Τα πέντε ζητήματα υγείας που απασχολούν περισσότερο τις γυναίκες

Η γυναίκα, ως μητέρα, σύντροφος και εργαζόμενη, ανησυχεί καθημερινά για τη φροντίδα και την υγεία όλης της

Η γυναίκα, ως μητέρα, σύντροφος και εργαζόμενη, ανησυχεί καθημερινά για τη φροντίδα και την υγεία όλης της οικογένειας, αλλά και τη δική της. Ποια είναι τα πέντε σημαντικότερα σημεία γύρω από τα ζητήματα υγείας που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περισσότερων γυναικών;
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο κ. Δημήτρη Μπιλάλη, από την εμπειρία των προηγούμενων ετών και μέσα από τις περιπτώσεις που οι γιατροί συναντούν καθημερινά, προκρίνονται ως πιο σημαντικά για τη γυναίκα ο κίνδυνος να προσβληθεί από τον ιό HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων), όλοι οι τύποι γυναικολογικού καρκίνου, τα ζητήματα που άπτονται της απόκτησης ενός παιδιού –είτε με φυσιολογικό κύκλο είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -, ο σεβασμός στη γέννα και στον φυσιολογικό τοκετό και η εμμηνόπαυση.
«Το σημαντικότερο για τη γυναίκα είναι να ενημερώνεται και να ζητά βοήθεια από τον γιατρό. Τα περισσότερα ζητήματα υγείας σήμερα αντιμετωπίζονται με επιτυχία χάρη στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων» αναφέρει ο κ. Μπιλάλης.
Οπως εξηγεί, τα σύγχρονα διαγνωστικά τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV, μπορούν άμεσα να δώσουν έγκυρη απάντηση στη γυναίκα και στον γιατρό αν η εξεταζόμενη είναι θετική στη λοίμωξη και μπορούν να κάνουν ταυτοποίηση του τύπου που έχει προσβάλει την ασθενή.
Επίσης υπάρχουν πολλές ασφαλείς πλέον μηχανικές μέθοδοι καταστροφής των κονδυλωμάτων. «Υπάρχει και η γυναίκα που ανησυχεί για την κόρη της που φτάνει στην ηλικία της εφηβείας. Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού προσφέρει προστασία πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό» τονίζει ο κ. Μπιλάλης.


Ο καρκίνος και τα παιδιά

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι δεν παύουν ποτέ να απασχολούν το μυαλό της γυναίκας και ο πιο ασφαλής τρόπος για να πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται είναι ο ετήσιος έλεγχος ρουτίνας, που περιλαμβάνει τον υπερηχογραφικό έλεγχο (3D/4D) και Doppler της μήτρας και των ωοθηκών, τεστ Παπ, καθώς και τον προληπτικό έλεγχο μαστού.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απόκτησης παιδιού, πολλές γυναίκες αγωνιούν από τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν έλεγχο υπογονιμότητας. Ανησυχία υπάρχει και κατά τον προγεννητικό έλεγχο, τη διαδικασία γονιμοποίησης με φυσικό κύκλο ή με όποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κρίνει ο γιατρός ως καταλληλότερη.
«Η γυναίκα δεν είναι μόνη με τις απορίες και τους φόβους της, με το άγχος του χρόνου που μετρά αντίστροφα και τα κοινωνικά ταμπού. Εχει δίπλα της ανθρώπους που τη βοηθούν αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα ως τη στιγμή που θα σφίξει στην αγκαλιά της το παιδί της» σημειώνει.
Οταν η γυναίκα περάσει στην πιο ώριμη φάση της, μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν θα συνεχίσει να έχει ισορροπημένη υγεία και φυσιολογική σεξουαλική ζωή. «Και σε αυτό το επίπεδο» επισημαίνει ο κ. Μπιλάλης «η γυναίκα θα έχει στήριξη και ενημέρωση για τις εξετάσεις που αφορούν την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, καθώς και για την πρόληψη και θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής ενδοκρινοπάθειας και άλλων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.