Επαναφέρει θέμα ομαδικών απολύσεων το ΔΝΤ

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο παρά πέντε της έναρξης της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου, με το ΔΝΤ -σε ενισχυμένο πλέον ρόλο- να εγείρει ένα ακόμη καυτό θέμα, το Εργασιακό, δηλαδή κυρίως τις ομαδικές απολύσεις.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο παρά πέντε της έναρξης της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το ΔΝΤ -σε ενισχυμένο πλέον ρόλο- εγείρει ένα ακόμη «καυτό» θέμα, το Εργασιακό, δηλαδή κυρίως τις ομαδικές απολύσεις.

Το Μνημόνιο προβλέπει για το Εργασιακό ότι η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από διαβούλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο.
Δεδομένου ότι η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης είναι ήδη εξαιρετικά βαριά με το Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, το Εργασιακό είχε σιωπηρώς πάρει αναβολή. Πηγή της ευρωζώνης, μάλιστα, είχε αναφέρει τον περασμένο Νοέμβριο ότι το εργασιακό θα πάει στη δεύτερη αξιολόγηση.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ «ζεσταίνει» και πάλι το θέμα, που ήταν πάντα από τα αγαπημένα του, βάζοντάς το στο τραπέζι με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τα κόκκινα δάνεια

Να μην απελευθερωθεί η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη ή προσημείωση της υποθήκης της κύριας κατοικίας σε funds επιμένει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση έχει πετύχει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 να εξαιρούνται από τις αγοραπωλησίες και τις αναθέσεις διαχείρισης οι εξής κατηγορίες «κόκκινων» δανείων:

  • Οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις
  • Οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας
  • Τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων έως 50 άτομα και κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ)
  • Τα δάνεια προς μεσαίες εταιρείες (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ)
  • Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Ωστόσο, στον νόμο που ψηφίστηκε οριζόταν πως στο μεταξύ η κυβέρνηση θα καθόριζε με νόμο το εφαρμοστικό πλαίσιο μεταβίβασης των προαναφερόμενων πέντε κατηγοριών.

Όπως αναφέρουν στην Ημερησία ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές εστιάζονται στο χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων, στις κατηγορίες αλλά και με ποιους κανόνες θα επιτρέπεται η πώληση.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς επικεντρώνονται στο να μην επιτρέπεται για τουλάχιστον τρία χρόνια η ανάθεση διαχείρισης και η μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών συμβάσεων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης της κύριας κατοικίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.