Ερευνα της Κάπα Research: Να περάσει τα μέτρα ο Τσίπρας, αλλά να τα εφαρμόσει ο Μητσοτάκης!

Μόλις δεκαπέντε ημέρες έχουν περάσει από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο πολιτικό τοπίο έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τα δεδομένα και να συνθέτουν ένα σκηνικό ανατροπής.

Μόλις δεκαπέντε ημέρες έχουν περάσει από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο πολιτικό τοπίο έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τα δεδομένα και να συνθέτουν ένα σκηνικό ανατροπής. Υστερα από σχεδόν δύο χρόνια κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να επιστρέφει στην κορυφή των προτιμήσεων των πολιτών, ενώ ο νέος της αρχηγός, παρά την καχυποψία και τις επιφυλάξεις που προκαλεί ακόμη το επώνυμό του, δείχνει να δημιουργεί δυναμική πρωθυπουργού εν αναμονή.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται για πρώτη φορά να εμφανίζει σοβαρά σημάδια φθοράς και δημοσκοπικής κάμψης. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στην παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ αλλά και στους «τυφώνες» του Ασφαλιστικού και του Αγροτικού που από την περασμένη εβδομάδα ενώθηκαν, δημιουργώντας μια πρωτοφανή πολιτική καταιγίδα.
Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα νέα δεδομένα, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη, εκπέμποντας μάλιστα αντιφατικά μηνύματα. Παρά το γεγονός ότι εκμηδενίζονται οριστικά οι προσδοκίες για κάτι καλύτερο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, κυρίως λόγω των νέων ρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό, δεν έχει ακόμη πειστεί ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ αποτελεί μια πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Για τους λόγους αυτούς οι ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση ή αν ήλθε ο καιρός να της γυρίσουν την πλάτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Κάπα Research είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά και υπέρ της διατήρησης των κεκτημένων στο Ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Τσίπρα θεωρείται καταλληλότερη για να επιτύχει την ψήφιση των μέτρων του νέου Μνημονίου από τη Βουλή, αλλά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρείται η πιο κατάλληλη για να τα εφαρμόσει!
Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την εκλογή Μητσοτάκη, αλλά η ΝΔ προηγείται κατά είκοσι σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης!
Σε κάθε περίπτωση πάντως εκεί που οι Ελληνες συμφωνούν είναι ότι η χώρα δεν αντέχει τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 12 μήνες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το 64,2% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ μόνο ένα ποσοστό 27,3% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές. Επίσης η πλειοψηφία συμφωνεί ότι ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να αλλάξει και να εφαρμοστεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Αν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, θα τις κέρδιζε οριακά η αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ επικρατεί με 20,8% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μετά την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου η ΝΔ φθάνει το 30,9%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 29%.
Πέραν του νέου διπολισμού που αναδεικνύεται, η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ φαίνεται ότι επανασυσπειρώνει τους οπαδούς της, αφού μόλις πριν από δύο μήνες βρισκόταν περίπου τέσσερις μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει ήδη υπερκαλύψει τη διαφορά.
Η μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ όμως προκαλεί και άλλα αποτελέσματα στο πολιτικό σκηνικό. Από όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ φαίνονται να μην επηρεάζονται από τον διπολισμό, ενώ Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Ενωση Κεντρώων εμφανίζονται κάτω από το όριο του 3% που διασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή. Ακόμη και μετά την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων εμφανίζουν ισχυρές καθοδικές τάσεις, ενώ τα πράγματα δείχνουν λίγο καλύτερα για το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Μεταβολή παρατηρείται επίσης στο «μαύρο κουτί» της αδιευκρίνιστης ψήφου. Συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση του Νοεμβρίου 2015, τότε το 40% των πολιτών δήλωνε αποστασιοποιημένο από τα πολιτικά δρώμενα, ενώ σήμερα μειώνεται στο 32%.
Ετοιμοι για θυσίες οι Ελληνες


Σε ό,τι αφορά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι Ελληνες δηλώνουν έτοιμοι να υποστούν και πάλι θυσίες και νέα μείωση των εισοδημάτων τους, αρκεί να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση για να διασωθούν οι συντάξεις. Το 51,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί έστω και με θυσίες των ασφαλισμένων. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο ποσοστό (39,1%) που θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει ως έχει το ασφαλιστικό σύστημα και να μην πληγούν περαιτέρω οι ασφαλισμένοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ελληνες θεωρούν ότι για την κακή κατάσταση του Ασφαλιστικού ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ενώ ένα ποσοστό 17,9% θεωρεί ότι τα σημερινά αδιέξοδα στο Ασφαλιστικό δημιούργησε η κακή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους εταίρους τους προηγούμενους μήνες. Η πλειοψηφία επίσης θεωρεί ότι το νέο Ασφαλιστικό θα πρέπει να διαμορφωθεί με τη συμμετοχή και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με βασικούς άξονες την πλήρη κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το ύψος της σύνταξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.