Η πρώτη διεθνής έκδοση ομολόγου για ελληνική εταιρεία ύστερα από έναν και πλέον χρόνο είναι γεγονός. Ο ΟΤΕ πέτυχε την Τρίτη την άντληση 350 εκατ. από τις διεθνείς αγορές με την ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση ομολόγου τετραετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο, «ανοίγοντας» ξανά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 4,375% ετησίως, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές.

«Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο ΟΤΕ επιτυγχάνει την επιμήκυνση της λήξης των δανειακών του υποχρεώσεων και τη βέλτιστη κατανομή τους σε βάθος χρόνου. Μέρος των κεφαλαίων του νέου ομολόγου θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ομολόγων που λήγουν τον Μάιο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2018 στο πλαίσιο της τρέχουσας πρότασης επαναγοράς που λήγει στις 27 Νοεμβρίου 2015» σημειώνει ο όμιλος.

«Επιπλέον μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ΟΤΕ συμβάλλοντας στην υλοποίηση της στρατηγικής του που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς για τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας» συνεχίζει.

«Πρόκειται για την πρώτη διεθνή έκδοση ομολόγου από ελληνική εταιρεία εδώ και πάνω από ένα έτος αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Ελλάδα και στον ΟΤΕ. Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο του ΟΤΕ αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής μας και επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση αναμένεται στις 2 Δεκεμβρίου 2015.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως joint bookrunners οι τράπεζες Citi, Deutsche Bank και HSBC και ως co-managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΤΕ, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής επιτυγχάνεται η επιμήκυνση της λήξης των δανειακών του υποχρεώσεων και η βέλτιστη κατανομή τους σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρουν, η ρευστότητα του ομίλου σε συνδυασμό με τις θετικές χρηματοροές καλύπτουν τις λήξεις του δανεισμού του. «Πρόθεση δεν είναι ο μηδενισμός του δανεισμού –ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ήδη μειωθεί δραστικά– αλλά η αναδιάρθρωσή του, μέσα από επέκταση της διάρκειας του ομολόγου και χαμηλότερο κόστος δανεισμού» σημειώνουν.

Ο ΟΤΕ, συνεχίζουν, επέλεξε να βγει στις αγορές τώρα, εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν, καθώς σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν είναι μια απλή έκδοση ομολόγου, αλλά συνδυασμός επαναγοράς υφιστάμενων ομολόγων και έκδοσης νέου ομολόγου. Έτσι, οι ομολογιούχοι έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν ομόλογα ΟΤΕ Plc που λήγουν το 2016 ή το 2018 και να επενδύσουν στο νέο ομόλογο που θα εκδοθεί και το οποίο θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Παράλληλα, ένα μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά των ομολόγων λήξεως 2016 και 2018, ενώ το υπόλοιπο ποσό που θα αντληθεί από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας του Ομίλου και την υλοποίηση της στρατηγικής του που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.

Η προσφορά επαναγοράς, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αφορά σε δύο ομόλογα της OTE plc (θυγατρικής του ΟΤΕ) που έχουν εκδοθεί με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ.

Το πρώτο ομόλογο αρχικού ύψους 900 εκατ. ευρώ και σημερινού υπολοίπου 630 εκατ. ευρώ λήγει τον Μάιο του 2016 και έχει επιτόκιο 4,625% ετησίως, ενώ το δεύτερο ομόλογο ύψους 700 εκατ. ευρώ λήγει τον Φεβρουάριο του 2018 και έχει επιτόκιο 7,875% ετησίως. Το συνολικό ύψος των ομολόγων που θα επαναγορασθούν θα καθορισθεί εντός των επόμενων ημερών.

Σήμερα ο δανεισμός του ΟΤΕ ανέρχεται σε περίπου 2,15 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά σχεδόν 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ έχει πιστοληπτική ικανότητα rating Caa2 από τη Moody’s και Β+ από τη Standard & Poor’s.