ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ έτος το 2016 και είναι φυσικό να κυκλοφορεί στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα –αλλά και πέραν αυτού –το ερώτημα, πολύπλοκο και πολυδιάστατο ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις, κοινωνικές και οργανωτικές, απειλητικό, τι θα συμβεί στην πρωτεύουσα (ουσιαστικά) της Βραζιλίας, το περιλάλητο Ρίο ντε Τζανέιρο (γράφεται με de αλλά προφέρεται ως di). Στην ιστορία του θεσμού –120 ετών –Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στη Νότια Αμερική. Πραγματική ήπειρος από κάθε πλευρά, σε αντίθεση προς τη Βόρεια Αμερική, με το πλούσιο ενεργητικό των ΗΠΑ (Σεν Λούις, Λος Αντζελες, Ατλάντα), Μεξικού και Καναδά (Μόντρεαλ).
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να παραγνωρίζεται ότι στην άλλη πλευρά του λόφου υπάρχει και ένα Αθλητισμός εκτός του «Ολυμπιακού νυμφώνα» με τεράστια διεθνή δραστηριότητα και μεγάλο αριθμό αθλημάτων-αγωνισμάτων που έχουν δικά τους παγκόσμια και ηπειρωτικά πρωταθλήματα (βέβαια δεν εννοούμε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς ή τους Παραολυμπιακούς).
ΔΥΟ από τα αθλήματα αυτά –η Τεχνική Κολύμβηση και το Θαλάσσιο Σκι και ένα αγώνισμα Ιστιοπλοΐας –είχαν τη θέση τους στον χώρο της αξιολόγησης και των βραβεύσεων σε ετήσια βάση, από τους έλληνες αθλητικούς δημοσιογράφους (μέλη του ΠΣΑΤ). Πολύ αραιά η φίλαθλη Κοινή Γνώμη πληροφορείται π.χ. τι συμβαίνει στον χώρο αυτόν. Πόσοι, άραγε, γνωρίζουμε το τι σημαίνει το όνομα Χρήστος Χρηστοφορίδης, από τους κορυφαίους της Τεχνικής Κολύμβησης; Χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης στα 80 μέτρα επιφάνειας νερού (με πέδιλα) και αργυρό στα 400 μ. της ίδιας διοργάνωσης.
ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΗ η δυάδα των ιστιοπλόων Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κώστα Τριγκώνη, χρυσό μετάλλιο –και όχι για πρώτη φορά –στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκαφών τύπου Tornado (καταμαράν) και αργυρό στο πρωτάθλημα Ευρώπης αλλά και οι άξιοι συνεχιστές της παράδοσης Ν. Μαύρος και Αλ. Ταγαρόπουλος στο ίδιο αγώνισμα και στην ίδια διοργάνωση με αργυρό και χάλκινο μετάλλιο. Μια πράγματι θριαμβευτική, για τον Ελληνικό Αθλητισμό, συγκομιδή. Σε κανένα άλλο άθλημα δεν καταγράφεται αυτής της μορφής «νταμπλ». Να γίνει η πρέπουσα εύφημη αναφορά και στη Μαρία Βιμπρανιέτσοβα, χρυσό μετάλλιο στο άλμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλάσσιου Σκι, ενός πράγματι αδικημένου από την ολυμπιακή άποψη αθλήματος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ