Εικόνα της Βουλής, κατά την ψήφιση προαπαιτουμένων, από το κοντινό παρελθόν: Βουλευτές πηγαινοέρχονται στο περιστύλιο, στο καφενείο, στο εντευκτήριο. Σχηματίζουν πηγαδάκια για να ανταλλάξουν πληροφορίες, πλευρίζουν τους ύποπτους να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια, πίνουν ουίσκι και καπνίζουν για να χαλαρώσουν από την ένταση. Η Βουλή πάλλεται. Εικόνα του Κοινοβουλίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που ψηφίστηκε η πρώτη δόση των προαπαιτουμένων του τρίτου Μνημονίου. Ερημιά, σιωπή, κατήφεια από τους βουλευτές της πλειοψηφίας που «έγινε τ’ όνειρο καπνός». Μια εξελισσόμενη παρακμή, η οποία προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τους μαρμάρινους κίονες και την πλούσια διακόσμηση των χώρων της Βουλής, και επιτείνεται από την αγωνία που εκφράζουν όλο και συχνότερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς συναδέλφους τους από το ΠαΣοΚ: «Αν δεν μας στηρίξετε, θα πέσουμε!».
Αν πέσει η κυβέρνηση;
Η είδηση της παραίτησης Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα την Πέμπτη αιφνιδίασε τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ «πάγωσαν», θυμήθηκαν τις ώρες που καρδιοχτυπούσαν στις ψηφοφορίες περιμένοντας να δουν τι έχει απομείνει από την πλειοψηφία των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Το ερώτημα «τι θα γίνει αν πέσει η κυβέρνηση;» επανήλθε με ένταση και αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος λόγω της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών. Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έριξε και άλλο νερό στον μύλο της σεναριολογίας δηλώνοντας ότι χρειάζεται «μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση» των κομμάτων «στα κρίσιμα και στρατηγικής σηµασίας θέµατα, στο Προσφυγικό, στα εθνικά θέµατα, σε κρίσιµα κοινωνικά θέµατα, όπως το Ασφαλιστικό, η Παιδεία». Ζήτησε μάλιστα από τον Προκόπη Παυλόπουλο να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.
Ως πού φθάνει η έκκληση του Πρωθυπουργού για συναίνεση; Πρόσωπα που γνωρίζουν τις σκέψεις του επιμένουν ότι δεν προετοιμάζει το έδαφος για κυβερνητική συνεργασία με άλλα κόμματα, θα επιδιώξει όμως μια ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη στα θέματα που συμπεριέλαβε στη δήλωσή του.
Από την άλλη μεριά, οι αποφάσεις για συνεργασίες δεν βρίσκονται πλέον απόλυτα στα χέρια του. Το κλαδί της συναίνεσης το πριονίζουν καθημερινά ο ίδιος και οι υπουργοί του, επισημαίνουν στελέχη του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού, τα οποία αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε απόπειρα φλερτ από το Μέγαρο Μαξίμου. «Ο κ. Τσίπρας» λένε «δεν θέλει να παραδώσει την εξουσία. Θέλει να κυβερνήσει με τον Καμμένο, άντε και με τον Λεβέντη».
Την ώρα που συνεργάτες του κ. Τσίπρα μετέδιδαν πως παρότι υπάρχουν στον ορίζοντα κρίσιμες ψηφοφορίες όπως οι ρυθμίσεις για τους αγρότες και το Ασφαλιστικό, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι απέρριπταν ακόμη και τη συζήτηση συμμετοχής τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να διευκολύνουν ωσμώσεις που τώρα φαντάζουν αδύνατες.
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ είναι περισσότερο προβληματισμένοι και τα ερωτήματα πέφτουν βροχή. «Αν πέσει η κυβέρνηση και η ΝΔ αρνηθεί να συμμετάσχει σε ευρύτερο σχήμα, τι θα κάνουμε;», «Μπορούμε να μπούμε σε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ;», «Αντέχει η χώρα κι άλλες εκλογές;». Η κυρία Φώφη Γεννηματά απαντά με ένα ακόμη ερώτημα: «Γιατί είναι ξανά ευθύνη του ΠαΣοΚ να δώσει κυβερνητική λύση;». «Αν ο Πρωθυπουργός αναζητεί συναινέσεις, αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια στο Προεδρικό Μέγαρο» παρατηρεί η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, η οποία παραμένει σταθερή στην πρόταση για την ανάγκη συμφωνίας πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο που θα το στηρίξουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης οπωσδήποτε και της ΝΔ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ έχει ενιαία γραμμή: «Αν συνεργαστούμε μόνοι μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη φάση της φθοράς του, θα είναι απόφαση θανάτου. Θα τελειώσουν το ΠαΣοΚ και ο καθένας από εμάς ατομικά» λένε βουλευτές όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου κ.ά., και μιλάνε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Για μια κυβέρνηση «ευρύτατης εθνικής συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν ευρωπαϊκές» έχει μιλήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ απορρίπτει την ιδέα να αποτελέσει το σχήμα τον «πάγκο» του ΣΥΡΙΖΑ («τι συναίνεση ζητάνε όταν τους καλούμε επίμονα να μας ενημερώσουν τι θα κάνουν με το Ασφαλιστικό και αρνούνται;» διερωτάται), εμφανίζεται επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο συνεννοήσεων με τη ΝΔ.
Η κυρία Γεννηματά διαψεύδει ότι δέχεται πιέσεις από τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγούσε σε διάσπαση το κόμμα της. «Θέλουν να αυξήσουν τη δύναμή τους αλλά είναι πολύ προβληματισμένοι γιατί δεν ξέρουν αν μπορούν να εμπιστεύονται τον Τσίπρα» παρατηρούν συνεργάτες της.
Διεργασίες στην Κεντροαριστερά
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιχειρεί να αναδιοργανώσει τον χώρο της. Την προσεχή Τετάρτη το ΙΣΤΑΜΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Βιώσιμες αλλαγές για αξιοπρεπείς συντάξεις», με ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, την οποία θα ανοίξει με ομιλία της η Φώφη Γεννηματά. Την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Αριστεράς διοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά» και ομιλητές την Εύα Καϊλή, τον Θόδωρο Μαργαρίτη, τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη, τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Πέτρο Τατσόπουλο.
Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αλλά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προέκυψε η ανάγκη να γίνουν γρήγορα τα επόμενα βήματα και τρεις προτάσεις για τη μετεξέλιξη του χώρου: ιδρυτικό συνέδριο για τη δημιουργία νέου φορέα, ομόσπονδο σχήμα στο οποίοι όσοι συμμετέχουν διατηρούν την αυτονομία τους, και εκ μέρους των Κινήσεων μια συνδυαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία το ομόσπονδο σχήμα είναι το όχημα για την ενοποίηση του χώρου.
«Οχι» από Θεοδωράκη
«Τώρα μας θέλουν για να τους σώσουμε;»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο έχει διατυπώσει σαφώς τη θέση του κατά της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και υπέρ της κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με συγκεκριμένο στόχο, ικανά πρόσωπα και χρονικά καθορισμένη θητεία, μόνο αν η χώρα βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς θεωρεί καταστροφικές τις νέες εκλογές. Το Ποτάμι επιχειρεί να ανασυνταχθεί οργανωτικά, ενισχύοντας τη συμμετοχή με εκλογή των γραμματέων Οργανωτικού και Κοινοβουλευτικού Εργου από το συνέδριο και τη δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης Στελεχών, η οποία θα αποτιμά το έργο των τομεαρχών και των βουλευτών.
«Οχι» από Θεοδωράκη
«Τώρα μας θέλουν για να τους σώσουμε;»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο έχει διατυπώσει σαφώς τη θέση του κατά της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και υπέρ της κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με συγκεκριμένο στόχο, ικανά πρόσωπα και χρονικά καθορισμένη θητεία, μόνο αν η χώρα βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς θεωρεί καταστροφικές τις νέες εκλογές. Το Ποτάμι επιχειρεί να ανασυνταχθεί οργανωτικά, ενισχύοντας τη συμμετοχή με εκλογή των γραμματέων Οργανωτικού και Κοινοβουλευτικού Εργου από το συνέδριο και τη δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης Στελεχών, η οποία θα αποτιμά το έργο των τομεαρχών και των βουλευτών.
Παραμένει το ζήτημα της αποσαφήνισης του στίγματος και της στρατηγικής του κόμματος, μολονότι βουλευτές του Ποταμιού θέτουν σε συνομιλίες τους θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Τώρα που απ’ ό,τι φαίνεται θα αναγκαστεί να πάρει και πρόσθετα μέτρα για να κλείσει τον προϋπολογισμό, μας θέλουν για να τους σώσουμε;». Η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις είναι διάχυτη, ωστόσο δεν πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα τείνει χέρι συνεργασίας αν δεν αναγκαστεί και ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι πρωθυπουργός, όπως έχει πει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεν θεωρείται επικείμενο, θα προκαλέσει αναταράξεις στο Ποτάμι. Το ίδιο και η συνεννόηση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ισχυρές αντιστάσεις υπάρχουν από τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος αλλά και από τους ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, οι οποίοι αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ εξαιτίας της άρνησης του Φώτη Κουβέλη και της τότε ηγετικής ομάδας να συμμετάσχουν στον διάλογο αναδιαμόρφωσης της Κεντροαριστεράς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ