Με τον πολιτικό εναγκαλισμό ορισμένων «καραμανλικών» με το Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στενούς του συνεργάτες, όπως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, να προκαλεί μεγάλη συζήτηση και ποικίλα σενάρια στο εσωτερικό της Ν.Δ., αγριεύει ο πόλεμος των υποψηφίων προέδρων του κόμματος ενόψει της κρίσιμης εσωκομματικής εκλογής την προσεχή Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.
Εν μέσω πολλών πληροφοριών περί πολιτικής συναντίληψης του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου με τμήμα των «καραμανλικών» και ορισμένων κεντρικών παραγόντων της Ν.Δ. οι τέσσερις υποψήφιοι κάνουν τα τελευταία «χιλιόμετρα» της μεγάλης και κουραστικής προεκλογικής κούρσας των περίπου τριών μηνών και εύχονται να πάνε όλα καλά και να μην υπάρξει νέο φιάσκο.
Με εμφανή την πρωτοφανή για τα δεδομένα αγωνία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για τις εσωκομματικές εκλογές στην αξιωματική αντιπολίτευση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας ξεκαθαρίζουν και τη στάση τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ενώ μαίνεται εσωκομματικός πόλεμος για μια διαρροή του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που δεν έγινε ποτέ, όπως προκύπτει, σχετικά με το εάν στηρίζει ή όχι τον κ. Μεϊμαράκη, κυριαρχεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ένταση αυξάνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. για το εάν πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ανοικτή γραμμή με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε ποιο βαθμό πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ή συνεργασία ή συναίνεση. Αυτό είναι και ένα από τα πεδία όπου οι τέσσερις υποψήφιοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους και δίνουν το δικό τους τόνο, ενώ χθες υπήρξε και ένταση του κ. Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, γιατί πήγε στην προ ημερών πρεμιέρα της παράστασης του Λάκη Λαζόπουλου, όπου έδωσε το παρών σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο με τον κ. Τσίπρα. Ουδέν σχόλιο, έγραψε στο twitter, ο κ. Γεωργιάδης αναρτώντας φωτογραφία, όπου ήταν αγκαζέ ο κ. Λαζόπουλος, ο κ. Ιωαννίδης και ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος όπως αποκάλυψε ο Βηματοδότης είχε συνομιλία με τους κκ. Τσίπρα και Παππά. Ο κ. Ιωαννίδης, πολιτικό παιδί του κ. Στυλιανίδη, με τον οποίο στηρίζουν τον κ.Μεϊμαράκη επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Γεωργιάδη, με αναφορές στο πολιτικό παρελθόν του.
Στη σκιά της άποψης του κ. Καραμανλή ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει άποψη για τον κ. Μεϊμαράκη, για τον οποίο πιστεύει ότι θα εκλεγεί και εξακολουθεί να λέει σε συνομιλητές του ότι είναι ενωτική υποψηφιότητα. Δεν έδωσε και δεν δίνει γραμμή σε κανέναν (σ.σ. ρεπορτάζ: https://www.tovima.gr/politics/article/?aid=761537 ) και το βασικό του μέλημα είναι να υπάρχει ενότητα την επόμενη μέρα.
Πέρα όμως από τον πολιτικό εναγκαλισμό ορισμένων καραμανλικών στελεχών και την επικοινωνία που έχουν με κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δεν έχει καμία επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά μόνο την παραμονή της περίφημης και πολυσυζητημένης, 17ωρης διαπραγμάτευσης πριν την συμφωνία με τους πιστωτές.
Γύρω όμως από το όνομα του κ. Καραμανλή έχουν υφανθεί διάφορα πολιτικά σενάρια, με κεντρικό αυτό της επιθυμίας του κ. Τσίπρα να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια θέση που δεν επιθυμούσε και δεν γοητεύει τον πρώην Πρωθυπουργό. Η πρόταση του κ. Τσίπρα στον Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενός καθαρόαιμου «καραμανλικού» έδωσε τροφή για πολλά σενάρια για τη σχέση Μεγάρου Μαξίμου και «καραμανλικών».
Τα σενάρια ενισχύθηκαν, καθώς ακολούθησε και η τοποθέτηση στην κυβέρνηση και στην κρατική μηχανή, ορισμένων καραμανλικών, όπως π.χ. του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που ξάφνιασε πολλούς με τη χθεσινή του δήλωση, χαρακτηρίζοντας «Εθνάρχη» τον κ. Τσίπρα και τονίζοντας πως μαζί με τους κκ. Παυλόπουλο και Καραμανλή αποτελούν «εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας».
Μόνο που ο κ. Καραμανλής παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την καλή σχέση που έχουν διάφορα στελέχη της Ν.Δ. που χαρακτηρίζονται «καραμανλικά». Ο πρώην Πρωθυπουργός στις συζητήσεις που κάνει είναι ιδιαίτερα αυστηρός με την κυβέρνηση και με τον κ. Τσίπρα, θεωρώντας προφανώς και το πολιτικό παιχνίδι που παίζει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αρέσκεται, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. να παίζει πολιτικά παίγνια, ασχολούμενο υπέρμετρα, όσο κανείς στο παρελθόν, με τα εσωκομματικά άλλου κόμματος.
Την ίδια στιγμή βασικά στελέχη του «καραμανλισμού» θεωρούν ότι το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου όσο το εξυπηρετεί θα αγκαλιάζει τους καραμανλικούς και με την πρώτη ευκαιρία θα τους αποκηρύξει. Επίσης δεν ξεχνούν πως έχει μεθοδεύσει σταδιακά ο κ. Τσίπρας την ενίσχυση της εικόνας πως διατηρεί άριστη σχέση με τον καραμανλισμό και πολλοί ενθυμούνται την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε εκδήλωση του ομώνυμου Ιδρύματος.
Σε αυτό το κλίμα, οι υποψήφιοι ενόψει των εκλογών ξορκίζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει στη γραμμή της συνεννόησης, χωρίς συγκυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ της συναίνεσης, όχι της συνεργασίας, αλλά χωρίς προϋποθέσεις, ο κ. Τζιτζικώστας εμμένει στο όχι στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Γεωργιάδης είναι στη γραμμή όχι σε όλα.
Η Ν.Δ. πορεύεται στην τελική ευθεία, ξορκίζοντας εμπόδια την προσεχή Κυριακή. Η Vodafone έκανε γενική πρόβα χθες και η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι όλα πήγαν καλά, αν και υπήρξαν πολλά προβλήματα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης επιμένει ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξουν προβλήματα και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά και ομαλά.
Και αυτό, διότι σε πολλούς υπάρχει ανησυχία για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον της Ν.Δ. η εταιρεία «Έξυπνα Συστήματα» διότι δεν επιλέγει για να αναλάβει την μηχανοργάνωση των εκλογών και ζητεί αναβολή της διαδικασίας. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθούν μεθαύριο Τετάρτη, αλλά στη Ν.Δ. δεν ανησυχούν.
Ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος έγραψε στο facebook: «Κάποιοι κάνουν τα πάντα για να μην γίνουν εκλογές στη Ν.Δ. ή προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο γιατί δεν θέλουν μεγάλη συμμετοχή. Θέλουν ένα κόμμα μικρό και κλειστό. Δεν θα τους περάσει όσες παρεμβάσεις και να κάνουν…».