Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πάνελ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσία του γάλλου και του ολλανδού πρωθυπουργού Βάλς και Ρούτε. Στο πάνελ πρώτο θέμα ήταν το μεταναστευτικό αλλά επεκτάθηκαν και στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τους τρόπους εξόδου της από την κρίση. Κύριο σημείο της συζήτησης ήταν η τοποθέτηση του κ. Σόιμπλε για την ελληνική αλλά και την ευρωπαίκή οικονομία.
«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται.Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε, o οποίος χαμογελώντας είπε: «It’s implementation stupids» (Είναι η εφαρμογή ανόητοι).
Το σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την επίμαχη φραση
«Δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή» προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη φράση «It’s the implementation, stupid!» («Είναι η εφαρμογή, ανόητε!») που χρησιμοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην οποία συμμετείχε μαζί με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο κ. Σόιμπλε, διευκρίνισε η κ. Φον Τισενχάουζεν, παρέφρασε τη γνωστή φράση από την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1992, «Είναι η οικονομία, ανόητε!», η έμπνευση της οποίας ανήκει στον επικεφαλής της καμπάνιας του Τζέιμς Κάρβιλ- κάτι που, όπως επισήμανε η εκπρόσωπος, έχει κάνει και κατά το παρελθόν, σε συνεντεύξεις του. «Μπορώ να σας καθησυχάσω ότι δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή», δήλωσε η ίδια και εξήγησε ότι η φράση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμόζονται οι συμφωνίες -και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα.
«Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την υπόθεση», ότι αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα «ανόητο», επανέλαβε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι και η ίδια βρισκόταν στο Νταβός και δεν σχημάτισε τέτοια άποψη.
Για το προσφυγικό
Η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη απέναντι στην Frontex, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Νταβός, όπου συμμετέχει σε πάνελ με θέμα το «μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
«Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση.Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική…. Η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης».
«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Εχουμε απώλειες ζωών γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Η θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.
Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί. Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι απαράδεκτο η εναλλακτική να είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατικά συστήματα.
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό μέσα σε δύο μήνες τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη. Οι βόρειες χώρες δεν μπορούμε να αντέξουμε τις ροές που αντιμετωπίστηκαν πέρυσι, σημείωσε.
Πριν σκοτώσουμε την Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να διορθώσουμε την Συνθήκη του Δουβλίνου. Κανείς δεν θέλει το τέλος της Σένγκεν. Πρέπει να σωθεί και μπορεί να γίνει αν ελέγξουμε την κατάσταση στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, τόνισε ο ολλανδός πρωθυπουργός.
Η Ευρώπη μπορεί να σπάσει σε πολύ σύντομο διάστημα, προειδοποίησε ο γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δείξουμε αλληλεγγύη.
Για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
Η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το βάρος που σηκώθηκε ήταν τεράστιο. Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Γι αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα της Ευρώπης. Πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες. Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δανείζεται με 7% και μια ευρωπαϊκή με 1%. Πρέπει να βάλουμε κοινούς κανόνες στο φορολογικό και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη».
«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, σημείωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών. Στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται.Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε, o οποίος χαμογελώντας είπε: «It’s implementation stupids» (Είναι η εφαρμογή ανόητοι).
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα ενός σχεδίου Μάρσαλ, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι χρειάζεται όχι τόσο για την Ευρώπη, αλλά για χώρες που έχουν καταστραφεί. Δεν μου αρέσει ο όρος αλλά χρειάζεται κάτι αντίστοιχο σε διάφορες χώρες γύρω μας που έχουν καταστραφεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια για τις γειτονικές χώρες».
Χρειάζονται και ενιαίοι δημοσιονομικοί κανόνες αλλά η Ευρώπη κινείται αργά. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν κανόνες και συνθήκες που πρέπει να τηρούνται. Όταν γίνεται αυτό υπάρχει εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να έχουμε κοινή αγορά αν δεν έχουμε «κοινή σταθερότητα», σημείωσε.
Για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να καθυστερήσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δεχθεί την συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο σχέδιο διάσωσης της χώρας ικανοποιώντας την απαίτηση άλλων χωρών.
Από την πλευρά του ο Σόιμπλε είπε ότι οι αδύναμοι θεσμοί της Ευρώπης δημιουργούν την ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Ταμείου. Επισήμανε ωστόσο ότι η Γερμανία είναι από τους ισχυρούς υποστηριχτές της παραμονής του ΔΝΤ στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Ολλανδός Ρουτε. Ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι στην αρχή δεν το ήθελε αλλά η καγκελάριος Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο (σ.σ. θέση που προκάλεσε χαμόγελα στην Κρ. Λαγκάρντ που βρίσκονταν μεταξύ των θεατών) γιατί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα.
«Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να επιχειρεί κανείς να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Αλλά δεν είμαι και υπέρ ότι πρέπει να μείνει το δωμάτιο στο σκοτάδι. Πρέπει να απομακρύνει τους δυναμίτες και να ανάψει το κερί», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχόλιο του Β. Σόιμπλε που προηγήθηκε. Οπως είχε πει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ το να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σηματοδοτούσε «άναμα ενός κεριού σε δωμάτιο με δυναμίτες».
Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν Αναστασιάδης-Τσίπρας
Με τον Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε στο Νταβός ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη οι διακοινοτικές συνομιλίες να οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οι εξελίξεις σε σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Βουλγαρία.
Την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε την εκδήλωση για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην οποία συμμετείχαν ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρτ Έιντε, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κ. Κλάους Σβαμπ, ο Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.
Οικονομία και εθνικά θέματα στη συνάντηση Τσίπρα-Μπάιντεν της Τετάρτης
Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν . Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο αμερικάνος Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες Μπάιντεν για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περεταίρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.
Για το προσφυγικό: χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.
Για τα ενεργειακά: χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας.
Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Για το Κυπριακό: επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.
Για την ΠΓΔΜ οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Μάθιου Νίμιτς.
Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.
Συναντήσεις με Γκάμπριελ, Μοσκοβισί, Σόιμπλε
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία απετέλεσε ι αντικείμενο συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.
Στις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους, εκτός άλλων, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και το θέμα της επικείμενης αξιολόγησής του.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Πέμπτη, 21/01/16
19:45-10:15: Συμμετοχή σε προπαρασκευαστική συνάντηση για το Panel – The future of Europe – Davos-Klosters, Congress Centre, Congress Hall.
10:15-11:15: Συμμετοχή σε Panel – The future of Europe – Davos-Klosters, Congress Centre, Congress Hall.
14:45-15:15: Διμερής συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jacob Lew, Davos-Klosters, Davos-Klosters, Congress Centre, Table in PF Lounge 2.
17:00-17:30: Διμερής συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, – Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral ME 26.
19:00-19:30: Διμερής συνάντηση με τον Chairman του Libra Ηoldings Ltd, George Logothetis – Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral IN 20.
20:00-20:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Aναστασιάδη.
Παρασκευή, 22/01/16
09:45-10:15: Διμερής συνάντηση με τον κ. Mario Draghi, European Central Bank – Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral ME 25.
11:15-11:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko – Davos-Klosters, Congress Centre, Table in PF Lounge 1.
12:00-12:30: Διμερής συνάντηση με τον Global Chairman of Bloomberg, Mr. Grauer.