«Χαμένη στη μετάφραση» η δίκη της Siemens

Μετ' εμποδίων βαίνει η διαδικασία έναρξης της δίκης για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens - και τη σύμβαση (8002 του 1997) ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ

Μετ’ εμποδίων βαίνει η διαδικασία έναρξης της δίκης για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens –και τη σύμβαση (8002 του 1997) ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ -, η οποία έχει προσδιοριστεί για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Τεχνικές δυσκολίες


Ο χαρακτήρας της δίκης, πρωτόγνωρος για τα ελληνικά χρονικά, γεννά τεχνικές δυσκολίες που συνεπάγονται κινδύνους για την ποινική διαδικασία: ο αριθμός των κατηγορουμένων, η εθνικότητά τους καθώς και τα αιτήματα για μετάφραση και διερμηνεία δίνουν διαστάσεις εγχειρήματος στη δίκη, που ούτε απλή ούτε σύντομη αναμένεται να είναι.
Δεδομένου ότι στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί να καθήσουν συνολικά 64 άτομα, μεταξύ άλλων και γερμανοί κατηγορούμενοι, στελέχη της «μητέρας» εταιρείας, το πρώτο και σοβαρότερο εμπόδιο έχει να κάνει με το αίτημα αρκετών εξ αυτών για μετάφραση του βουλεύματος που τους παραπέμπει σε δίκη. Η υποχρέωση χορήγησης αντιγράφων στους Γερμανούς «στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης», δεν μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο γεγονός ότι άμεσα εισαγγελέας Εφετών θα επιληφθεί της υπόθεσης και θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.
Η μετάφραση του βουλεύματος (συνολικά αριθμεί περίπου 2.500 σελίδες) δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς απαιτεί χρόνο και χρήμα. Την επωμίζεται η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία, όπως λένε οι ως τώρα πληροφορίες, θα ολοκληρώσει το έργο τον Ιούνιο. Δικαστικοί παράγοντες διερωτώνται για το σχετικό κόστος ενώ πολύ αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα κάλυψής του από το ίδιο το Εφετείο.
Ο κίνδυνος της παραγραφής


Τυχόν σημαντική καθυστέρηση δεν θα είναι ανώδυνη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων. Ενδεικτικές είναι οι κατηγορίες για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», για το οποίο ισχύει η 15ετής παραγραφή, ως εκ τούτου είναι ανοικτό το ενδεχόμενο παραγραφής το νωρίτερο το 2017. «Αν υποθέσουμε ότι η δίκη αυτή θα κρατήσει περί τα δύο χρόνια, τα περιθώρια θεωρητικώς στενεύουν» επισημαίνει νομικός.

«Η έδρα με το «καλημέρα» θα πρέπει να λύσει ένα τεχνικό πλην όμως σοβαρότατο ζήτημα: αυτό της διερμηνείας μέσα στο δικαστήριο»
προσθέτει πολύπειρος πανεπιστημιακός. «Είναι βέβαιο ότι το αίτημα δεν θα σχετίζεται μόνον με τους γερμανούς κατηγορουμένους, αλλά και τους ομοεθνείς τους δικηγόρους, στους οποίους οι πρώτοι έχουν αναθέσει υπερασπιστικά καθήκοντα. Η δίκη είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά και –δεδομένης και της βαρύτητας των κατηγοριών (σ.σ.: επισύρουν μέχρι και ποινές ισόβιας κάθειρξης) –θα έχει σημαντικές δυσκολίες κατά τη διεξαγωγή της».
Οι προβλέψεις θέλουν βεβαίως τη δίκη να ξεκινά και να διακόπτεται πάραυτα, λόγω ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας. Μια συνήθης δικαστική αίθουσα του Εφετείου, όπως αυτή στην οποία έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δίκη για τη Siemens, δεν «αντέχει» ούτε τους δικηγόρους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από εκατό.

«Η δίκη θα μεταφερθεί στην αμφιθεατρική αίθουσα τελετών στο ισόγειο του κτιρίου»
τονίζει πηγή που γνωρίζει εκ των έσω το θέμα, σημειώνοντας πάντως ότι το κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει «φρακάρει» πλήρως. Και αυτό είναι μόνον η αρχή, καθώς η Siemens είναι μία από τις 21 νέες δίκες που έχουν προσδιοριστεί να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα. Η δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης δε για την κατασκευή και την παράδοση αίθουσας μεγάλης χωρητικότητας στο ισόγειο του Εφετείου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ πλείστα όσα σενάρια για διεξαγωγή δικών σε άλλα κτίρια δεν έχουν ευδοκιμήσει.

ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ
Μπορεί οι κατηγορούμενοι να είναι συνολικά 64, στο εδώλιο ωστόσο θα καθήσουν λιγότεροι. Μεγάλος απών θα είναι σαφώς ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Χριστοφοράκος, τον οποίο έχει αρνηθεί να εκδώσει η Γερμανία. Εκκρεμές είναι και το ένταλμα σύλληψης του ελληνοελβετού τραπεζίτη Φάνη Λυγινού, που διαμένει στην Ελβετία. Ο Χρήστος Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, καταζητείται ενώ ο Γερμανός Χάιντ Γιόχιμ Νοϊμπίρκερ έχει αυτοκτονήσει.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ
Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της υπόθεσης για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού θα είναι ο κ. Σωτήρης Τσιμπέρης. Σύνεδροι η κυρία Ευτέρπη Καραχάλιου και η κυρία Παγώνα Παναγιώτου, ενώ αναπληρωτής ο κ. Αλέξιος Ορτεντζάτος. Καθήκοντα εισαγγελέα της έδρας θα ασκήσει ο κ. Χαράλαμπος Τζώνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.