«Προβληματισμένοι» εμφανίστηκαν στην Βουλή οι ΑΝΕΛΛ όσον αφορά την ρύθμιση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,40 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα, ενώ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν όπως ο Χρ. Μπγιάλας, ο οποίος ζήτησε ο φόρος ειδικής κατανάλωσης να μην επιβληθεί στο κρασί αλλά σε οινοπνευματώδη όπως το ουίσκι, η βότκα και το τζιν.
Μάλιστα εξαιτίας των αντιδράσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι «επανεξετάζουμε το θέμα του κρασιού», επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την διαδικασία δεν είμαστε δογματικοί». Επιχειρώντας να απαντήσει στους επικριτές της ρύθμισης είπε ότι δεν αφορά μόνο την εγχώρια οινοπαραγωγή αλλά και το εισαγόμενο κρασί.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛΛ Δ. Καμμένος, άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την επίμαχη διάταξη, η οποία προκαλεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των οινοποιών που προειδοποιούν ότι αν περάσει θα οδηγήσει στην κατεδάφιση των οργανωμένων οινοποιείων της χώρας.
Ο κ. Καμμένος μάλιστα είπε ότι η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί θα προκαλέσει φαινόμενα παραοικονομίας και λαθρεμπορίου. «Από την στιγμή που μπορεί να φτιάξουν την ΄΄μπόμπα΄΄ και να την πιούν τα παιδιά μας, με οινόπνευμα από την Βουλγαρία και ζάχαρη αντί για σταφύλι και όλα αυτά για να έχουμε ένα έσοδο που δυνητικά μπορεί να φτάσει έως 48 εκ. ευρώ και που δεν είναι ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τότε να αναθεωρήσουμε την σκέψη μας και να δούμε τα θέματα υγείας, λαθρεμπορίου και συναφών παραοικονομικών δραστηριοτήτων που θα φέρουν χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι «είμαστε πολύ προβληματισμένοι διότι πρέπει να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».
Ο εκπρόσωπος των οινοποιών Γ. Σκούρας, ο οποίος εκλήθη να τοποθετηθεί επί της ρύθμισης, είπε ότι αν επιβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης «κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία και ο οινοτουρισμός». «Η ελληνική οινοποιία συμβάλλει στην οικονομική αναδιάρθρωση. Τα 0, 40 λεπτά ανά λίτρο θα είναι καταστροφή», είπε επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα επιβάλλεται φόρος στο κρασί, η Ε.Ε. το επιδοτεί με μηδενικό ειδικό φόρο. «Το προβλέπει το δίκαιο της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Σκούρας, σημειώνοντας ότι τυχόν υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής είναι αντίθετα με το σύνολο των οινοπαραγωγών της Ευρώπης και ζήτησε να μην ψηφιστεί.
Κατά της ρύθμισης τάχθηκε και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας αν αυτό συνιστά τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής αφού διπλασιάζει το κόστος για τους οινοπαραγωγούς. Θα κλείσουν εταιρείες παραγωγής κρασιού και θα ευδοκιμήσει το λαθρεμπόριο, τόνισε η πρώην υπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και στρατηγική αλλά φέρνει μέτρα άρπα – κόλλα που δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.
Αντιδράσεις για τυχερά παιχνίδια, φάρμακα και α΄ κατοικία
Αντιδράσεις υπήρξαν εκ μέρους των εκπροσώπων των φορέων και για τις ρυθμίσεις που αφορούν την επιβολή τέλους 0,5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, αλλά και τις ρυθμίσεις για το εγχώριο φάρμακο και την επιβολή πλαφόν στις δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα, αλλά και την πρώτη κατοικία. Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ, Γ. Πουλιμάς, είπε ότι το τέλος αυτό θα καταστρέψει την ανακύκλωση μικροποσών και επίσης αφού θα επιβαρύνει τον πελάτη θα οδηγήσει σε μειωμένο τζίρο και άρα σε μείωση και των εισόδων του δημοσίου. Είπε εξάλλου ότι η επιβολή του τέλους «θα καταστρέψει τουλάχιστον 1000 οικογένειες πρακτόρων και 6.000 συνεργατών με τα πρακτορεία».
Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θ. Τρύφων, τόνισε ότι η ρύθμιση για τα φάρμακα αποτελεί «επιλεκτική δράση και στόχευση δίχως αποτελέσματα». Τάχθηκε πάντως υπέρ της εκλογίκευσης της δαπάνης, ενώ σημείωσε ότι «οι ρυθμίσεις θα καταστρέψουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου». «Οι Θεσμοί είπαν: ένα φάρμακο που κάνει 7,8 ευρώ είναι ακριβό. Ενώ αντίστοιχα εισαγόμενα έχουν 24 ευρώ. Το φάρμακο του 1 ευρώ σίγουρα δεν θα παράγεται από ελληνική επιχείρηση αλλά και αν εισάγεται δεν θα προτιμάται από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «δεν προστατεύεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά προστατεύονται τα πολύ ακριβά φάρμακα». Εξέφρασε δε την διαφωνία του και για το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής) στα νοσοκομεία. «Πρόκειται για ένα μέτρο οριζόντιο και άδικο» τόνισε και τάχθηκε υπέρ του να ελεγχθεί η συνταγογραφία σε κάθε κέντρο κόστους.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ Β. Τσιαφούτης εξέφρασε την αντίθεσή του με τις ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία λέγοντας ότι κάθε άλλο παρά προστατεύουν την πρώτη κατοικία και ζήτησε να επανέλθουν οι ρυθμίσεις που προστάτευαν τους μη υπαίτιους οφειλέτες.