Αλεξιάδης: Στη Βουλή εντός του 2015 αδήλωτα εισοδήματα-περιουσιολόγιο

Εντός του 2015 θα έλθουν στην Βουλή οι ρυθμίσεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και για το Περιουσιολόγιο, δήλωσε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Στη Βουλή θα έρθουν εντός του 2015 οι ρυθμίσεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και για το Περιουσιολόγιο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα δοθεί η τελευταία δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν εισοδήματα που έχουν στο εσωτερικό ή και στο εξωτερικό και δεν έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις. Σημείωσε πως οι συντελεστές δεν θα πολύ μεγάλοι, ούτε και χαριστικοί, με στόχο να προσελκυστούν εισοδήματα.

Εξήγησε ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία γιατί, με βάση το περιουσιολόγιο όταν θα εντοπίζονται εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί θα δεσμεύονται, θα ξεκινά φορολογικός έλεγχος και θα αποδίδονται στον κάτοχο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εφόσον δικαιολογούνται από τα εισοδήματα του.

Οπως έγραψε «το Βήμα» την Κυριακή ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης έχουν ήδη συζητήσει με την τρόικα το πλαίσιο της ρύθμισης η οποία, κατά τις πληροφορίες, θα δίνει τρεις επιλογές σε όλους όσοι έχουν βγάλει αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό.

Η πρώτη δυνατότητα (που ισχύει και σήμερα) είναι ο επαναπατρισμός χρημάτων με ταυτόχρονη υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης για τον χρόνο κτήσης των συγκεκριμένων ποσών. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογικός συντελεστής είναι υψηλός. Βέβαια, όπως επισημαίνει κορυφαία πηγή στο «Βήμα», «φορολογικοί αυτόχειρες» είναι δύσκολο να υπάρξουν, άρα αυτή η λύση λειτουργεί μόνο σε όσους πέφτουν στα δίχτυα των ελέγχων, όπως γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ.

Η δεύτερη δυνατότητα θα είναι ο επαναπατρισμός κεφαλαίων με την καταβολή φόρου με συντελεστή 15% και κίνητρο την απαλλαγή από κάθε έλεγχο «πόθεν έσχες».

Η τρίτη δυνατότητα που εξετάζεται είναι να συνδεθεί ο επαναπατρισμός με επενδύσεις για αγορά επιχειρήσεων ή ακινήτων, ακόμη και για τη στήριξη υφισταμένων επιχειρήσεων. Σε αυτή την περίπτωση ο συντελεστής θα είναι 7%.
Η λύση αυτή, η οποία από ορισμένους κύκλους εκλαμβάνεται ως «αμνηστία», θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική καθιέρωση του περιουσιολογίου. Στο υπουργείο Οικονομικών σχηματίζεται ηλεκτρονικό αρχείο με τα εμβάσματα Ελλήνων στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το περιουσιολόγιο

Ο κ. Αλεξιάδης στις σημερινές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο «μια βέρα ή ένα δακτυλίδι της γιαγιάς» αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν να δηλώσουν κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.

Εξήγησε ότι, έτσι θα κάνουν όλοι οι πολίτες μια νέα αρχή με την εφορία και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.
Μίλησε, επίσης, για έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα εφαρμοστεί στο μέλλον όπου θα ληφθούν υπ’ όψιν οι εμπορικές αξίες.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο όριο τόνισε ότι θα αυξάνεται, με βάση τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.