Η τρέλα των selfie sticks καλά κρατεί και συνοδεύουν τους απανταχού τουρίστες –και όχι μόνο –που επιθυμούν να βγάλουν μια αξέχαστη φωτογραφία με φόντο κάποιο γνωστό ιστορικό μνημείο. Με σκοπό να διευκολύνει τους λάτρεις των «αυτοπορτρέτων» μια εταιρεία δημιούργησε το StickBox: μια θήκη για τις συσκευές της Apple η οποία στο πίσω μέρος της κρύβει ένα πτυσσόμενο selfie stick.
Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να «φορέσει» την ευρηματική θήκη στο κινητό του και όταν επιθυμεί να ξεδιπλώσει το στικ έτοιμο για «αεροπλανικές» λήψεις.

«Μια μέρα περπατούσα στην αγορά και είδα μπροστά μου μια βιτρίνα στην οποία από τη μία βρίσκονταν τοποθετημένα selfie sticks και από την άλλη θήκες για smartphones. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα. Σκέφτηκα, γιατί να κουβαλάει κανείς δυο πράγματα τη στιγμή που μπορεί να κουβαλάει μόνο ένα;»
αναφέρει ο Γεκούτιελ Σέρμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας. «Με το StickBox ο χρήστης προστατεύει τη συσκευή του ενώ παράλληλα κουβαλάει ένα selfie stick αλουμινίου μαζί του οπουδήποτε πηγαίνει».
Για την ώρα η θήκη πάχους 1,5 εκ. του πτυσσόμενου selfie stick μήκους 72 εκ. βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter. Αν όλα πάνε καλά, η εταιρεία υπολογίζει ότι το εύχρηστο «εργαλείο» φωτογραφίας θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως τον Μάιο του 2016.
«Εξυπνα» τζάμια
Μια νέα γενιά κρυστάλλων αυτοκινήτου που σκουραίνουν κατά βούληση παρουσίασε η εταιρεία Continental. To σύστημα Intelligent Glass Control στο πάτημα ενός κουμπιού χαρίζει στο παρμπρίζ (μερικώς), στα παράθυρα και στο πίσω τζάμι του οχήματος φιμέ εμφάνιση. Το μυστικό της καινοτομίας της Continental εντοπίζεται σε ένα φιλμ με ενσωματωμένα σωματίδια που εφαρμόζεται στα τζάμια του οχήματος. Οταν αυτό δεχθεί ηλεκτρικό φορτίο, τότε τα σωματίδια ευθυγραμμίζονται παράλληλα μεταξύ τους, κάνοντας το τζάμι διάφανο. Οταν πάλι η παροχή του ηλεκτρικού φορτίου σταματήσει, τότε τα σωματίδια τοποθετούνται σε τυχαία διάταξη, με αποτέλεσμα το τζάμι να σκουραίνει. «Η κατ’ επιλογή δυνατότητα των σκούρων τζαμιών προσφέρει στους επιβαίνοντες του οχήματος μεγαλύτερη άνεση, ενώ κάνει τη μετακίνησή τους ακόμη ασφαλέστερη» αναφέρει ο Αντρέας Βολφ, επικεφαλής της μονάδας ασφαλείας της γερμανικής εταιρείας. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ώρα της δύσης του ηλίου, όπου το φως μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Το χέρι του οδηγού ενστικτωδώς φεύγει από το τιμόνι και μεταφέρεται στο μέτωπό του ή στο σκιάδιο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να μειώνεται τόσο η ορατότητά του όσο και ο έλεγχος του οχήματος. Ενα δεύτερο παράδειγμα, είναι της ηλιακής ακτινοβολίας η οποία μπλοκάρεται, με αποτέλεσμα το όχημα να παραμένει δροσερό, π.χ. κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».
Drones για ηλικιωμένους
Τα drones πέρα από ρόλο «ντελιβεράδων» δεν αποκλείεται να αναλάβουν και ρόλο… νοσοκόμων. Ο λόγος για μια μελέτη αμερικανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι η οποία έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση, κατά την οποία μικρά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τη βοήθεια ηλικιωμένων εντός του σπιτιού.
Η ιδέα ανήκει στη δρα Νάιρα Χοβακιμιάν, η οποία άρχισε να δοκιμάζει μικρά drones σε διάφορες «αποστολές» που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα λεγόμενα Bibbidi Bobbidi Bots, όπως τα χαρακτηρίζει, σε ρόλο «καλής νεράιδας» θα μπορούσαν σύμφωνα με την ίδια να φέρουν τα χάπια των ηλικιωμένων ή να μετακινήσουν διάφορα μικρά αντικείμενα από το ένα δωμάτιο του σπιτιού στο άλλο.

Αγγίζοντας το ολόγραμμα

Μια σειρά από ολογράμματα «αφής» δημιούργησαν ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουτσονομίγια. Με τη βοήθεια λέιζερ τεχνολογίας femtosecond (FLAC) οι επιστήμονες δημιούργησαν τρισδιάστατα οπτικά αντικείμενα τα οποία μπορούν να χειριστούν απλά αγγίζοντάς τα. Τα λεγόμενα Fairy Lights μάλιστα ανταποκρίνονται στο ανθρώπινο άγγιγμα, προσφέροντας απτικό ερέθισμα.
«Το προβαλλόμενο υλικό, υπό μορφή βίντεο ή εικόνων, δεν μπορούμε να το αγγίξουμε. Αν μπορέσουμε όμως να προβάλουμε τρισδιάστατο οπτικό υλικό το οποίο μπορούμε να αγγίξουμε, τότε μας δίδεται η ψευδαίσθηση ότι είναι πράγματι αληθινό» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γιοΐτσι Οτσιάι.
Η ιαπωνική καινοτομία θα μπορούσε κατά τους ειδικούς να βρει εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. στην ιατρική, στην αρχιτεκτονική και στην ψυχαγωγία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ