Η ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ στις σελίδες του εντύπου που εκδίδει, κάθε δύο μήνες, η ΚΟΕΑΣ, δηλαδή η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου, επαρκώς ενημερωτική όσον αφορά τη στιβική άνθηση στη Μεγαλόνησο. Δεν νομίζω να υπάρχει κράτος στο πληθυσμιακό επίπεδο της Κύπρου όπου ο στίβος να έχει μια τέτοια διαχρονική καρποφορία. Η διαπίστωση τεκμηριώνεται από τη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με κορυφαία στιγμή τη συγκαταρίθμηση στην κορυφαία εξάδα της δισκοβολίας του Απόστολου Παρέλη (προπονητής του είναι ο σημαντικός τεχνικός και παλιός πρωταθλητής Γιώργος Γεωργιάδης). Και ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Αντώνης Δράκος λέει ότι οι προοπτικές του αθλήματος μας είναι πια ευδιάκριτες και ευρύτατα παραδεκτές. Αλλά πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας.
nnn
Η ΣΗΜΑΣΙΑ συνεπώς και η αξιολόγηση του κυπριακού στίβου δεν στηρίζονται μόνο σε κάποιες διεθνούς επιπέδου διακρίσεις αλλά στην όλη εικόνα άνθησης στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Ετσι άλλωστε καταξιώνεται μια πραγματική δημιουργική προσπάθεια που πρέπει να την εκτιμήσουμε με το τι γίνεται και τι υπάρχει πίσω από την υποχρεωτικά φωτισμένη από τη δημοσιότητα προθήκη. Στις κατηγορίες εφήβων και νεανίδων, παίδων, κορασίδων είναι εμφανές ότι ο κυπριακός στίβος αντλεί την υπόστασή του. Αυτό είναι το βασικό συστατικό της αληθινής δημιουργίας.
nnn
Η ΑΝΑΦΟΡΑ σήμερα του κυπριακού στίβου μάς δίνει την ευκαιρία για ένα ταξίδι στον χρόνο, όταν στα τέλη του 19ου αιώνα θεμελιώθηκε ως σωματειακή μορφή ο στίβος. Ηταν τότε που μια Κυριακή (2 Αυγούστου) του 1892 εγένετο εν τω αναγνωστηρίω «Η Ισότης» της Λεμεσού συνέλευσις προς εκλογήν επιτροπής διά την ίδρυσιν Γυμναστικού Συλλόγου. Εισηγητής ο πρωτοπόρος Χρ. Σώζοντος Λοΐζου και μεταξύ των σχόντων την πρωτοβουλίαν ο εθνικός αγωνιστής Νικόλαος Λαντ Λανίτης. Και η ευχή της λιτής ανακοίνωσης «την νεολαίαν ανταλλάσσουσαν εν τω γυμναστηρίω (το πρώτο ήταν ένα μικρό οικόπεδο) την ωχρότητα και τον μαρασμόν με την ευεξίαν και την ζωηρότητα».
nnn
ΣΥΝΤΟΜΑ τον Γυμναστικό Σύλλογο «Ολύμπια» (ΓΣΟ) της Λεμεσού ακολούθησαν και άλλοι σύλλογοι, και βέβαια ο ιστορικός Γυμναστικός Σύλλογος «Παγκύπρια» (ΓΣΠ) της Λευκωσίας. Στη ροή του χρόνου οι αθλητές και οι αθλήτριες του κυπριακού στίβου (Φραγκούδης, Κυριακίδης, Λανίτου, Τζιωρτζής και τόσες άλλες εξέχουσες μορφές) διαμόρφωσαν το λαμπρό οικοδόμημα του στίβου στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ