Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αντιαεροπορικά πυρά ήλθε να επιβεβαιώσει το παιχνίδι εξουσίας της Αγκυρας στην προσπάθειά της να εδραιώσει τη θέση της ως περιφερειακής υπερδύναμης. Διότι η 17 δευτερολέπτων παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου αποτέλεσε απλώς την αφορμή και όχι την αιτία για να προβληθεί σε μια κρίσιμη συγκυρία η σημασία της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή· τη στιγμή μάλιστα που η γενικότερη προσπάθεια (μετά τα γεγονότα στο Παρίσι και την ανατίναξη από τους τζιχαντιστές του ρωσικού αεροπλάνου στη Χερσόνησο του Σινά) για μια συνεργασία της Δύσης με τη Ρωσία έδειχνε να προχωρεί, έστω και διστακτικά. Προφανές είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε στο περιθώριο την Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι έχει να προασπίσει ζωτικά της συμφέροντα στη μεθόριο με τη Συρία. Πρώτον, για την προστασία της τουρκογενούς μειονότητας των Τουρκομάνων. Και, δεύτερον και κυριότερον, για την καταπολέμηση των Κούρδων.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Αγκυρα έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα όχι τόσο την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών όσο την αποτροπή της δημιουργίας μιας ευρύτερης κουρδικής αυτόνομης περιοχής στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ. Το γεγονός αυτό αποτελεί εδώ και καιρό το κύριο σημείο τριβής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θεωρούν ότι οι Κούρδοι είναι η μόνη αποτελεσματική επί του εδάφους δύναμη που μπορεί να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές, καθώς μάλιστα οι δυτικές δυνάμεις διστάζουν να στείλουν οι ίδιες στρατεύματα στο έδαφος. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη εντός του συριακού εδάφους σε επαφή με τα τουρκικά σύνορα ώστε να ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στην περιοχή αυτή. Και δεν είναι τυχαίο ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο ακριβώς μέσα στη ζώνη αυτή.
Το πρόβλημα είναι ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα αντιδρούν στα τουρκικά αυτά σχέδια διότι έτσι θα τεθούν περιορισμοί στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τους στην κρίσιμη αυτή περιοχή. Γνωστό είναι επίσης ότι η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία για υπόγειες διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές στον τομέα του λαθρεμπορίου πετρελαίου, που αποτελεί και την κύρια πηγή εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος. Ο ρώσος πρωθυπουργός δεν δίστασε μάλιστα να καταγγείλει ευθέως ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας προστατεύουν de facto το Ισλαμικό Κράτος». Ολα αυτά δυστυχώς δείχνουν ότι μπορεί ίσως, προς το παρόν τουλάχιστον, να αποφευχθεί η κλιμάκωση της ρωσοτουρκικής κρίσης, αλλά η εμπλοκή αυτή, που έρχεται να προστεθεί στο ήδη απίστευτο κουβάρι αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και επί μέρους συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δεν πρόκειται να επιτρέψει να λυθεί σύντομα η συριακή κρίση και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η απειλή των τζιχαντιστών, που έχει λάβει πλέον πλανητικές διαστάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ