Σε εποικοδομητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό / μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινώνευρωπαϊκώνλύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Η τελευταία συνάντηση του ελληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του διήρκησε περί τα 70´, χωρίς να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Προηγουμένως και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά.

Δεν συμμετείχε στην συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κυρία Φον Τισενχάουζεν δεν απάντησε δε όταν ερωτήθηκε αν ο κ. Τόμσεν επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τόμσεν είχε συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών καθώς αυτός ήθελε πολύπλευρη ενημέρβση για το ελληνικό θέμα.

Οσον αφορά στη γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει.

«Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. ‘Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις με ομολόγους του, εξηγεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων και αναζητά συμμαχίες σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αξιολόγησης που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, εξετάζει το περιθώριο ελιγμών κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.

Τα αποτελέσματα των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να καταγραφούν στο Eurogroup που θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

Η συνάντηση με τον Β.Σόιμπλε πραγματοποιείται μετά τα μηνύματα Λιου και Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση του Ευ.Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «οι «μήνες» που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί».

Σε ανάρτησή του στο twitter, o πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Τσακαλώτο ήταν καλή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις προκλήσεις για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου έστειλε τρία μηνύματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης. Πρώτον, ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο σκηνικό του ελληνικού προγράμματος, δεύτερον ότι το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο και τρίτον ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.

«Φιλόδοξη» η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, λέει αξιωματούχος της ευρωζώνης

«Φιλόδοξο» σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Όπως διευκρίνισε, είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις, ωστόσο στο βαθμό που το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση ορισμένων πάγιων προβλημάτων του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, όπως είναι η μεγάλη «ποικιλία» ταμείων, αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα μπροστά».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο Eurogroup στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της ευρωζώνης, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση, αλλά «πολιτικά» είναι σημαντικό για την Ελλάδα, να γίνει το γρηγορότερο δυνατό.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι για να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως επιλυθεί ζητήματα όπως το ασφαλιστικό αλλά και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγικότητα η αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Επίσης, επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένες και τοποθετούνται χρονικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού, η οποία θα αφορά όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.