Στο Ιράν η ηγεσία της ΙΑΕΑ-Αντιδρά η Τεχεράνη στις νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

Τα πρώτα βήματα της εφαρμογής της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν αρχίσει να ραγίζουν τους πάγους με τη διεθνή κοινότητα, με τον Ομπάμα να μιλά για νίκη της διπλωματίας - την ώρα πάντως που οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία με τη σειρά της τις απορρίπτει ως «μη νομιμοποιημένες». Στο Ιράν ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, με φόντο την πορεία της συμφωνίας.

Τα πρώτα βήματα της εφαρμογής της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν αρχίσει να ραγίζουν τους πάγους με τη διεθνή κοινότητα. Ο Ομπάμα μιλά για νίκη της διπλωματίας – την ώρα πάντως που η χώρα του επιβάλλει νέες κυρώσεις, αυτή τη φορά για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία με τη σειρά της τις απορρίπτει ως «μη νομιμοποιημένες». Στο Ιράν ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ (Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας), με φόντο την πορεία της συμφωνίας.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγα Αμάνο, έφτασε το πρωί της Δευτέρας στην Τεχεράνη.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην ιρανική πρωτεύουσα, θα συανντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί.

Όπως ανέφερε η ιρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, στόχος της Τεχεράνης είναι να επισπευθεί η εφαρμογή της συμφωνίας για άρση των κυρώσεων (έχει ορίζοντα οκταετίας), με «την πιθανή βοήθεια της ΙΑΕΑ», όπως ανέφερε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπός της, Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

Τα σύννεφα πάντως δεν έχουν φύγει πάνω από την Τεχεράνη: Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα, ξεχωριστές από τον φάκελο των πυρηνικών, προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις από το εσωτερικό του Ιράν.

«Οι κυρώσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα στερούνται νομικής ή ηθικής νομιμοποίησης» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Χοσεΐν Τζαμπερί τη Δευτέρα.

«Η Αμερική πoυλά όπλα δεκάσων δισ. δολαρία σε χώρες της περιοχής, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα πολέμου εναντίον Παλαίστινιων, Λιβανέζων και πρόσφατα και Υεμενιτών» είπε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη έδωσε εντολή για αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, υλοποιώντας την υπόσχεση της χώρας για αύξηση της παραγωγής μόλις αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.