Μια μικρή αχτίδα φωτός, χάρη στην ηπιότερη ύφεση (0,7% του ΑΕΠ), φέρνει ο προϋπολογισμός του 2016, ο οποίος στηρίζεται για άλλη μία χρονιά σε ένα βαρύ πακέτο λιτότητας ύψους 5,7 δισ. ευρώ με έμφαση στους φόρους και στο Ασφαλιστικό. Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή από τον υπουργό ΟικονομιώνΕυκλείδη Τσακαλώτο.
Η εξίσωση είναι δύσκολη, εφόσον ο υπουργός «ψάχνει» έσοδα 49 δισ. ευρώ από την οικονομία, η οποία θα βρίσκεται στο «μείον», ενώ ευελπιστεί ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ.
500 εκατ. ευρώ λιγότερα
«Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου ως το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015, αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015, αυτό συνιστά σημαντική βελτίωση» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.
Η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη. Από το -1,3% του ΑΕΠ κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον στο -0,7% του ΑΕΠ.Ολα αυτά επέτρεψαντη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Η ετήσια απόδοση των μέτρων από 6,2 δισ. ευρώ στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. ευρώ στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.
Ειδικότερα το 2016 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,2% του ΑΕΠ εφέτος.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού το 2016 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 53,53 δισ. ευρώ έναντι 53,09 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του κράτους το 2016 θα ανέλθουν σε 55,75 δισ. ευρώ έναντι 55,66 δισ. ευρώ εφέτος.
Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί το 2015 στο 25,4%, έναντι 26,5% του ΑΕΠ το 2014, και να παραμείνει στάσιμη το 2016 στο ίδιο επίπεδο.
Για το δημόσιο χρέος ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι από τα 326 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015 θα ανέλθει στα 337 δισ. ευρώ (193,5% του ΑΕΠ) στα τέλη του 2016, κυρίως λόγω του επιπλέον δανεισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, της κάλυψης των ελλειμμάτων και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.
Οι νέοι φόροι και οι αυξήσεις φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των εσόδων αναμένονται επιπλέον έσοδα 1,31 δισ. ευρώ από την αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ, 377 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και 350 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε νομικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει 210 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα από την επιβολή ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ και 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια. Η κυβέρνηση περιμένει επίσης 56 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα στα οχήματα που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.
Αύξηση εισφορών
Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας αναμένει αυξημένα έσοδα κατά 102 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, ενώ συνολικά 710 εκατ. ευρώ επιπλέον θα μπουν στα Ταμεία από την αύξηση εισφορών (υπέρ υγείας) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Βαρύς αναμένεται ο πέλεκυς και στο σκέλος των δαπανών, καθώς οι περικοπές φτάνουν τα 2,53 δισ. ευρώ.
Το «χοντρό» ψαλίδι, 1,1 δισ. ευρώ, κρύβεται πίσω από τη γενική διατύπωση «λοιπές παροχές Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης».
Επιπλέον προβλέπεται εξοικονόμηση 538 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων, 223 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, 188 εκατ. ευρώ από το «μαχαίρι» τις συντάξεις του Δημοσίου, 87 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εφάπαξ και άλλα 105 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Αναμένεται ακόμη εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση αμυντικών δαπανών.
Αποκρατικοποιήσεις
Ο στόχος αποκρατικοποιήσεων για το 2016 τοποθετείται σε 1,9 δισ. ευρώ, έναντι εσόδων μόλις 65 εκατ. ευρώ για το 2015. Για το 2015 τα 67 εκατ. ευρώ ήταν το συνολικό τίμημα από το ιπποδρομιακό στοίχημα και από τα ακίνητα του Δημοσίου, ενώ εισπράχθηκαν επίσης 259 εκατ. ευρώ λόγω εκκρεμών υπολοίπων παλαιότερων αποκρατικοποιήσεων.
Για το 2016 τα έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα προέλθουν από τον ΔΕΣΦΑ, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τις μαρίνες, τα ακίνητα του εξωτερικού, το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την Κασσιόπη Κέρκυρας, το Παλιούρι Χαλκιδικής και από άλλα, μικρότερα, περιουσιακά στοιχεία.
Τον Ιανουάριο η αξιολόγηση
Εν τω μεταξύ πίσω πηγαίνει το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου 3 λόγω της καθυστέρησης στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων αλλά και των διαφωνιών για το Ασφαλιστικό.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η αξιολόγηση θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2016 και θα έχει ως κυρίως πιάτο το Ασφαλιστικό και τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σουπερμάρκετ).
Η μετάθεση της αξιολόγησης το 2016 έχει ως αποτέλεσμα ότι θα καθυστερήσουν μεταξύ άλλων η συζήτηση για το χρέος, η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ (ώστε οι τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνό χρήμα) καθώς και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης.
Η τρόικα αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου αλλά όχι για την επίσημη αξιολόγηση. Θα εξετάσει αποκλειστικά την υλοποίηση των προαπαιτουμένων (milestones) για το υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται το νέο φορολογικό καθεστώς (αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια), η αύξηση της φορολογίας στους αγρότες (συντελεστές φόρου εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, κατάργηση επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο), το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή της πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Τέλος η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον νέο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μέσα από διεθνή διαγωνισμό και υπό την έγκριση της τρόικας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ