«Στις αχανείς εκτάσεις βόρεια του Τιμπουκτού στο Μάλι, η άμμος της Σαχάρας που παρασύρεται από τον άνεμο καλύπτει τα φορτηγά των λαθρεμπόρων και των διακινητών, των εμπόρων όπλων και των τζιχαντιστών που ακμάζουν σε ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη στη Γη […] Αλλά το Τιμπουκτού είναι εγγύτερα από όσο πιστεύετε. Το φράγμα της καυτής άμμου ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την υπόλοιπη ήπειρο δεν αποτελεί πλέον φράγμα. Η Ευρώπη είναι μόνο μία χώρα και μία επικίνδυνη θάλασσα μακριά».
Αυτά αναφέρει το BBC σε δημοσίευμά του με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση, την Παρασκευή, ένοπλων τζιχαντιστών σε πολυτελές ξενοδοχείο του Μπαμακό, πρωτεύουσας του Μάλι, αποκαλύπτοντας πως στην ταραγμένη αυτή χώρα της Δυτικής Αφρικής βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο επικίνδυνη ειρηνευτική αποστολή Κυανόκρανων στον κόσμο.
Το εμπόριο ναρκωτικών, η παράνομη μετανάστευση και η δράση βίαιων ισλαμιστικών ομάδων είχε ως αποτέλεσμα αρχικά την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στη χώρα ενώ ακολούθησε η ειρηνευτική αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Πιλότοι από Ελ Σαλβαδόρ πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις με οπλισμένα ελικόπτερα, άνδρες από το Μπαγκλαντές περιπολούν κατά μήκος του Νίγηρα και Ολλανδοί εξαπολύουν επιθέσεις κατά επιλεγμένων στόχων χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά οι περισσότεροι από τους περίπου 12.000 ειρηνοποιούς –κυρίως στρατιώτες και αστυνομικούς –που βρίσκονται πλέον στο Μάλι, προέρχονται από τις όμορες χώρες ενώ η σοβαρότερη απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η ισλαμιστική τρομοκρατία.
«(Χρησιμοποιούν) κυρίως νάρκες και (στήνουν) ενέδρες –καταφεύγουν στον ασύμμετρο πόλεμο και έτσι χάσαμε μερικούς γενναίους ειρηνοποιούς», εξήγησε στον απεσταλμένο του BBC o ταξίαρχος Σιντίκι Ντάνιελ Τραορέ, επικεφαλής των δυνάμεων της ειρηνευτικής αποστολής που δραστηριοποιούνται στα δυτικά της χώρας.
«Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε χρησιμοποιώντας νέα μέσα. Απειλούμαστε από ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά υπάρχει επίσης εγκληματικότητα και σημειώνονται και ληστείες», πρόσθεσε, προσδιορίζοντας πως η στρατηγική που ακολουθείται είναι αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόστηκε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν: βασικός στόχος των ειρηνοποιών είναι να αλλάξουν τη νοοτροπία και να κερδίσουν τη συμπάθεια των πολιτών, συλλέγοντας ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση των εγκληματικών και των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Από τον Ιούλιο του 2013, περίοδο κατά την οποία άρχισε η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 50 ειρηνοποιοί και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. «Όταν είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς επιθέσεις, είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθούμε σε βασικές εργασίες όπως η διευκόλυνση των πολιτικών διαδικασιών, η προστασία των αμάχων, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο έλεγχος και η ενίσχυση θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Οργανισμού.