Καθυστερήσεις και διαδικαστικά θέματα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η δίωρη καθυστέρηση του Γιώργου Ρουμπέκα, συνηγόρου του Γιώργου Ρουπακιά, που μετέθεσε την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις ...11.00, αλλά και η αποχή των δικηγόρων, σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα Τρίτη, στον Κορυδαλλό.

Η δίωρη καθυστέρηση του Γιώργου Ρουμπέκα, συνηγόρου του Γιώργου Ρουπακιά, που μετέθεσε την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις …11.00, αλλά και η αποχή των δικηγόρων, σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα Τρίτη, στον Κορυδαλλό.


«Είμαστε περισσότεροι από 100 άνθρωποι, εδώ και σας περιμένουμε…», είπε στον κ. Ρουμπέκα, άμα τη εμφανίσει του, η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη, ζητώντας του να μην ξανασυμβεί.

Ο συνήγορος είπε ότι έχει προσπαθήσει να βρει συνάδελφο που να τον εκπροσωπεί, σε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά «υπάρχει μια απροθυμία».

Το ζήτημα έληξε με την πρόεδρο να αναμένει πλέον από την πλευρά Ρουπακιά τον διορισμό δεύτερου συνηγόρου, διαφορετικά θα φροντίσει σχετικά η ίδια η έδρα.

Εν συνεχεία, η κυρία Λεπενιώτη, επικαλούμενη τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η δίκη, ζήτησε από τους συνηγόρους να λάβουν άδεια από τους συλλόγους τους, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία, παρά την εξαγγελθείσα αποχή του κλάδου από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Η κυρία Χρύσα Παπαδοπούλου, εκ της Πολιτικής Αγωγής, ενημέρωσε ότι ήδη της έχει παρασχεθεί σχετική άδεια, ενώ ο κ. Ανδρέας Τζέλλης τόνισε ότι έχουν υποβάλει αιτήσεις και δικηγόροι Αθηνών, πλην όμως θα γνωρίζουν τη σχετική απόφαση το μεσημέρι.

Δήλωση της Πολιτικής Αγωγής για τη βιαιοπραγία

Ο κ. Αντώνης Αντανασιώτης ανέγνωσε δήλωση της Πολιτικής Αγωγής με την οποία κατήγγειλε το σοβαρό περιστατικό χειροδικίας (από τον συνήγορο υπεράσπισης Στάθη Καρυδομάτη σε βάρος ξένου δημοσιογράφου και γυναίκας – μέλους του ακροατηρίου) στην προηγούμενη συνεδρίαςη, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αντιθέτως έρχεται να προστεθεί σε άλλα, με χαρακτήρα τραμπουκισμού, που σκοπεύουν να παρεμποδίσουν την αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα της οργάνωσης.

«Το δικαστήριο δεν μπορεί να νίψει τας χείρας του, έχει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των παραγόντων της δίκης, των δημοσιογράφων, των παρευρισκομένων στη δίκη», σημείωσε.

Η εξέταση της Καραγιαννίδου από την Πολιτική Αγωγή

Το «αίσθημα εγκλωβισμού» και το καταλυτικό «άγχος» που ένιωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης επίθεσης στην παρέα του Παύλου Φύσσα, όταν οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες προκαλούσαν θόρυβο με το ποδοβολητό τους, εξομολογήθηκε η κυρία Παρασκευή Καραγιαννίδου, αυτόπτης μάρτυρας, στην κατάθεσή της που συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη, για λιγότερο από μία ώρα.

Η μάρτυς εκτίμησε ότι φωτογραφία (που της επιδείχθηκε από την Πολιτική Αγωγή, και στην οποία απεικονίζεται επίθεση με μαχαίρι, από σχετική εκπαίδευση της Χρυσής Αυγής) την παραπέμπει στα όσα είδε και έζησε το μοιραίο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου. Η ίδια, απαντώντας πάντα σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, δήλωσε ότι ήταν ενήμερη για παρόμοιες επιθέσεις, εκτιμώντας μάλιστα ότι τη μεγαλύτερη δημοσιότητα η Χρυσή Αυγή την έλαβε μετά τον φόνο του Φύσσα.

Τις σχετικές ερωτήσεις υπέβαλαν, αντιστοίχως, ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, ο κ. Κώστας Παπαδάκης και ο κ. Τάκης Ζώτος.

Τ. Ζώτος: τη στιγμή που βλέπετε τον Ρουπακιά να αγκαλιάζει τον Φύσσα, έχετε διαπιστώσει να είναι άλλος εκείνη τη στιγμή εκεί; Ήταν κοντά αστυνομικός;

Μάρτυς: Οχι, έφθασαν, αφότου τον είχε μαχαιρώσει…

(…)

Συνήγορος: Εγιναν ξανά μετά επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή;

Μάρτυς: Δεν θυμάμαι.

Συνήγορος: Τι σημαίνει αυτό για σας;

Πρόεδρος: Αφήστε τις κρίσεις και τα συμπεράσματα, κύριε συνήγορε…

Συνήγορος: Η πιο μεγάλη δημοσιότητα υπήρξε πριν ή μετά τη δολοφονία;

Μάρτυς: Μετά, σαφώς μεγαλύτερη δημοσιότητα…

Καμπαγιάννης: Μετά την πρώτη επίθεση και πριν από τη δεύτερη, τα άτομα που ήταν απέναντι ή στο διάζωμα, τι βλέπανε μπροστά τους:

Μάρτυς: Αυτούς στο διάζωμα δεν τους έβλεπα. Οι άλλοι πρέπει να κοιτούσανε προς το σημείο της επίθεσης, ήταν εκεί ο Φύσσας και τα δυο παιδιά, έγιναν όλα τόσο γρήγορα…

Συνήγορος: Σε ποια κατάσταση ήταν αυτοί οι τρεις;

Πρόεδρος: Τι ρωτάτε;

Συνήγορος: Το ερώτημα έχει να κάνει με την επίθεση ασύμμετρης βίας…

Συνήγορος: Στην πρώτη επίθεση, είχαν επιτύχει ήδη…

Μάρτυς: Ναι, τους είχαν ήδη χτυπήσει

Συνήγορος: Τότε, γιατί, ήθελαν και κάτι άλλο;

Πρόεδρος: Αφήστε την κρίση…

Συνήγορος: Πείτε για τον θόρυβο, τι σας προκάλεσε;

Μάρτυς: Αγχος, φόβο…

Συνήγορος: Σε σχέση με τη δυνατότητα σας να κινηθείτε;

Μάρτυς: Ισως εγώ, προσωπικά, να ένιωσα ότι εγκλωβιστήκαμε.

(…)

Ο κ. Καμπαγιάννης επιδεικνύει τέσσερις φωτογραφίες στη μάρτυρα, η πρώτη απεικονίζει εκπαίδευση για επίθεση με μαχαίρι, σε χώρο – όπως εκτιμά η μάρτυς – της Χρυσής Αυγής.

Συνήγορος: Το μαχαίρι, προς τα πού το κατευθύνει ο μαθητής;

Μάρτυς: Στην καρδιά…

(…)

Συνήγορος: Οι εικόνες που βλέπετε, με μαχαίρι και πιστόλι, συνάδουν με τη λειτουργία κοινοβουλευτικού κόμματος;

Πρόεδρος: Δεν απαντάτε. Άλλη ερώτηση.

Συνήγορος: Γιατί; Η μάρτυς έχει ψηφίσει, γνωρίζει πώς λειτουργούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα…

Πρόεδρος: Αλλη ερώτηση.

Συνήγορος: Είναι ακατανόητη η θέση σας κυρία πρόεδρε…

Πρόεδρος: Να προσφύγετε…

(…)

Κώστας Παπαδάκης: Οι φωτογραφίες που είδατε, σας παραπέμπουν σε αυτά που ζήσατε εκείνο το βράδυ;

Μάρτυς: Ειδικά, η φωτογραφία με το μαχαίρι, ναι…

Η δίκη διεκόπη λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του γραμματέα της έδρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.