Τσίπρας προς Νταβούτογλου: Μεταξύ γειτόνων, ειλικρίνεια

Την ενόχληση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου προκάλεσε το αιχμηρό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τους «νευρικούς πιλότους». Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αναφορά δεν συνάδει με το κλίμα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, για να έρθει η ανταπάντηση από τον πρωθυπουργό: «Είμαστε στην ίδια γειτονιά, πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνια για να φθάσουμε σε λύσεις».

Την ενόχληση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου προκάλεσε το αιχμηρό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τους «νευρικούς πιλότους». Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αναφορά δεν συνάδει με το κλίμα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, για να έρθει η ανταπάντηση από τον πρωθυπουργό: «Είμαστε στην ίδια γειτονιά, πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να φθάσουμε σε λύσεις».

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, απευθυνόμενος στον τούρκο πρωθυπουργό για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους. Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε.

»Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο».

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού αναρτήθηκε και στον λογαριασμό του στο twitter, όπου ήρθε και η απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τους πιλότους δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας και παρότρυνε τον έλληνα πρωθυπουργό να επικεντρωθούν στην θετική ατζέντα.

Ανταπαντώντας, μέσω twitter, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε ότι πρόκειται για μια σημαντική Σύνοδο για την ΕΕ, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στο υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ευκαιρία για διάλογο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το Κυπριακό, το Συριακό και το Αιγαίο και κατέληξε τονίζοντας: «Είμαστε στην ίδια γειτονιά και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύσεις».

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από την επισήμανση για τους «νευρικούς πιλότους», το Αιγαίο και τις προσφυγικές ροές, είχε καλωσορίσει τη συνάντηση που, όπως είπε, γίνεται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και μάλιστα στη δίνη μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης και πρότεινε, η επόμενη Σύνοδος να γίνει σε ένα ελληνικό νησί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: να γίνει «στα σύνορα ΕΕ – Τουρκίας, που πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, πρόσθεσε, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.

Με αυτή την λογική, είπε ο πρωθυπουργός, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προϋπόθεση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η δυνατότητα υπάρχει σήμερα ξανά μετά από δέκα χρόνια, που ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζι έχουν την βούληση για θετικά βήματα, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες δεν χρειάζονται εγγυητές και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρούν μεταξύ τους.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ – Τουρκίας, με ένα σοβαρό και αξιόπιστο και σοβαρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ενώ υποστήριξε τη χαλάρωση των θεωρήσεων, για είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας και ΕΕ – Τουρκίας.

Η.Κ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.