Όλο και πιο σύνθετο γίνεται το μετεκλογικό τοπίο στην Ισπανία. Ο Ραχόι αναζητά πρόθυμους στην αποχή, ώστε να παραμείνει κυβέρνηση μειοψηφίας, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι στο κατά πόσο πρέπει να συνεργαστούν με το Podemos, το Podemos θέλει προοδευτική κυβέρνηση και οι Ciudadanos δηλώνουν πρόθυμοι, αλλά για την προθυμία τους βάζουν όρους.
Οι εσωκομματικές διεργασίες στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών του PSOE κάνουν ακόμα πιο περίπλοκο το τοπίο.
Ο επικεφαλής τους Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος απέρριψε ήδη την προσφορά του Ραχόι για να παραμείνει ο δεύτερος πρωθυπουργός, φαίνεται ότι έχει στη διάθεσή του λίγους μήνες για να βρει κυβερνητική λύση, προτού αντικατασταθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο νικητής των εκλογών Μαριάνο Ραχόι πρότεινε στο PSOE τη θέση του προέδρου της Βουλής, σε αντάλλαγμα με την αποχή από τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Eπίσης πρότεινε να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, για πολλούς «κλειδί» στην υποθέση της Καταλονίας και όχι μόνο.
Είναι προφανές ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο, όμως το Σύνταγμα της Ισπανίας δίνει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό και μια δεύτερη ευκαιρία: αν καταψηφιστεί, επανέρχεται μετά από 48 ώρες, επιδιώκοντας σχετική πλειοψηφία.
Το κόμμα του Ραχόι μετρά 123 έδρες (επί συνόλου 350) και το PSOE 90. H αποχή θα ήταν μία καλή αφετηρία για τον Ραχόι στην αναζήτηση και άλλων πρόθυμων να πράξουν το ίδιο, ώστε τελικά το κόμμα του να παραμείνει στην εξουσία, έστω και με αδύναμη κοινοβουλευτική παρουσία.
«Σφήνα» στην όλη διαπραγμάτευση μπήκε και το τέταρτο σε δύναμη κόμμα, οι Ciudadanos του Άμπερτ Ριβέρα. Ο νεαρός -με τις 40 έδρες- είπε ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση και να απέχει από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Ραχόι, «εφόσον πράξει το ίδιο και το PSOE».
Ωστόσο, το PSOE απέρριψε την πρόταση του κεντροδεξιού κόμματος. Αρνητική -όπως ήταν αναμενόμενο- ήταν και η στάση του Podemos, ο επικεφαλής των οποίων Π.Ιγκλέσιας συναντήθηκε με τον Μαριάνο Ραχόι.
Ο Ιγκλέσιας έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης με προοδευτική κατεύθυνση. Το μήνυμά του απευθύνεται ασφαλώς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ, όμως και στη δική τους περίπτωση τα «κουκιά» δύσκολα βγαίνουν.
Επιπλέον, οι σοσιαλιστές φαίνεται να βάζουν ένα βέτο: δεν δέχονται να συζητήσουν -πόσο μάλλον να κυβερνήσουν- με κόμματα που θέλουν δημοψήφισμα για το θέμα της Καταλονίας.
Ο Ιγκλέσιας, ο οποίος συνεργάστηκε στις εκλογές με κόμματα της Καταλονίας, εξασφαλίζοντας αρκετές έδρες, τάσσεται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, απορρίπτει τις κινήσεις των καταλανών για ανεξαρτησία, αλλά όχι και το δημοψήφισμα.
Για την ώρα, ο Σάντσεθ του PSOE πήρε την εξουσιοδότηση από το κόμμα για να διαπραγματευθεί μια εναλλακτική κυβέρνηση.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα το πράξει «με οποιοδήποτε κόστος», σαφέστατη αναφορά σε όσους ζητούν δημοψηφίσματα ή επεξεργάζονται σενάρια αυτοδιάθεσης.
Πάντως, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στη χώρα εκτιμούν ότι ο Σάντσεθ πήρε απλά μια παράταση τριών μηνών στην ηγεσία έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο: με ψήφιση ή καταψήφιση του Ραχόι, αν τελικά ο νυν πρωθυπουργός φτάσει μέχρι το σημείο να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας Βουλής, στα μέσα Ιανουαρίου.
Προς το παρόν, οι πολίτες ετοιμάζονται να υποδεχθούν το 2016.