«Το ταξίδι του πρόσφυγα από το Αιγαίο ως το Βερολίνο»

Το ταξίδι εννέα σύρων προσφύγων προς τη δική τους Γη της Επαγγελίας, το Βερολίνο, αποτύπωσε μέσα από τον φωτογραφικό της φακό η βραβευμένη με τα διεθνή βραβεία PX3 και SCOOP φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή. Μια αποστολή της στη Μυτιλήνη στάθηκε η αφορμή για μια ανέλπιστη γνωριμία η οποία την οδήγησε σε αυτό το οδοιπορικό.

Το ταξίδι εννέα σύρων προσφύγων προς τη δική τους Γη της Επαγγελίας, το Βερολίνο, αποτύπωσε μέσα από τον φωτογραφικό της φακό η βραβευμένη με τα διεθνή βραβεία PX3 και SCOOP φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή. Μια αποστολή της στη Μυτιλήνη στάθηκε η αφορμή για μια ανέλπιστη γνωριμία η οποία την οδήγησε σε αυτό το οδοιπορικό.
Ολα ξεκίνησαν όταν ο 22χρονος Ασεμ Ασνα, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, αποφασίζει να βοηθήσει εθελοντικά στο νοσοκομείο της περιοχής του αφήνοντας τις σπουδές του και τη μεγάλη του αγάπη για την τρισδιάστατη εκτύπωση. Ο ακρωτηριασμός του ποδιού του, η γνωριμία του με δύο ακόμη άτομα που απέκτησαν σοβαρές αναπηρίες ως απόρροια του πολέμου και κυρίως η βαθιά του επιθυμία να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μέσω της επιστήμης του οδήγησαν την εννεαμελή πια ομάδα να αναζητήσει το μέλλον της σε ένα πρόσφορο έδαφος. «Ενας φίλος και συμπατριώτης τους τούς συνάντησε στη Μυτιλήνη για να τους βοηθήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού και στο μετέπειτα ταξίδι τους. Ετσι τους γνώρισα» λέει στο «Βήμα» η κυρία Κουρή.


Το πιο επικίνδυνο κομμάτι

Καθημερινά στη Λέσβο φθάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες εξαθλιωμένοι λόγω των δύσκολων συνθηκών μεταφοράς τους από τα τουρκικά παράλια. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ομάδας ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει καθώς τα μέλη της πληγώθηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια του πολέμου, οπότε η μετακίνησή τους είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο ταξίδι τους. «Θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο κομμάτι του ταξιδιού τους είναι αυτό το ταξίδι των 10 χιλιομέτρων. Αυτά τα λίγα χιλιόμετρα που διανύουν από τα τουρκικά παράλια ως τα νησιά του Αιγαίου μυρίζουν υγρό θάνατο. Αν όμως τα καταφέρουν και φτάσουν στην Ελλάδα, το πρόσωπό τους φωτίζεται. Πηγάζει από μέσα τους η ελπίδα και η πρώτη τους κίνηση είναι να βρουν ένα κινητό και να ενημερώσουν τις οικογένειές τους ότι βρίσκονται στην Ελλάδα» περιγράφει η κυρία Κουρή.
Η βραβευμένη φωτορεπόρτερ ακολούθησε τα βήματά τους από τη Μυτιλήνη στην Ειδομένη με ενδιάμεσους σταθμούς τα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία και την Αυστρία, ως τον τελικό τους προορισμό, το Βερολίνο.
«Ταξίδεψα μαζί τους με το λεωφορείο που τους οδήγησε στα σύνορα, έγινα και εγώ μια προσφυγοπούλα» λέει η κυρία Κουρή, η οποία είδε από κοντά τις δυσκολίες αυτού του ταξιδιού που αντιμετωπίζουν οι σύροι πρόσφυγες. Σήμερα ο Ασεμ βρίσκεται στο Βερολίνο και θέλει να σπουδάσει την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης βιονικών μελών για να βοηθήσει τα παιδιά του πολέμου, ενώ κάποια άλλα μέλη της ομάδας αυτής έχουν φτάσει στη Νορβηγία, όπου αναζητούν μια νέα πατρίδα.


Παρουσίαση οδοιπορικού

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 18.30, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το θέμα των ημερών μέσα από την προσωπική ματιά και τη βιωματική προσέγγιση της Μάρως Κουρή, εθελοντών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Κώστας Πολυχρονόπουλος από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας του OHE για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, και ο Τζέη Μέξης, αρχιτέκτονας – εθελοντής, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους του ΣΕΑ ο Στάθης Γκότσης. Την ημέρα της εκδήλωσης θα συγκεντρωθούν τρόφιμα για τις ανάγκες της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» στη Μυτιλήνη.
Από τις 26 Νοεμβρίου και για έναν μήνα η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Το ταξίδι του πρόσφυγα από το Αιγαίο Πέλαγος ως το Βερολίνο μέσα από τα Βαλκάνια» θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του 105,5 Στο Κόκκινο (Σαρρή 19, Ψυρρή).

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.