Τα δύο τρίτα του δημοσίου χρέους πήγαν για συντάξεις

Ερμαιο του πολιτικού κύκλου και του πολιτικού κόστους που ανέβαλλε αποφάσεις που θα το κρατούσαν ζωντανό, το ασφαλιστικό σύστημα χρηματοδoτήθηκε με 214 δισ. ευρώ (!)

Ερμαιο του πολιτικού κύκλου και του πολιτικού κόστους που ανέβαλλε αποφάσεις που θα το κρατούσαν ζωντανό, το ασφαλιστικό σύστημα χρηματοδoτήθηκε με 214 δισ. ευρώ (!) από τον κρατικό προϋπολογισμό τα 16 χρόνια που πέρασαν από το ναυάγιο της πρωτοβουλίας Γιαννίτση.
Το ιλιγγιώδες αυτό ποσό αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του δημοσίου χρέους (340 δισ. ευρώ) και, όπως προκύπτει αβίαστα από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αν τα ελλείμματα των Ταμείων –ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΝΑΤ –δεν είχαν καλυφθεί από επιχορηγήσεις, τότε δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλλουν συντάξεις πολύ νωρίς, από το 2004.
Τη χρονιά εκείνη οι συνολικές επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού προς τα Ταμεία ήταν 10 δισ. ευρώ και σταδιακά διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 19 δισ. ευρώ το 2009, όταν έσκασαν τα Ταμεία και η οικονομία.
Στα 16 αυτά χρόνια ο ΟΓΑ επιχορηγήθηκε με 77 δισ. ευρώ, το ΙΚΑ, το οποίο επιβαρύνθηκε με τις δαπάνες όλων των Ταμείων που χρεοκοπούσαν και τις εθελουσίες εξόδους στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, με 48 δισ. ευρώ και τα «ευγενή» κάποτε Ταμεία του ΟΤΕ με 6,9 δισ. ευρώ και της ΔΕΗ με 7,3 δισ. ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί στον ΟΓΑ αντιστοιχούν στο 82% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, που υποφέρει από τη μη καταβολή εισφορών, οι οποίες άλλωστε δεν προβλέπονταν πριν από την καθιέρωση της υποχρεωτικής ασφάλισης των αγροτών.
Το κύμα των συνταξιούχων


Η ούτως ή άλλως τραγική κατάσταση επιδεινώθηκε με την αποκάλυψη της κρίσης από το κύμα εργαζομένων που έτρεχαν προς τη σύνταξη από τον «φόβο εγκλωβισµού στην αγορά εργασίας» καθώς έβλεπαν τα μέτρα να έρχονται, τα όρια ηλικίας να αυξάνονται και τα προνόμια να χάνονται.
Ο «φόβος εγκλωβισμού» και η ύφεση που πυροδότησε την ανεργία, όπως τον περιγράφουν οι ειδικοί του ΚΕΠΕ, επηρέασαν περισσότερο τις γυναίκες στο Δημόσιο και όλα τα Ταμεία.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθµός των νέων συνταξιούχων γυναικών σχεδόν διπλασιάστηκε µεταξύ 2009 και 2012 και από 57.000 εκτοξεύτηκε στις 98.000. Για τους άνδρες οι αντίστοιχες νέες συντάξεις ήταν 95.000 το 2009 και 142.000 το 2011, αύξηση κοντά στο 50%. Το 2011 καταγράφεται σηµαντική αύξηση των νέων συνταξιοδοτήσεων του ΙΚΑ (λόγω απολύσεων και ανεργίας) που, αν και για τους άνδρες διορθώνεται, για τις γυναίκες φαίνεται να επιµένει και το 2012.
Το 2012 παρατηρείται αθρόα έξοδος στον ΟΓΑ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Τέλος, το 2013 καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των νέων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ειδικά των ανδρών, που σχεδόν διπλασιάστηκαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.