«Αύριο στο Κολέγιο στο Στρασβούργο, εισηγούμεθα ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των κοινών μας εξωτερικών συνόρων. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ένωσης, την Συνθήκη Σένγκεν. Μόνο έτσι ενισχύουμε την ζώνη Σένγκεν» δήλωσε από το Μιλάνο ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Δημιουργούμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και διασφαλίζουμε συστηματικούς ελέγχους στα κοινά ευρωπαϊκά μας εξωτερικά σύνορα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, που υποφέρουν και σηκώνουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό, γνωρίζουν καλά την έκταση του προβλήματος» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στο Μιλάνο για την παρουσίαση του βιβλίου του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντεζλίνο Αλφάνο, με τίτλο «Όποιος φοβάται δεν είναι ελεύθερος. Ο πόλεμός μας κατά της τρομοκρατίας».
Ο Έλληνας επίτροπος, αναφερόμενος στην απειλή της τρομοκρατίας και στις συνέπειές της επί της καθημερινής ζωής μας, τόνισε:
«Ζούμε σε μια δύσκολη και ιστορική εποχή. Είμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή, η οποία είναι απεχθής και ξένη ως προς τις αξίες μας. Η απειλή αυτή δεν είναι το Ισλάμ. Έχουμε συνυπάρξει ειρηνικά για αιώνες. Η απειλή είναι η ιδεολογία του μίσους. Μίσος για την ελευθερία, μίσος για τις αξίες της ζωής, μίσος για την πρόοδο. Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι το μίσος υπάρχει γιατί αποτύχαμε στην Ευρώπη να εντάξουμε την πολιτισμική διαφορετικότητα και γιατί δεν καταφέραμε να προβάλλουμε ένα ολοκληρωμένο όραμα για τα παιδιά μας, με βάση τις αξίες μας. Τώρα, αυτό το μίσος, αμφισβητεί όχι μόνο τον τρόπο ζωής μας, αλλά και το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμά να ζούμε χωρίς φόβο, να δημιουργούμε και να χαιρόμαστε την ζωή».
Σε σχέση με το καθήκον και την αποστολή της Ευρώπης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις για το μέλλον και υπογράμμισε:
«Το μίσος θυμίζει σε όλους μας το ιστορικό μας καθήκον, ως Ευρωπαίοι, να αγωνιστούμε για τις αξίες μας και να μην υποκύψουμε στο φόβο. Φόβος είναι τα κλειστά σύνορα, είναι η υπονόμευση της Δημοκρατίας, είναι ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, είναι η παραδοχή ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ελευθερία και την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών μας. Φόβος είναι τελικά να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα και να εγκλωβιστούμε στα εθνικά μας σύνορα. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η απειλή έχει αλλάξει μορφή, έχει γίνει πολύπλοκη και ενώνει το φανατισμό, με την βιαιότητα και την παραστρατιωτική λογική».