Η ΑΘΛΗΣΗ, και μάλιστα σε στενή σύνδεση με την Παιδεία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της κοινωνίας του πολύπαθου ποντιακού Ελληνισμού. Η δυσχέρεια, λόγω απόστασης, του Πόντου για συχνή επικοινωνία με την Αθήνα έχει ως συνέπεια η γνώση του αθλητικού Πολιτισμού σε όλες τις ελληνικές κοινότητες του Ευξείνου να είναι περιορισμένης εμβέλειας στο ευρύ κοινό, σε αντίθεση με ό,τι αφορά την Ιωνία. Ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας του Πόντου πρέπει να δοθεί στο ότι το σχολείο είναι το μεγάλο στήριγμα της άθλησης, από τη Γυμναστική μέχρι τη διεξαγωγή αθλημάτων και αγωνισμάτων κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα μέχρι τον ξεριζωμό από τις προαιώνιες εστίες και βέβαια τον βαρύτατο φόρο ζωής για το Γένος των Ελλήνων.
nnn
ΣΤΑ όσα έχουν, κατά καιρούς, συμπεριληφθεί σε βιβλία και έρευνες για την εν γένει ζωή στον ελληνικό Πόντο προσφέρονται πολλά στοιχεία ως προς του λόγου το ακριβές. Ενδεικτικά αξίζει να επισημανθεί η αξία των στοιχείων που αφορούν την Αθληση και τη Γυμναστική σε σύζευξη με τη σχολική λειτουργία στον β’ τόμο του σπουδαίου έργου του Χρ. Σολδάτου με συγκεκριμένη κάλυψη του μεγάλου κεφαλαίου «Η εκπαιδευτική και πνευματική κίνηση του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας 1800-1922» και βέβαια σε κώδικες – φακέλους αλλά και διάφορες πηγές καταγραφής. Η Γυμναστική ως ιδιαίτερο μάθημα εισάγεται στα σχολεία κατά τα τελευταία 25 χρόνια του 19ου αιώνα και παράλληλα διαδίδεται η αγάπη για τον Αθλητισμό και έξω από το σχολείο από τους νέους της εποχής.
nnn
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του γυμναστή πυκνώνει όσο προχωρεί ο χρόνος και σε διάφορες ελληνικές κοινότητες του Πόντου δημιουργούνται γυμναστήρια και σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε πρώιμη εποχή. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει για το γυμναστήριο που ίδρυσε το 1890 ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος «Προμηθεύς» στην Τραπεζούντα, ενώ στον σύλλογο «Πόντος» της Μερζιφούν 150 μέλη του ήσαν μαθητές… Στην Αμισό λειτουργεί δυναμικά και πέραν της έδρας του ο «Πανευξείνιος Ελληνικός Σύλλογος». Στη Σινώπη ο εκεί σύλλογος αποκαλείται «Μιθριδάτης» και παράλληλα με το αθλητικό είχε τμήματα μουσικό, φιλεκπαιδευτικό και εμπορικό. Πολυσχιδής κοινωνική δραστηριότητα. Φυσικά είναι καταξιωμένη η ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ελληνικού Αθλητισμού σε όλο το φάσμα (αγωνιστικό, σωματειακό, διοικητικό, προπονητικό) με την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό του ποντιακού Ελληνισμού, από το 1922 μέχρι σήμερα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ