Η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διεξαχθεί ποτέ για το κλίμα ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, παρουσία 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με την ελπίδα να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο μεγάλες απειλές, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος του Περού Μανουέλ Πουλγάρ-Βιδάλ, πρόεδρος της προηγούμενης διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Λοράν Φαμπιούς, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.
Ο Φαμπιούς δήλωσε από την πλευρά του πως «η επιτυχία δεν έχει κατακτηθεί ακόμη αλλά είναι στο χέρι μας.
«Έχουμε υποχρέωση να επιτύχουμε επειδή το διακύβευμα είναι πολύ πιο σημαντικό και η κλιματική αλλαγή πολύ πιο μεγάλη για να μπορούμε να περιοριστούμε σε μια μινιμαλιστική συμφωνία».
Από την πλευρά του ο Μπαν Κι Μουν επεσήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να πάει «πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο μακριά» όσον αφορά στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τους ηγέτες του κοσμου, κατά την έναρξη στο Παρίσι των συνομιλιών για το κλίμα να επιταχύνουν τη δράση τους για να αποφύγουν μια επικίνδυνη άνοδο των θερμοκρασιών.
Οι δεσμεύσεις για τις εκπομπές που έχουν αναληφθεί από περισσότερες από 180 χώρες είναι, όπως δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, μια πολύ καλή αρχή, αλλά δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την παγκοσμια άνοδο της θερμοκρασίας στους 2 βαθμους Κελσίου, ένα όριο που οι επιστήμονες λένε πως μπορεί να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες.
«Το Παρίσι πρέπει να σηματοδοτήσει μια αποφασιστική καμπή», δήλωσε. «Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτερα και πολύ περισσότερο αν είναι να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου».
«Το μέλλον του πλανήτη» θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καλώντας τους ομολόγους του να μην «διαψεύσουν» τη «μεγάλη ελπίδα» που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή.
Η COP21 δημιουργεί «μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε», δήλωσε κατά την έναρξη της «ιστορικής» αυτής συνάντησης ενώπιον των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση … αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο», πρόσθεσε.
Και συνέχισε: «Οι αγώνες εναντίον της τρομοκρατίας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι στενά συνδεδεμένες. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας από τον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας. Πρόκειται για δύο μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε γιατί πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο χωρίς τρομοκράτες, αλλά και ένα πλανήτη προστατευμένο από καταστροφές. Το διακύβευμα των συνομιλιών είναι η παγκόσμια ειρήνη…».
Από πλευράς του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από το Παρίσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχονται την ευθύνη που τους αναλογεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια δράση δεν πρέπει να ζημιώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Η αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει περισσότερο αυτό τον αιώνα. «Ως ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως και δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής […] οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όχι μόνο αναγνωρίζουν τον ρόλο τους στη δημιουργία αυτού του προβλήματος, αλλά αποδέχονται την ευθύνη τους να κάνουν κάτι γι’ αυτό».
«Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις διαφορές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος απευθυνόμενος σήμερα στους αντιπροσώπους που μετέχουν στη διάσκεψη του Παρισιού.
Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε επίσης πως οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν «να αρθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους» και να καταφέρουν έως το 2020 να κινητοποιούν 100 δισ. δολάρια τον χρόνο για να χρηματοδοτούν προγράμματα σχετικά με το κλίμα στις χώρες του Νότου.
Ο Σι κάλεσε επίσης τις πλούσιες χώρες «να προσφέρουν αυξημένη χρηματοοικονομική στήριξη» μετά το 2020 στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Κίνα, η οποία εκπέμπει το μεγαλύτερο ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από κάθε άλλη χώρα, επέμενε ανέκαθεν πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να δοθεί ελευθερία να αναπτυχθούν.
Οι συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι πρέπει να καταλήξουν στην υιοθέτηση ενός δεσμευτικού πλαισίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που θα συμπληρωθεί από επίσης δεσμευτικούς επανελέγχους με στόχο να διασφαλίζεται ότι θα καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της Διάσκεψης για το Κλίμα.
Η εκπόνηση μιας επίσημης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα δεσμεύει νομικά τις χώρες τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις για να τεθούν υποχρεωτικοί στόχοι.
Η Μέρκελ υπογράμμισε από το Παρίσι ότι στόχος είναι να τεθεί από τον «ΟΗΕ ένα δεσμευτικό πλαίσιο» και να υπάρξει ένας δεσμευτικός μηχανισμός ελέγχου με στόχο να κλείσει το κενό μεταξύ του αντίκτυπου στην υπερθέρμανση του πλανήτη των μέτρων που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες και των πρόσθετων προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας.
300 προσαγωγές στη γαλλική πρωτεύουσα
Με «φρέσκα» ακόμη τα δακρυγόνα και τις προσαγωγές από την πορεία στο Παρίσι που αψήφησε την απαγόρευση συγκεντρώσεων, ξεκίνησε η Σύνοδος για το Κλίμα. Στην πορεία της Κυριακής έγιναν 289 προσαγωγές, ενώ η παραμονή της Συνόδου «τιμήθηκε» με συγκεντρώσεις ανά την υφήλιο.
Η Διάσκεψη θα προσελκύσει αντιπροσωπείες και αρχηγούν κρατών από 196 χώρες και φιλόδοξο στόχο έχει νέα συμφωνία για το Περιβάλλον που θα αντικαταστήσει το Κιότο (του 1997).
Η επιδίωξη είναι η κατάρτιση δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.
Η 21η Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) έχει βάλει το φιλόδοξο στόχο να καταλήξει σε συμφωνία που θα έχει δεσμευτικές προβλέψεις για δράση.
Όπως ενδεικτικά έχουν σημειώσει οι Βρυξέλλες, «ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία είναι σίγουρο, το θέμα είναι να υπάρξει καλή συμφωνία».
Η αποτυχία της Συνόδου στην Κοπεγχάγη το 2009 έγκειται ακριβώς στο σημείο των δεσμευτικών προβλέψεων – η συμφωνία στην οποία είχαν τότε καταλήξει οι αντιπροσωπείες ήταν μία σύγκλιση στα ελάχιστα σε ένα κείμενο έκτασης τριών σελίδων.
Συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα
Αμέσως μετά την προσέλευση του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το κλίμα COP21, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύντομες κατ ιδίαν συναντήσεις με τους Προέδρους της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι και της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, τους Αντιπροέδρους της Γουατεμάλας, Χουάν Φουέντες Σορία, της Αργεντινής, Αμάντο Μπαντού και της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Βερμούδεζ, τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν, και τους Πρωθυπουργούς του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.