Στάση εργασίας των γιατρών την Πέμπτη κατά του ασφαλιστικού

Σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 11.30 πμ και πορεία προς τη Βουλή, καλεί τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι επιστημονικοί φορείς θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, το απόγευμα, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ασφαλιστικού.

Επίσης, αποφασίστηκε 4ωρη στάση εργασία των γιατρών όλης της χώρας, που εργάζονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, την Πέμπτη από τις 11:00 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, και η συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι επιστημονικοί φορείς το πρωί της ίδιας ημέρας στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 11.30 πμ και πορεία προς τη Βουλή, καλεί τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που όπως αναφέρει οδηγεί στην εξαθλίωση, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, με την εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το κάλεσμα του ΙΣΑ απευθύνεται σε όλους τους υγειονομικούς φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις υπόλοιπες επαγγελματικές Ενώσεις να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Επίσης ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών σωματείων που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

«Ο ιατρικός κόσμος είναι αποφασισμένος να αγωνισθεί μέχρις εσχάτων προκειμένου το νομοσχέδιο- ταφόπλακα των επιστημόνων/ ελεύθερων επαγγελματιών να μην φτάσει καν στη Βουλή» αναφέρει ο ΙΣΑ, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Θανάσης Ζορμπάς, ο οποίος όπως δήλωσε στο ΑΠΕ δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από την κινητοποίηση».

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, οι επιστημονικοί φορείς (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί, φυσικοθεραπευτές, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, κτηνίατροι) διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11.30 και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εμπεριέχει «τρομακτικές ανισότητες» αναφέρει κ. Ζορμπάς, κάνοντας λόγο «για είλωτες του νέου συστήματος». Όπως λέει «οι αυξημένες επιβαρύνσεις, ανέρχονται σε περίπου 65% των καθαρών εισοδημάτων, οδηγώντας στην φτωχοποίηση πολλούς οδοντιάτρους, καθώς άλλοι θα αναγκαστούν να κλείσουν τα ιατρεία τους και άλλοι να μεταναστεύσουν».

Τα τελευταία χρόνια οι οδοντίατροι έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα, η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά, αφού από τα πρώτα πράγματα που αφαίρεσαν οι πολίτες ήταν οι επισκέψεις στον οδοντίατρο, οι οποίες περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, με επιπτώσεις στην στοματική υγεία των Ελλήνων, επισημαίνει ο κ. Ζορμπάς. Σημειώνει, επίσης, ότι αρκετοί συναδελφοί του αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό και μάλιστα όπως λέει, τις τελευταίες 15 μέρες ο Σύλλογος έδωσε 20 πιστοποιητικά σε οδοντιάτρους-μέλη του για το εξωτερικό.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κατσίκης, σημειώνει ότι «το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό πλήττει ιδιαιτέρως και βάναυσα τους οδοντιάτρους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης απειλείται η ίδια η υπόσταση του οδοντιατρικού επαγγέλματος και ωθείται ο κλάδος είτε στην εγκατάλειψη του οδοντιατρικού επαγγέλματος είτε στην μαζική μετανάστευση, ενώ οι οδοντίατροι θα ωθούνται εφεξής στην φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, προκειμένου να επιβιώσουν. Όσον αφορά, τέλος, τους νέους οδοντιάτρους, η μόνη διέξοδος, την οποία «δείχνει» η κυβέρνηση, είναι να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την στοματική υγεία του ελληνικού πληθυσμού».

Οι οδοντίατροι ζητούν να παραμείνει το ΕΤΑΑ ως αυτόνομο λειτουργικά και οργανωτικά ασφαλιστικό ταμείο, η κλιμάκωση των εισφορών Υγείας να λαμβάνει χώρα για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το χρόνο και να υπάρχει εύλογο και ορθολογικό πλαφόν για τις εισφορές του κλάδου συντάξεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.