Νέες προειδοποιήσεις απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλος, δηλώνοντας, από του βήματος της Βουλής, ότι η «κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί δικαστικά πραξικοπήματα». Ερωτηθείς αργότερα από δημοσιογράφους σε ποιους αναφέρεται, ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις και αρκέστηκε να πει ότι τους «πραξικοπηματίες» θα τους κατονομάσει δημοσίως. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα πάλι από το βήμα της Βουλής είχε πει: «Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, γνωρίζω τα νομικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι για να παρεμποδίζουν το έργο της Δικαιοσύνης».
Παράλληλα, αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο κ. Παπαγγελόπουλος την διάταξη που ψηφίστηκε το 2013 και παρείχε αμνηστία σε στελέχη τραπεζών για τα δάνεια προς τα κόμματα. Όπως δήλωσε με αφορμή σχετική ερώτηση του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη, βάσει του Συντάγματος «η αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο». Αναφορικά δε με την εν λόγω ρύθμιση, η οποία είχε ψηφιστεί ως βουλευτική τροπολογία, δήλωσε ότι «η σχετική διάταξη, που ψηφίστηκε νύχτα, έχουμε συνεννοηθεί να υπάρξει κατάργησή της άμεσα». Και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «μελετά τον τρόπο κήρυξης αντισυνταγματικής αυτής της διάταξης», εξηγώντας, βεβαίως, ότι αυτό «μπορεί γίνει μόνο από τα αρμόδια δικαστήρια», αλλά σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αναδρομική ισχύς.
«Θέλω να πιστεύω ότι οι εισαγγελείς θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να γίνει αυτό», πρόσθεσε. Δήλωσε δε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα θα επιδιώξουν την είσπραξη των απαιτήσεων από τα δάνεια αυτά» και προειδοποίησε ότι «εάν δεν το πράξουν θα κινδυνέψουν να διωχθούν για απιστία και μάλιστα κακουργηματική». Ο κ. Παπαγγελόπουλος συνέδεσε την κατάθεση και ψήφιση της επίμαχης ρύθμισης με την διερεύνηση της υπόθεσης των δανείων προς τα κόμματα από τον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, το έργο του οποίου εξήρε, ενώ στηλίτευσε «αυτούς που φρόντισαν να εξοντώσουν τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη».
Ο κ. Κασιδιάρης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι πρώτη φορά υπουργός στην Βουλή παραδέχεται και λέει ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για την ασυλία των τραπεζιτών σχετικά με τα θαλασσοδάνεια προς τα κόμματα, αλλά παραδέχεται ότι πολιτικά πρόσωπα έχουν εγκληματήσει παρεμβαίνοντας στο έργο της Δικαιοσύνης και των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη.
Όσον αφορά τις 247 υποθέσεις ελέγχου διαφθοράς που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχος του κ. Παπαγγελόπουλου, Π. Νικολούδης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι από αυτές οι 21 υποθέσεις έχουν σταλεί ήδη στον εισαγγελέα, 85 βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του ελέγχου, ενώ 12 ολοκληρώθηκαν και θα πάρουν τον δρόμο προς τον εισαγγελέα. Οι υπόλοιπες εκκρεμούν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Επίσης, δήλωσε ότι είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα προς κατάθεση τα νομοθετήματα της κυβέρνησης για το «πόθεν έσχες» και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του εισαγγελέα διαφθοράς, καθώς και για την χρηματοδότηση των κομμάτων, για την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της διαφθοράς, την προστασία μαρτύρων και την συμφωνία της χώρας μας με το γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας για τεχνογνωσία σχετικά με τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων.
Μάλιστα είπε ότι η αν για την λίστα Λαγκάρντ χρειάστηκαν τρία χρόνια, η νέα λίστα που έφτασε από την Γερμανία «ήδη παραδίδεται στον οικονομικό εισαγγελέα». Και διαβεβαίωσε ότι «ήδη κανονίσαμε τον τρόπο δράσης μας και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα». «Η κυβέρνηση έχει την θέληση -και εγώ βρίσκομαι στην θέση αυτή για να το πραγματώσω- να δώσει τέλος στην ασυλία που υπάρχει», υπογράμμισε ο κ. Παπαγγελόπουλος.