Η ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζει τους δράστες εγκληματικών ενεργειών, παρακολουθεί επί σειρά μηνών τις συνομιλίες τους, καταγράφει διαλόγους για επερχόμενες παράνομες ενέργειές τους τις οποίες «γνωρίζει» αλλά δεν αποτρέπει. Και αυτό λόγω μη δυνατότητας αντίληψης ή ερμηνείας των επίμαχων συνομιλιών ή καθυστερημένης ενημέρωσής τους –από τους χειριστές των συστημάτων υποκλοπών –για τους διαλόγους όπου μιλούν για τους επόμενους στόχους τους.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει για άλλη μία φορά από τη νέα δικογραφία που συνέταξε η Ασφάλεια Αττικής σχετικά με τη δράση μιας πολυμελούς συμμορίας ελλήνων και αλβανών ποινικών οι οποίοι είχαν «βάση» στην περιοχή της Νέας Μάκρης και προχωρούσαν σε σωρεία ληστειών και κλοπών.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να γνωρίζουν από τον Ιούλιο του 2015 και από σειρά «ερασιτεχνικών» λαθών που έκαναν οι δράστες (άρχισαν να τηλεφωνούν από συσκευή κινητού που είχαν κλέψει) ποιοι ήταν εμπλεκόμενοι στην εγκληματική οργάνωση. Εκείνοι όμως διέπραξαν ανενόχλητοι κλοπές και ληστείες τον Σεπτέμβριο, παρότι αυτές φαίνεται να είχαν συζητηθεί και προαναγγελθεί σε κάποιες από τις προγενέστερες συνομιλίες που είχαν μαγνητοφωνηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες.
Νομικοί μιλούν για «μια προβληματική αντίδραση των Αρχών στην παρακολούθηση υποθέσεων που μπορεί να προκαλέσει τον τραυματισμό ή τον θάνατο κάποιου από τα θύματα των επικίνδυνων ληστών». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., από την άλλη, κάνουν λόγο για «στοιχεία για τα οποία δεν μπορεί να γίνει άμεση εκμετάλλευση αλλά και τα οποία πληροφορούνται με καθυστέρηση λόγω του μεγάλου πλήθους των υποκλοπών».
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία προκύπτουν για μια υπόθεση που εξιχνίασε προ τετραημέρου η Ασφάλεια Αττικής. Συνέλαβε ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής έξι Ελληνες ηλικίας από 22 ως 33 ετών (ένας εξ αυτών φέρεται δράστης επίθεσης σε πολιτικό κόμμα, χωρίς να διευκρινίζεται περί ποιου ακριβώς περιστατικού πρόκειται) και έναν Αλβανό, ηλικίας 25 ετών, οι οποίοι είχαν διαπράξει έξι ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Χαλάνδρι, Παλλήνη και Νέα Μάκρη, μία ληστεία σε ταχυδρομικό κατάστημα στην Αγία Παρασκευή και μία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στην ίδια περιοχή.
Ακόμη έχει αναδειχθεί ότι η ίδια σπείρα είχε προχωρήσει σε κλοπές πέντε μοτοσικλετών από Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου και Νέα Μάκρη. Είχαν μάλιστα προμηθευτεί ειδικές συσκευές παραβίασης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ώστε να παρακάμπτουν το σύστημα immobilizer των οχημάτων που έκλεβαν. Τα κλεμμένα οχήματα άλλοτε τα πουλούσαν (ολόκληρα ή σε ανταλλακτικά) και άλλοτε τα χρησιμοποιούσαν για ληστείες. Παράλληλα φέρεται να υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή τους και σε άλλες ληστείες αλλά και σε κυκλώματα προστασίας. Επειτα από έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, δύο αεροβόλα πιστόλια, ένα μαχαίρι και ένα σπαθί, 37 φυσίγγια αλλά και ποσότητες κάνναβης και αναβολικών ουσιών.
Το λάθος με το κινητό
Νέα δεδομένα προκύπτουν όμως από το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. που προσδιορίζει ότι οι διωκτικές αρχές βρέθηκαν στα ίχνη των κακοποιών από μια ληστεία πρατηρίου βενζίνης που είχε γίνει το ξημέρωμα της 13ης Ιουλίου 2015 στην οδό Αλ. Παναγούλη στην Αγία Παρασκευή. Τότε οι δράστες με την απειλή ενός ασημένιου πιστολιού αφαίρεσαν 767 ευρώ αλλά και ένα κινητό μεγάλης αξίας.
Οι δράστες ωστόσο είχαν τη μάλλον… ατυχή έμπνευση να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη συσκευή του κλεμμένου κινητού –αλλάζοντας μόνο την κάρτα SIM του -, τον αριθμό ΙΜΕΙ και τα άλλα στοιχεία του οποίου είχαν καταγράψει οι διωκτικές αρχές και είχαν προχωρήσει στις σχετικές άρσεις απορρήτου. Αρχισαν λοιπόν από τις 22 Ιουλίου να παρακολουθούν τις συνομιλίες των δραστών αλλά ακολουθεί σωρεία ληστειών και κλοπών από τους ίδιους…
Ετσι στο ίδιο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. μνημονεύεται ότι οι δράστες προχώρησαν στις 26 Σεπτεμβρίου σε κλοπή μοτοσικλέτας. Η ενέργειά τους όμως αυτή προαναγγελλόταν σε σειρά προηγούμενων συνομιλιών τους και ήταν αντικείμενο μεγάλης συζήτησης που είχε καταγράψει το σύστημα νομίμων επισυνδέσεων της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς όμως να αποτραπεί. Κάτι παρόμοιο φέρεται να συνέβη και σε άλλες πράξεις της ίδιας συμμορίας.
«Απραγοι» συνακροατές
Σημειώνεται ότι αυτή η καθυστέρηση και η προγενέστερη γνώση της ΕΛ.ΑΣ. για σχεδιαζόμενες επιθέσεις έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Σε άλλες υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει η Ασφάλεια Αττικής, όπως η μεγάλη ληστεία στο υποκατάστημα της Alpha Bank στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με λεία 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και σε ληστεία στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας με λεία 404.000 ευρώ, διαπιστώνεται ότι στους δικαστικούς φακέλους είχαν ενταχθεί υποκλαπείσες συνομιλίες των δραστών οι οποίες μιλούσαν για τις επικείμενες ληστείες. Τελικά αυτές δεν αποφεύχθηκαν…
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «όταν καταγράφονται από τα συστήματα υποκλοπών της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. οι διάλογοι κακοποιών μεσολαβεί ένα διάστημα περισσότερων από έξι ως δέκα ημερών ώσπου να σταλούν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα από τους χειριστές των συστημάτων στις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ζητήσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αυτό συμβαίνει σε υποθέσεις ερευνών όπως σε αυτή με τους ληστές της Νέας Μάκρης, που μπορεί να θεωρηθούν ρουτίνας και δεν γίνεται άμεση live ακρόαση των συνομιλιών, όπως μπορεί να συμβαίνει σε κρίσιμες υποθέσεις όπως απαγωγές κ.τ.λ. Μερικές ημέρες ακόμη μπορεί να χαθούν στην ανάγνωση και στην αποκρυπτογράφηση των στιχομυθιών μεταξύ των κακοποιών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές μιλούν κωδικοποιημένα, χωρίς πολλές φορές να καταλαβαίνουμε πλήρως τον στόχο τους. Ετσι φαίνεται να μας ξεφεύγουν ληστείες…». Δεν διευκρινίζεται όμως γιατί δεν γίνεται παρακολούθηση των υπόπτων προκειμένου να μην «κακοφορμίσει» κάποια από τις επόμενες ληστρικές επιθέσεις τους…
HeliosPlus