Νέα μεγάλη αναφερόμενη απάτη με ελληνοαφρικανικό «επιμελητήριο» που, σύμφωνα με καταγγελίες, παρασύρει σε ανύπαρκτες επενδύσεις και απώλεια μεγάλων ποσών δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. Γνωστές ελληνικές εταιρείες στον τομέα των κατασκευών, της εστίασης, της εκμετάλλευσης αγροτικών προϊόντων κ.ά. καταβάλλουν σημαντικά ποσά στο «επιμελητήριο» προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλη χώρα της Αφρικής και να συμμετέχουν στην υποτιθέμενη μεγάλη οικονομική ανάκαμψή της.
Οι υπεύθυνοι των εταιρειών αλλά και δήμων της χώρας φέρονται να εμπιστεύονται αμφιλεγόμενους αφρικανούς ιδιώτες ως «μεγαλοπαράγοντες», δημάρχους σε μικρές αστικές περιοχές της Μαύρης Ηπείρου ως πανίσχυρους κυβερνητικούς παράγοντες και τους έλληνες μεσάζοντες σαν σωτήρες. Πολλά από τα θύματα της απάτης μεταβαίνουν στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα για να εκπληρώσουν το όνειρο των «μεγάλων αφρικανικών επενδύσεων» και τελικά, σύμφωνα με καταγγελίες, χάνουν τα χρήματά τους και εγκλωβίζονται εκεί.


Υποσχέσεις για σαφάρι κερδών

Πρόκειται για μια υπόθεση που περιλαμβάνει κωμικές «αδελφοποιήσεις» ελληνικών και αφρικανικών πόλεων, υποσχέσεις για την εύνοια μεγάλων «θρησκευτικών οργανώσεων» στην αφρικανική χώρα και διαβεβαιώσεις για μεγάλα κέρδη. Δεν λείπουν οι αμφιλεγόμενοι Αφρικανοί που φέρονται να πωλούν επενδυτικά «καθρεφτάκια» στους ανυποψίαστους έλληνες επιχειρηματίες. Μια υπόθεση που αποτυπώνει, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., όχι μόνο την παραπλανητική δράση επιτήδειων ιδιωτών αλλά και την απόγνωση ή τις ψευδαισθήσεις ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, παρασύρονται με χαρακτηριστική ευκολία και ψάχνουν στο χάος της Αφρικής «κερδοφόρες» επενδύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την υπόθεση ασχολούνται το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η Εισαγγελία Πρωτοδικών ύστερα από καταγγελίες επιχειρηματιών ότι έδωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς αντίκρισμα στους υπευθύνους του εν λόγω ελληνοαφρικανικού «επιμελητηρίου». Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλαν προ μερικών εβδομάδων στα γραφεία του «επιμελητηρίου», που βρίσκονται κοντά στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, εντόπισαν μια λίστα περίπου 700 ελληνικών επιχειρήσεων και κατέσχεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τις προεισπράξεις από περίπου 15 εξ αυτών που είχαν δοθεί για να υλοποιηθούν τα μεγαλόπνοα «αφρικανικά» σχέδια.
Το εν λόγω «επιμελητήριο» φέρεται να ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2011 στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής που έχει περισσότερους από 70 εκατ. κατοίκους. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε ότι το εν λόγω «επιμελητήριο» έχει δηλωθεί στη χώρα μας ως απλό «σωματείο». Πρόεδρός του εμφανίζεται ο δήμαρχος ενός προαστίου στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, ενώ ο έλληνας αντιπρόεδρος (σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για απάτες) φέρεται να είχε δώσει πολλές φορές το «παρών» στην Αφρική και να είχε υψηλές γνωριμίες. Παράλληλα, στην Ελλάδα οι δύο ιδρυτές του «επιμελητηρίου» είχαν επαφές με ελληνικές εταιρείες αλλά και δημάρχους πολλών πόλεων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στην Ηπειρο, στη Θράκη, όπου γίνονταν δεκτοί με ενθουσιασμό.
Βοήθεια, φιλία, ειλικρίνεια…

Σε μία από τις ομιλίες του, γεμάτες από μεγαλοστομίες, γενικότητες και ασάφειες, ο έλληνας αντιπρόεδρος δήλωνε στο ένθερμο ακροατήριό του: «Θέλω να ευχαριστήσω τον λαό της αφρικανικής χώρας για την αγάπη που μας δείχνει καθημερινά και με τη σειρά μου να τους διαβεβαιώσω ότι από κοινού θα πορευτούμε με σκοπό την εμπορική και οικονομική ανόρθωση που είναι πλέον αναγκαία και για τους δύο λαούς. Οφείλουμε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις μας ώστε με τη σειρά τους να βοηθήσουν αυτές εμάς».
Ο αφρικανός συνεργάτης του αναφέρθηκε στις «πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και στην επίσης πολύ καλή σχέση των λαών. Οι Ελληνες είναι πολύ αγαπητοί, καθώς οι επαφές τους με τους συμπατριώτες μου βασίζονται στη φιλία και στην ειλικρίνεια».
Παράλληλα περιγράφονταν μεγάλες οικονομικές προοπτικές από την κατασκευή νέων πόλεων μέχρι μεγάλων αεροδρομίων και από την αποκομιδή των απορριμμάτων και τις βιοτεχνίες παρασκευής μαρμελάδας ως την πώληση αγελάδων.
Το άγνωστο παρασκήνιο

«Το Βήμα» επικοινώνησε με έλληνες διπλωμάτες αλλά και εκπροσώπους της ευάριθμης –περίπου 600 άτομα –ελληνικής κοινότητας στο εν λόγω αφρικανικό κράτος που παρουσίασαν ένα άγνωστο παρασκήνιο της υπόθεσης και μίλησαν για μια «προβληματική κατάσταση», ενώ εξέφρασαν τις μεγάλες επιφυλάξεις τους.
Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας, «έχουμε επί σειρά ετών προβλήματα με τους εκπροσώπους του εν λόγω «επιμελητηρίου». Οπως έχουμε μάθει, όλα ξεκίνησαν όταν προ μερικών ετών ο έλληνας αντιπρόεδρός του είχε γνωρίσει στην Ελλάδα –μέσω των υπευθύνων ενός ελληνικού γηροκομείου και με τη μεσολάβηση ανώτερου ιερωμένου –έναν Αφρικανό από τη χώρα μας που του υπέδειξε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκείνος του άνοιξε έναν πρώτο κύκλο γνωριμιών στην Αφρική, μικρού όμως βεληνεκούς.
Αρχισαν προστριβές με την ελληνική κοινότητα επειδή ο έλληνας υπεύθυνος του «επιμελητηρίου» ήθελε αρχικά να γίνει μέλος της και να την έχει ως βιτρίνα. Ομως αντιληφθήκαμε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και έτσι δεν εντάχθηκε ποτέ σε αυτήν.
Είχε νοικιάσει μια μεγάλη έπαυλη για εκείνον και τους συνεργάτες του –ένας εξ αυτών ήταν δικηγόρος –στην πρωτεύουσα της χώρας. Ομως υπήρξαν άλλες καταγγελίες ότι άφησε μεγάλα χρέη και είχε πρόβλημα επανεισόδου. Τότε είχαμε μάθει ότι του αφαιρέθηκε και το διαβατήριο. Πρόβλημα με τις Αρχές είχε και ο δήμαρχος που εμφανίζεται σαν πρόεδρος του «επιμελητηρίου». Ακόμη και αυτό που λένε, ότι είχαν τη συνδρομή της μεγαλύτερης θρησκευτικής οργάνωσης της χώρας, ήταν ψευδές διότι και εκείνοι τους είχαν κλείσει την πόρτα».
Οσον αφορά την τύχη των ελλήνων επενδυτών σημείωναν: «Είδαμε αρκετούς έλληνες επιχειρηματίες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και αλλού να έρχονται εδώ προκειμένου να βρουν με τη βοήθεια του «επιμελητηρίου» τη μεγάλη ευκαιρία. Ομως εδώ καταλάβαιναν το μεγάλο λάθος τους. Θυμάμαι την περίπτωση ενός έλληνα αρχιτέκτονα που είχε έλθει μέσω του «επιμελητηρίου» με όνειρα για τη συμμετοχή του σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Τελικά χρειάστηκε τη βοήθειά μας για να επιστρέψει στην Ελλάδα…».

HeliosPlus