600 νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας στην Ελλάδα ετησίως

Διακόσια πενήντα από τα 600 νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη μάχη για τη ζωή, τη στιγμή που η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προληφθεί. Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο και τεστ ΠΑΠ, το οποίο θεωρείται πλέον από τους ειδικούς παρωχημένο.

Διακόσια πενήντα από τα 600 νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη μάχη για τη ζωή, τη στιγμή που η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προληφθεί. Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο και τεστ ΠΑΠ, το οποίο θεωρείται πλέον από τους ειδικούς παρωχημένο. Η σκυτάλη έχει δοθεί από τους επιστήμονες σε νέα HPV DNA test τα οποία έχουν 100% ευαισθησία στην αναγνώριση προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, με τις νέες μεθόδους η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε τρία χρόνια.
«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης του καρκίνου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου», ανέφερε ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν σχετική με τα οφέλη για τη γυναίκα και το σύστημα υγείας με την υιοθέτηση νέων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Αγοραστό, καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) προκύπτουν από την κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών στη χώρα μας το διάστημα 2012-2014 από την ερευνητική ομάδα HERMES (Hellenic Real Life Multicentric Cervical Screening) σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια πέντε πόλεων πανελλαδικά. «Η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7% ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%», αναφέρει ο κ. Αγοραστός. «Ουσιαστικά από τη μελέτη, πιστοποιήσαμε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Η ανίχνευση του ιικού DNA με ταυτόχρονη ανίχνευση της ύπαρξης των τύπων 16 και 18 –των δύο πλέον ογκογόνων τύπων του ιού – θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία πληθυσμιακού ελέγχου πρώτης γραμμής για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε 3 χρόνια».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.