Κατά την διάρκεια των θερμών μηνών οι αρκούδες καταβροχθίζουν μεγάλες ποσότητες τροφής με σκοπό να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος ώστε να προετοιμάσουν τον οργανισμό τους για την διαδικασία της χειμερίας νάρκης. Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εποχικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στα βακτήρια της μικροχλωρίδας του εντέρου των καφέ αρκούδων, τις βοηθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της χειμερίας νάρκης.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, συνέλεξαν δείγμα ακαθαρσιών από 16 άγριες αρκούδες. Έπειτα από αναλύσεις, εντόπισαν πληθυσμούς εντερικών βακτηρίων οι οποίοι φάνηκε να σχετίζονται με την αποθήκευση λίπους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και με την καύση του στην συνέχεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μεταφέροντας τα βακτήρια αυτά σε ποντίκια στο εργαστήριο, είδαν ότι τα «καλοκαιρινά» βακτήρια οδηγούσαν σε μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους συγκριτικά με τα «χειμερινά».
Καλοκαιρινά και χειμερινά βακτήρια
Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Cell Reports», παρά το γεγονός ότι η εποχική διαφοροποίηση ως προς το μικροβίωμα του εντέρου δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που μελέτη αποδίδει συγκεκριμένο ρόλο στα διαφορετικά είδη βακτηρίων, ο οποίος μάλιστα σχετίζεται με τον μηχανισμό του μεταβολισμού ενός ζώου που πέφτει σε χειμερία νάρκη.
«Γνωρίζουμε ότι το μικροχλωρίδα του εντέρου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην τροφή που καταναλώνουμε» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Φρέντρικ Μπέκχεντ. «Άρα αν μια αρκούδα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν τρώει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάποια διαφοροποίηση ως προς την μικροχλωρίδα του εντέρου της. Αυτό που μάθαμε από την μελέτη μας, είναι ότι οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται γύρω από την μικροχλωρίδα του εντέρου συμβάλλουν στην διαδικασία της συσσώρευσης λίπους στον οργανισμό».
Οι ειδικοί, παρόλα αυτά, δεν πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα προσφέρουν μεγάλη βοήθεια ως προς την αντιμετώπιση της ανθρώπινης παχυσαρκίας. «Δεν πιστεύω ότι τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να βρουν άμεση εφαρμογή στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς με την λογική αυτή, η “καλοκαιρινή” μικροχλωρίδα θα μας φόρτωνε με παραπανίσια κιλά και η “χειμερινή” θα συνοδευόταν από ανοσοαντίσταση. Όμως ενδέχεται μελετώντας ενδελεχώς τα “καλοκαιρινά” βακτήρια να καταφέρουμε να εντοπίσουμε στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, με στόχο την βοήθεια ασθενών που πάσχουν από νευρική ανορεξία ή καρκίνο» καταλήγει ο δρ Μπέκχεντ.