Νέα κουλτούρα για την επιχειρηματικότητα

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, το ανησυχητικό φαινόμενο της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, το ανησυχητικό φαινόμενο της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, εξακολουθεί να αγγίζει υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας απειλητικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις χώρες των G20 η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή στο 16%, ενώ στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, σχεδόν ένας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών βρίσκεται χωρίς θέση εργασίας. Η συνεχής κλιμάκωση αυτού του κοινωνικού προβλήματος κάνει σαφές πως είναι επιτακτική η ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ, να κινητοποιηθούν άμεσα οι κυβερνήσεις, θεσπίζοντας στοχευμένες εκπαιδευτικές και θεσμικές πολιτικές που θα στηρίξουν μελλοντικές γενιές νέων επιχειρηματιών, διαφορετικά κινδυνεύουν να χαθούν ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας καθώς και νέες μορφές καινοτομίας.
Αναμφισβήτητα, η απάντηση στην ανεργία μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την καινοτομία και την αύξηση της παραγωγικότητας. Για να μπορέσει όμως να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο το οποίο θα τονώσει το επιχειρηματικό οικοσύστημα, ώστε να οδηγήσει σε βιώσιμα οφέλη για την κοινωνία. Η μελέτη της ΕΥ «Από την αίθουσα διδασκαλίας στην αίθουσα συμβουλίων: Δημιουργώντας τις βάσεις για επιχειρηματικότητα υψηλού αντίκτυπου», η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εφετινής διάσκεψης της Συμμαχίας Νέων Επιχειρηματιών των G20 (G20 YEA) στην Τουρκία, περιλαμβάνει έξι εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής, οι οποίες θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας επιχειρηματικότητας υψηλού αντίκτυπου.
1. Δημιουργία «επιχειρηματικού διαβατηρίου» για startup επιχειρηματίες.
Ενα «επιχειρηματικό διαβατήριο» και συναφή περιφερειακά προγράμματα θα δώσουν τη δυνατότητα στους startup επιχειρηματίες να μετακινούνται ελεύθερα σε χώρες όπου επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν. Ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, ήδη προσφέρουν σχετικά προγράμματα που απευθύνονται σε επιχειρηματίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις.
2. Ενθάρρυνση της διεθνούς δικτύωσης.
Πολλές χώρες της ΕΕ προσφέρουν προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, εκθέτοντας τους επίδοξους επιχειρηματίες στις διεθνείς αγορές, μέσω επιχορηγούμενων εμπορικών αποστολών που επεκτείνουν άμεσα τα οικοσυστήματά τους, διευκολύνουν τις εταιρικές συνεργασίες και προωθούν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
3. Εγκαιρη έναρξη της εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας.
4. Προώθηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια / τριτοβάθμια εκπαίδευση.
5. Εμφαση στην «ποιότητα» της επιχειρηματικότητας. Οι κυβερνήσεις, καλλιεργώντας μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας, μπορούν να αναδείξουν και να στηρίξουν τους επιχειρηματίες με μεγάλο θετικό αντίκτυπο.
Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από στοχευμένες επιχορηγήσεις, βράβευση των επιτυχιών και ενεργοποίηση δικτύων για την υποστήριξη της ανταλλαγής γνώσεων.
6. Καθιέρωση προγραμμάτων-γέφυρα που να συνδέουν την επιχειρηματική κουλτούρα και εκπαίδευση.
Ο κ. Παναγιώτης I. K. Παπάζογλου είναι διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.