Ο δικηγόρος του 36χρονου κουβανού που φέρεται να καταζητείται από την Interpol για μια από τις πιο εντυπωσιακές κλοπές έργων τέχνης στην Αβάνα και ο οποίος συνελήφθη στο Κορωπί, αρνείται τις κατηγορίες που προσάπτυουν στον πελάτη του.
«Ως δικηγόρος του υπόπτου σας δηλώνω οτι ο πελάτης μου καμία σχέση εχει με τις κατηγορίες. Εφτασε στη χώρα νομιμότατα 7 μήνες μετα τη ληστεια με κανονικά ταξιδιωτικά εγγραφα που του χορηγήθηκαν απο το κράτος της κουβας. Απο την πρωτη στιγμή που εφτασε στην χώρα μας ,όπου διαμένουν οι συγγενείς του απο 15 ετίας η διεύθυνση του ήταν γνωστή στις αρχές ,αφου διέμενε μαζι τους και είχε δηλωθεί» αναφέρει ο δικηγόρος του Απόστολος Σπληλιώτης.
Και προσθέτει: «Εργαζοταν νόμιμα στη χώρα μας. Ουτε κρυβόταν ούτε άλλο όνομα χρησιμοποιούσε. Από την χώρα του έφυγε λόγω πολιτικών φρονημάτων. Οσον αφορά το γεγονός της ληστείας απο μόνη της η περιγραφή αποκαλύπτει το σαθρό της κατηγορίας.
»Απο τη μία έγινεληστεια στο Μουσειο και απο την άλλη η ληστεια αποκαλύφθηκε από ένα τυχαίο γεγονός και το τηλεφώνημα ενος ιδιωτικού συλλέκτη!! Οπως δηλώνει ο πελάτης μου σκοπός είναι να επιστρέψει στην Κούβα με κάθε τροπο ακομα και με τη δήθεν εμπλοκή του στη ληστεια.
»Οι ελληνικες Δικαστικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες, οπως προβλέπει ο Κ.Ποιν.Δικ. Περιμενουμε να στείλουν τη Δικογραφία και τα λοιπά εγγραφα απο την Κούβα και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πράγματι κατι ουσιαστικό σε βαρος του πελάτη μου», καταλήγει.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα Νέα, αφορμή για να αποκαλυφθεί η ληστεία στάθηκε το τηλεφώνημα του κουβανού συλλέκτη έργων τέχνης και πρώην γκαλερίστα Ραμόν Θερνούντα στην υποδιευθύντρια του Μουσείου, στις αρχές του 2014.
Ο Θερνούντα είχε παρατηρήσει πως στον κατάλογο μίας γκαλερί στο Μαϊάμι των ΗΠΑ βρισκόταν ο πίνακας του συμπατριώτη του Εντουάρντο Αμπέλα «Παιδικό καρναβάλι», ο οποίος -εξ όσων ο Θερνούντα γνώριζε- θα έπρεπε να βρίσκεται στις αποθήκες του Μουσείου Καλών Τεχνών της Αβάνας.
Μόλις ο Θερνούντα ενημέρωσε τη διοίκηση του Μουσείου, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.
Οι τέσσερις δράστες -για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης- είχαν καταφέρει να μπουν στα υπόγεια του Μουσείου και να κλέψουν τα σπάνιας αξίας έργα. Στόχος τους ήταν να τα διοχετεύσουν σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Η αξία των αντικειμένων που εκλάπησαν ξεπερνά το 1,5 εκατ. δολάρια. Εκτός από τον πίνακα του Αμπέλα, που επιστράφηκε στο Μουσείο, τα υπόλοιπα έργα δεν έχουν εντοπιστεί.
Για τη σύλληψη του 36χρονου στο Κορωπί χρειάστηκε και πάλι ένα τηλεφώνημα.
Πληροφοριοδότης ενημέρωσε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων ότι ένας Κουβανός, που ζούσε στο Κορωπί, έκανε ύποπτες κινήσεις και «ασχολείτο με το εμπόριο αρχαιοτήτων». Πριν από περίπου μία εβδομάδα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Κουβανό, τον έθεσαν υπό παρακολούθηση και εν συνεχεία τον συνέλαβαν.