεων αλλά και η δυνατότητα του πολίτη να κάνει οτιδήποτε σε ότι αφορά την οικονομία».

«Η πρόταση για το ασφαλιστικό έτσι κι αλλιώς θα είναι δυσάρεστη γιατί θα πληρώσουμε τα σπασμένα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το Ασφαλιστικό είναι το συνεχές έγκλημα των τελευταίων 30 ετών. Δεν είναι μόνο το έγκλημα του Κατρούγκαλου».

«Εμείς δεν κοιτάμε ούτε τις δημοσκοπήσεις, ούτε τις εκλογές. Εμείς κοιτάμε το συμφέρον της χώρας».

Επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο «κάτω από την παλλαϊκή κατακραυγή για τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησής του, επανέφερε το διάλογο-απάτη για να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού».

Ακόμη, είπε ότι κ. Τσίπρας «επανέφερε τη γνωστή άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων, προσπαθώντας μάλιστα να τους συνδέσει με τη νέα αναδιανομή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που κάνει η κυβέρνησή του, σε παλιά και νέα τζάκια».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την υποταγή στους εκβιασμούς του κουαρτέτου για την αξιολόγηση και την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και πέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον εύκολο αντίπαλο, τη Ν.Δ. και τα κόμματα, των οποίων συνεχίζει το έργο και που αγκαλιά ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αγκαλιά στηρίζουν την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο, το σάπιο κράτος τους».

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», σημείωσε και κατέληξε: «Απέναντι σε όλους αυτούς είναι οι αγωνιζόμενοι εργάτες, οι αγρότες, οι αυταπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, οι νέοι και οι νέες, είναι το ΚΚΕ που στηρίζει το δίκιο τους».

«Eως τώρα γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πάρει διαζύγιο από την ελπίδα που επαγγελόταν προεκλογικά. Μετά τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει οριστικά διαζύγιο και από την πραγματικότητα» αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ. Είναι αδιανόητο να μιλά η κυβέρνηση του κ Τσίπρα για λαϊκισμό. Όσον αφορά για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θεσμική εκτροπή είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και όχι η άρνηση συναίνεσης – συνενοχής στα κυβερνητικά σχέδια. Όσο για το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα συνιστά εμπαιγμό για τους μη προνομιούχους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους όταν μόνο από το ασφαλιστικό οι περικοπές που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ξεπερνούν σωρευτικά τα 2 δις ευρώ ενώ οι δανειστές ζητούν και πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αγγίζουν τα 4 δις ευρώ για την επόμενη διετία. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ενώ οι αγρότες περίμεναν να ακούσουν κάτι συγκεκριμένο, έστω μία πρόταση καινούρια που θα άρει το αδιέξοδο, δεν άκουσαν απολύτως τίποτα. Είναι φανερό ότι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης συνεχίζεται.

Η Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε ότι η ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό δείχνει ότι τα περί συναίνεσης που ζητούσε «ήταν λόγια του αέρα και ότι τώρα ο ίδιος ενώ είναι αντίθετή του όλη η κοινωνία, σχεδιάζει με αυταρχικό και αλαζονικό τρόπο να παραμείνει στην εξουσία. Όμως η Ένωση Κεντρώων του θυμίζει ότι έτσι φέρονται οι Τύραννοι λίγο πριν καταρρεύσουν.»

Τι απαντά το Μαξίμου στη ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία δίνει την ύστατη μάχη της για λογαριασμό της διαπλοκής. Δίνει αυτή τη μάχη παριστάνοντας τον υπερασπιστή των αγροτικών συμφερόντων και υποκινώντας την αδιαλλαξία των πιο ακραίων στοιχείων.

Δίνει αυτή την μάχη παριστάνοντας τον φίλο της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών και κρύβοντας, όσο τουλάχιστον μπορεί, τον αληθινό θατσερικό της εαυτό.

Δίνει αυτή τη μάχη ελπίζοντας να αποβεί η μάχη της διαπραγμάτευσης εις βάρος της κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Στον πυρήνα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η απεγνωσμένη προσπάθειά τους, να κρατηθεί όρθιο το αμαρτωλό καθεστώς της ανομίας και των διαπλεκόμενων συμφερόντων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Είτε το θέλουν είτε όχι, το καθεστώς αυτό τελειώνει. Ο τόπος γυρίζει, επιτέλους, σελίδα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.