«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά συμπαγής στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα και γνωρίζει τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και η χώρα», είναι η αποτίμηση της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από κορυφαίο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος αμέσως μετά τη συνεδρίαση, η οποία έγινε παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Οι πόρτες έκλεισαν, αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και οι βουλευτές που πήραν τον λόγο, έδειξαν να ανταποκρίνονται στην κατεύθυνση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ανεβάσουν ρυθμούς. Αναγνώρισαν επίσης ότι πρέπει να επικοινωνήσουν στον κόσμο το έργο και τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση.

Ως προς το επίμαχο ζήτημα του ασφαλιστικού, η αίσθηση είναι πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πιθανότατα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές ζητούν μόλις το νομοσχέδιο συζητηθεί στην ΟΚΕ, και προτού κατατεθεί στη Βουλή, να έχουν διεξοδική ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές ζήτησαν, επίσης, μια «πιο ανοιχτή» διαδικασία από τα υπουργεία στη συνεργασία που πρέπει να έχουν.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξαν, ενδεικτικά, και αναφορές σε περιπτώσεις ψηφοφόρων που πλησιάζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν βοήθεια, επί παραδείγματι, για μεταθέσεις στρατιωτικών- οι ψηφοφόροι φεύγουν διότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας τους απαντούν ότι τέτοιες διευκολύνσεις είναι αντίθετες με τη φιλοσοφία τους, αλλά τελικά βρίσκουν λύση από… στελέχη της ΝΔ που έχουν πρόσβαση στην πυραμίδα του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης.

Τσίπρας: Ακυρώνουμε τα σενάρια για οικουμενικές κυβερνήσεις

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά». Με αυτή την αραβική παροιμία ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ , η οποία συνεδριάζει το μεσημέρι για τα νέα νομοθετήματα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

«Οσο θα προχωράμε και θα πετυχαίνουμε του στόχους μας, ακυρώνουμε τα σενάρια της παρένθεσης των οικουμενικών κυβερνήσεων… όσο πιο κοντά φτάνουμε στον στόχο μας, στον στόχο της πρώτης αξιολόγησης και στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Και όσο κλονίζονται τόσο θα αντιδρούν. Καλοδεχούμενες οι αντιδράσεις. Αυτό είναι σημάδι του πανικού τους» υπογράμμισε. «Η θητεία μας λήγει το Φθινόπωρο του 2019» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι «ο λαός θα κρίνει το έργο μας».

«Αν υπάρχει κρίση αστάθειας στο πολιτικό σύστημα, τότε αυτή δεν βρίσκεται εδώ, αλλά σε κάποιους άλλους που θα συνεδριάσουν σε λίγο σε αυτή την αίθουσα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στη πολιτική ζωή του τόπου» είπε εξαπολύοντας πυρά κατά του ΠαΣοΚ. «Ένα ΠαΣοΚ ουρά μιας παραλυμένης Δεξιάς, που δε μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του και στην ΝΔ κάνοντας λόγο για μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων. «Aξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες δε μπορεί ούτε εκλογές να κάνει για την ανάδειξη αρχηγού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μηντιακό σύστημα. «Το μηντιακό σύστημα ξεψυχά γιατί επιτέλους ψηφίστηκε ο νόμος για τις άδειες. Βρυχάται γιατί η δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνεια….Τις κυβερνήσεις σε αυτό το τόπο τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός, όχι τα παράκεντρα εξουσίας».

«Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε αλλά και θα πετύχουμε στους στόχους μας. Και ο λαός θα κρίνει το έργο μας σύμφωνα με το Σύνταγμα το 2019. Εμείς θα αντέξουμε, ας φροντίσουν να αντέξουν κι αυτοί μέχρι τότε, γιατί τα τζάμπα δανεικά τελείωσαν», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Οσον αφορά τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Έχουμε πλέον εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας για κάτι παραπάνω από το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων. Σε αντίθεση λοιπόν με τους κινδυνολόγους έχουμε ένα πλέγμα διατάξεων που προστατεύει όσους πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και αφαιρεί τη δυνατότητα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που προέρχονται από τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, να αξιοποιούν την προστασία».

Θετική ήταν και η έκβαση της υπόθεσης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Καταλήξαμε σε μια λύση που κατά κοινή ομολογία είναι η καλύτερη δυνατή -χωρίς να επιβαρυνθεί η μεσαία οικογένεια. Μια επιτυχία που πρέπει να πιστωθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Ανατρέψαμε τις προβλέψεις… Πρώτον δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποφύγαμε το κακό σενάριο του κουρέματος καταθέσεων. Δεύτερον εξασφαλίσαμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και τρίτον πετύχαμε μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μειώνει την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους στη διάσωση των Τραπεζών» ανέφερε όσον αφορά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

«Τη θετική – δεδομένων των συνθηκών – συγκυρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε ώστε να επιταχύνουμε την πορεία εξόδου από την κρίση και από την επιτροπεία. Πρέπει να δουλέψουμε ώστε να καρποφορήσουν οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Να δουλέψουμε ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις αλλαγές των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών» σημείωσε.

«Μετά από πολλή δουλειά υπάρχει ειδική επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμα ο δρόμος είναι ακανθώδης και ανηφορικός. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι και δρόμος καταστροφής όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν όσοι επιθυμούν να ξεμπερδεύουν με αυτή τη κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Οσον αφορά στον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο σημερινός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι 0,5% ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα θα ήταν 4,5%. Το κόστος των μέτρων που θα χρειάζονταν για να καλυφθεί αυτός ο στόχος είναι βέβαιο ότι θα ξεπερνούσε τα 10 δισ. ευρώ… Η δημοσιονομική προσαρμογή περιορίζεται κατά 500 εκατ. με βάση τις νέες προβλέψεις και θα κυμανθεί στα 5,7 δισ.».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο και για υπονόμευση της στρατηγικής της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. « Εχουμε πια να κάνουμε με σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις απαιτήσεις των πιο σκληρών κύκλων. Υπονόμευση από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις που τα τελευταία πέντε χρόνια ψήφισαν 11 διαφορετικές μειώσεις συντάξεων που ξεπερνούν το 40%. Πρόκειται για τις δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο PSI που έφεραν τα ταμεία στο χείλος του γκρεμού» είπε.

«Δεν ζητήσαμε ούτε βοήθεια για να κυβερνήσουμε, ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις… Εδώ πλέον δεν έχουμε απλώς να κάνουμε με μια ανεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ χειρότερο. Βάζουν το κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω και από τα ίδια τα συμφέροντα των συνταξιούχων. Εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτό τον κατήφορο. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους σχεδιασμούς τους» ανέφερε .

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές» δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας «και την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε και τα κάστανα από τη φωτιά», είπε.

«Το γεγονός ότι η χώρα είναι σε πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε να την μετατρέψουν σε χώρα του 3ου κόσμου» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Υπάρχει τρόπος και αυτόν θα τον καταθέσουμε με συντεταγμένο τρόπο».

«Το θέμα δεν είναι μόνο να συγκριθούμε με το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι να παρουσιαστούμε ως οι κοινωνικά ευαίσθητοι διαχειριστές της Συμφωνίας. Θέλουμε, αναγνωρίζοντας βεβαίως τις δυσκολίες και το στενό πλαίσιο, να ξεδιπλώσουμε το δικό μας πρόγραμμα».

Οσον αφορά στο πολιτικό του σχέδιο ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Το δικό μας πολιτικό σχέδιο είναι για την ριζική αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, για τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους. Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για την προστασία της εργασίας, για την στήριξη της απασχόλησης. Για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, για την προστασία των δικαιωμάτων και την εμβάθυνση της δημοκρατίας».

«Έχουμε ήδη περάσει το νόμο για τα ΜΜΕ. Και τώρα η ευθύνη είναι στην αντιπολίτευση η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ… Και αναρωτιέται κανείς: Γιατί δεν τολμούν; Το φοβούνται; Ποιους προστατεύουν;» αναρωτήθηκε. «Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο συναινετικός ορισμός των μελών του ΕΣΡ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» πρόσθεσε.

«Όπως δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και στον αγώνα κατά της διαφθοράς» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Κατά το 10ήμερο της εξέτασης από τους εισαγγελείς του Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ οι οικειοθελείς εισπράξεις φόρων άγγιξαν τα 80 εκατ.»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλες μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες όσον αφορά στο λαθρεμπόριο αλκοόλ , στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ενώ επεσήμανε την έναρξη του εθνικού διαλόγου για τη δημόσια εκπαίδευση καθως και την κατάθεση εντός των ημερών του συμφώνου συμβίωσης.

«Είναι δεδομένο ότι το σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνηση μας. Οι πιέσεις από τα συστημικά κέντρα εξουσίας που ασκούνται εμπροσθοβαρώς δεν θα αδυνατίσουν το επόμενο διάστημα. θα είναι ασφυκτικές, θα εντείνονται. Θα βρεθούμε και το επόμενο διάστημα σε διασταυρούμενα πυρά. Γι’ αυτό πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς. Κυρίως μέσα στην κοινωνία, στους θεσμούς, στα κινήματα στα σωματεία… Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα όχι μόνο για να υλοποιούμε πολιτικές δεσμεύσεις αλλά για να αλλάζουμε τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Να υπερασπιστούμε την προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξει αυτός ο τόπος…. »

«Η αντιπολίτευση αρνείται πεισματικά να αναλάβει μέρος της εθνικής ευθύνης να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και την εποπτεία των δανειστών. Εδώ, το αρνήθηκαν πεισματικά όλη τη περίοδο της διαπραγμάτευσης. Τώρα θα διστάζανε να αρνηθούν τη στήριξη μιας εθνικής γραμμής ; Ας μην υπερτιμάμε όμως τη σημασία της δικής τους στήριξης. Η στήριξη της κοινωνίας και το λαού μας είναι το ζητούμενο. Αυτή τη στήριξη και αυτή τη συναίνεση πρέπει να εξασφαλίσουμε. Τη κοινωνική συναίνεση και την ενότητα του λαού μας.» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Για να διατηρήσουμε την στήριξη του λαού πρέπει μη διστάζουμε να εξηγούμε στον λαό την αλήθεια. Και αυτή είναι αποκλειστικά δική σας δουλειά. Μη περιμένετε από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Εκεί ο πόλεμος είναι διαρκής και εμφανής. Συγκρούονται συμφέροντα. Και εμείς δεν θα υποκύψουμε. Πρέπει εσείς να βγείτε απευθείας και να μιλήσετε με το κόσμο. Στις περιφέρειές σας, στους κοινωνικούς χώρους, στους εργασιακούς χώρους.».

«Μέσα στο λαό, μαζί με το λαό, για το λαό. Εκεί βρίσκεται η δική μας δύναμη. Mε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τα πλατιά και πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Η Κ.Ο. συνεδριάζει το μεσημέρι, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
Επίκεντρο τα νομοθετήματα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.