Δεν έφθανε το φρενάρισμα της κινεζικής οικονομίας, πολύ πιο απότομο από όσο επιδίωκε η ίδια η κυβέρνηση του Πεκίνου για να αποτρέψει την υπερθέρμανση της οικονομίας, ήλθαν και χρηματιστηριακά σκάνδαλα για να χτυπήσουν συναγερμό για τις εξελίξεις στη δεύτερη, μετά την αμερικανική, οικονομία του πλανήτη.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 5,5% την Παρασκευή (πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του δείκτη από τον περασμένο Αύγουστο), καθώς έγινε γνωστό ότι οι αρμόδιες αρχές διενεργούν έρευνες όχι μόνο στη μεγαλύτερη σε τζίρο χρηματιστηριακή εταιρεία της Κίνας, Citic Securities, αλλά και σε άλλες εταιρείες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές της Citic και της Guosen Securities, στην οποία επίσης ξεκίνησε έρευνες η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έκλεισαν στο limit down χάνοντας το 10% της αξίας τους στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Οι συναλλαγές των μετοχών άλλων χρηματιστηριακών εταιρειών ανεστάλησαν στην αγορά της Σαγκάης.
Ο αναλυτής της Phillip Securities Τσεν Ξινγκιού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο μείζων λόγος για το ξαφνικό ξεπούλημα της Παρασκευής είναι οι έρευνες που ξεκίνησαν οι εποπτικές αρχές στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες».
Διότι, φευ, υπήρχαν και άλλοι λόγοι για να πληγεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και να πυροδοτηθούν ρευστοποιήσεις τίτλων στις κινεζικές αγορές. Ο σπουδαιότερος εξ αυτών αφορά την είδηση ότι τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανιών ήταν μειωμένα κατά 4,6% τον Οκτώβριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Βιομηχανική κάμψη
Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης των βιομηχανικών κερδών στην Κίνα, εξέλιξη που γεννά φόβους για περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα στην οποία περιμένουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους οι μεγαλύτερες εξαγωγικές οικονομίες του πλανήτη, με πρώτη τη γερμανική.
Όπως μεταδίδει το Reuters, πάντως, χρηματιστηριακοί παράγοντες ελπίζουν σε ανάκαμψή της από το νέο κύμα δημοσίων προσφορών που θα σαρώσει τις κινεζικές κεφαλαιαγορές την επόμενη εβδομάδα. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι συμβαίνει στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Κίνας, πολλές εκ των οποίων είναι κρατικές όπως η μεγαλύτερη, Citic Securities.
Επικίνδυνες καταστάσεις
Το Reuters μεταδίδει ότι υπάρχει ασάφεια αναφορικά με το αντικείμενο των ερευνών της κινεζικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε ό,τι αφορά πάντως τη Citic Securities, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κινεζικής Ένωσης Χρεογράφων υπάρχουν ενδείξεις ότι φούσκωσε τον τζίρο από τις συναλλαγές της στην αγορά των παραγώγων την περίοδο από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο 2015 κατά 166 δισ. δολάρια.
Η ίδια η Citic αναγνώρισε το λάθος και υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στην αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματός της. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι αφού εντόπισε το λάθος, το διόρθωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα την εβδομάδα που διανύουμε το BBC, στελέχη της Citic ομολόγησαν ότι εκμεταλλεύθηκαν εσωτερική πληροφόρηση που είχαν.
Τα ανησυχητικά νέα από την Κίνα επηρέασαν την Παρασκευή και τις άλλες ασιατικές αγορές. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με πτώση 1,9% διευρύνοντας στο 3% τις απώλειές του την εβδομάδα αυτή –ήταν η χειρότερη για την Κεφαλαιαγορά του Χονγκ Κονγκ το τελευταίο δίμηνο.
Ιαπωνικά déjà vu
Στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε με μικρές απώλειες 0,3%. Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αντιμετωπίζει βεβαίως τα δικά της προβλήματα που δεν είναι βέβαια καινούργια –μιλάμε για την επιστροφή του αποπληθωρισμού. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 0,1% σε ετήσια βάση –ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας πτώσης των τιμών, μια κατάσταση που επιστρέφει αενάως και ταλανίζει την ιαπωνική οικονομία από το… 1990.
Την Παρασκευή ανακοινώθηκε επίσης ότι τον Οκτώβριο οι δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών περιορίστηκαν κατά 2,4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σε μια συγκυρία μάλιστα απόλυτα ευνοϊκή για κατανάλωση (θεωρητικώς, αλλά οι θεωρίες σπανίως βρίσκει εφαρμογή στην Ιαπωνία): την πτώση της ανεργίας στη χώρα από το 3,4% στο 3,1%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας!
Μικρότερες ήταν οι επιπτώσεις των κινεζικών εξελίξεων στις αγορές εμπορευμάτων, με τις τιμές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση την Παρασκευή.
Στα επίπεδα της Τετάρτης αναμένεται να κινηθεί η Wall Street έπειτα από την χθεσινή αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, που για την αμερικανική αγορά σημαίνει την αρχή της πολυαναμενόμενης από τον κλάδο λιανικής εορταστικής περιόδου – πολλές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ πραγματοποιούν το 20% έως 40% του τζίρου τους την περίοδο των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.