Στη Μόσχα για κρίσιμες επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε τη νύχτα της Δευτέρας στη Μόσχα.
Επί τάπητος το μέλλον του σύρου προέδρου Άσαντ, αλλά και η διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Κέρι, ο οποίος συναντήθηκε στο Παρίσι με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ιορδανία, θα προσπαθήσει να μειώσει τις διαφορές Ουάσιγκτον-Μόσχας για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Άσαντ στην όποια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.
Επιπρόσθετα θα αναζητήσει τρόπους για να προετοιμάσει το έδαφος εν όψει του τρίτου γύρου συνομιλιών για τη Συρία και ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα γίνει πράγματι η συνάντηση της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Κέρι και ο Λαβρόφ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για την ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από την σύγκληση νέας συνόδου, θέτοντας εν αμφιβόλω την ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης.
Από το Παρίσι, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο Κέρι θα εκφράσει τις ανησυχίες του για τους συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, αντί των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κάνοντας μια τοποθέτηση που πιθανόν να προκαλέσει αντιδράσεις στη Μόσχα.
Εν όψει των συνομιλιών, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει την πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία, εκφράζοντας την διαμαρτυρία της Μόσχας ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως στην μάχη ενάντια του Ισλαμικού Κράτους.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να επανεξετάσουν την πολιτική «διαχωρισμού των τρομοκρατών σε καλούς και κακούς».
Η συνάντηση Πούτιν-Κέρι έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης της περασμένης εβδομάδας στο Ριάντ, στην οποία συμφωνήθηκε η συνένωση ενός αριθμού οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης -με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος– για διαπραγματεύσεις με την Δαμασκό.
Την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος ο Άσαντ εμφανίστηκε να θέτει εν αμφιβόλω την ίδια την ιδέα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, επιχειρηματολογώντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες -τόνισε- υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.