Ποια όπλα χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Συρίας

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής, η Γαλλία αντεπιτίθεται στο Ισλαμικό Κράτος, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες». Για την ανατολική Μεσόγειο θα αναχωρήσει την Πέμπτη το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle με τα 26 καταδιωκτικά (18 Rafale και 8 Super-Etendard) για να ενισχύσει τις επιδρομές ενάντια στο ISIS.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής, η Γαλλία αντεπιτίθεται στο Ισλαμικό Κράτος, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες». Για την ανατολική Μεσόγειο θα αναχωρήσει την Πέμπτη το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle με τα 26 καταδιωκτικά (18 Rafale και 8 Super-Etendard) για να ενισχύσει τις επιδρομές ενάντια στο ISIS.
Από την αρχή της επέμβασης στη Συρία μέχρι σήμερα, γαλλικά αεροσκάφη Dassault Rafale και Mirage έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 1.285 αποστολές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ_ αλλά μόλις δύο εξορμήσεις στη Συρία. Αλλά δυο μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, 12 γαλλικά αεροσκάφη χτύπησαν το Ισλαμικό Κράτος στη Ράκκα, ξεκινώντας μια πιθανώς εκτενή σειρά αντιποίνων ενάντια στο τρομοκρατικό ψευδοκράτος.
Επομένως, στη Συρία προστίθεται και ο γαλλικός εξοπλισμός. Από υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη μέχρι όπλα που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο _ ή ακόμα και από δεύτερο παγκόσμιο (!) _ στον συριακό εμφύλιο παρουσιάζεται μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων.
Ρωσία
Ρωσικά αεροσκάφη και πλοία εντοπίζουν και βάλλουν στόχους που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα στρατεύματα του Άσαντ. Το οπλοστάσιο που χρησιμοποιείται για αυτές τις επιχειρήσεις είναι ένας συνδυασμός παλαιάς τεχνολογίας και όπλων που δοκιμάζονται σε μάχη για πρώτη φορά. Έτσι, εντοπίζονται στον ουρανό της Συρίας αεροσκάφη Su-34 _ τα οποία πετούν για πρώτη φορά σε εμπόλεμη ζώνη _ και χρησιμοποιούνται κατευθυνόμενες βόμβες KAB-500S _ των οποίων η κατασκευή εθεωρείτο ότι είχε απορριφθεί από το υπουργείο αμύνης της Ρωσίας λόγω υψηλού κόστους. Βέβαια, τα παραπάνω συστήματα έχουν μικρή χρήση στο πεδίο μάχης, αν και η Μόσχα προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο.
Παράλληλα γίνεται χρήση οπλισμών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι δεν ταιριάζουν με την κλίμακα των επιχειρήσεων αλλά είναι ό,τι χρειάζεται για να προβληθεί η ισχύς της Ρωσίας παγκοσμίως. Παραδείγματος χάριν, χρησιμοποιούνται πύραυλοι τύπου κρουζ, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για καταπολέμηση ανταρτών _ λόγω του υψηλού κόστους τους, και επειδή είναι σχεδιασμένοι να χτυπάνε στόχους που δεν διαθέτουν οι εχθροί του Άσαντ, όπως βάσεις και πλοία. Η χρήση τους όμως φανερώνει τη μεγάλη εμβέλειά τους, με αποτέλεσμα να δίνεται το μήνυμα ότι ο Πούτιν έχει τα μέσα για να αποκτήσει δυναμική παρουσία στην Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, η παρουσία του ρωσικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4 στη Συρία δείχνει ότι ο Πούτιν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι σχεδιασμένο να εμποδίζει τη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και των ραντάρ των αεροσκαφών, με αποτέλεσμα όταν ενεργοποιείται να καθιστά _ έστω και προσωρινά _ τα αμερικανικά αναχαιτιστικά ανίκανα να παρεμποδίσουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Καθεστώς Άσαντ
Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις στο αρχικό διάστημα του εμφυλίου χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά δικά τους όπλα και πυρομαχικά _ των οποίων η πλειοψηφία χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως, όσο η σύγκρουση συνεχιζόταν, τα αποθέματα εξαντλούνταν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παραχωρηθεί εξοπλισμός στον Άσαντ από Ρωσία και Ιράν. Έτσι, πέρασαν στην κατοχή του συριακού στρατού ρωσικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος και τύπου κρουζ καθώς και ιρανικοί όλμοι, βλήματα και αντιαρματικοί πύραυλοι _ κατευθυνόμενοι και μη. Επιπλέον, με τις πρόσφατες επιχειρήσεις της Ρωσίας στο συριακό έδαφος, παραχωρήθηκαν στον Άσαντ μηχανήματα παρεμπόδισης επικοινωνιών τα οποία, αν και όχι ιδιαίτερα εξελιγμένα, μπορούν με μεγάλη ευκολία να καταστήσουν άχρηστους τους ασυρμάτους που χρησιμοποιούνται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Ισλαμικό Κράτος
Τα όπλα και πυρομαχικά του Ισλαμικού κράτους έχουν κατασκευαστεί σε τόσες διαφορετικές χώρες ώστε η λίστα αυτών να θυμίζει την λίστα των κορυφαίων εξαγωγέων όπλων και πυρομαχικών παγκοσμίως _ κάλυκες από Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα, τουφέκια από Βέλγιο και πρώην μέλη του ανατολικού μπλοκ, κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι από Ευρώπη και ΗΠΑ, κοκ.
Η εξτρεμιστική αυτή οργάνωση έχει αποκτήσει σχετικά εύκολα πρόσβαση στην πληθώρα των όπλων με τα οποία τροφοδοτούν τον συριακό εμφύλιο τόσο οι μεγάλοι όσο και οι ανερχόμενοι εξαγωγείς _ όπως το Σουδάν. Η πλειοψηφία των οπλισμών αυτών ήταν αρχικά στην κατοχή του στρατού του Άσαντ και των Σύρων ανταρτών και έχει καταληφθεί στο πεδίο της μάχης. Παράλληλα, τα έσοδα των ισλαμιστών από την πώληση πετρελαίου και από άλλες πηγές είναι αρκετά, ώστε να μπορούν να συμπληρώσουν τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά τους μέσω της μαύρης αγοράς.
Αρκετά από τα όπλα που χρησιμοποιεί το ισλαμικό κράτος είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί σε άλλες συγκρούσεις, όπως στα Βαλκάνια, στη Λιβύη και στο Σουδάν. Από την άλλη, σημαντικός αριθμός πυρομαχικών έχει κατασκευαστεί πρόσφατα (2012-2014). Φαίνεται πως η μετακίνηση όπλων τόσο από σύγκρουση σε σύγκρουση, όσο και από τη μια μαχόμενη πλευρά στην άλλη είναι αρκετά εύκολη.
Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί επίσης αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυραύλους και μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη που έχουν παραχθεί τοπικά.
Κούρδοι
Οι Πεσμεργκά του Ιράκ κατείχαν ήδη εξοπλισμό πριν το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία. Οι Κούρδοι της Συρίας απέκτησαν όπλα, οχήματα και πυρομαχικά κυρίως ως λάφυρα στα πεδία της μάχης ή στην μαύρη αγορά.
Σημαντικό μέρος του οπλισμού τους όμως προέρχεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που ανεφοδιάζουν την κουρδική πλευρά παρά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας.
Σύροι Αντάρτες
Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία (Free Syrian Army/FSA) έχουν εξοπλιστεί κυρίως μέσω της μαύρης αγοράς και με την κατάληψη συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, οι ΗΠΑ τους εφοδιάζουν μέσω Τουρκίας από την αρχή του πολέμου. Μάλιστα, πρόσφατα o FSA παρέλαβε εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και πυρομαχικά για αυτούς, ενώ εικάζεται πως κατέρριψε ένα συριακό ελικόπτερο με φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPAD), πράγμα που σημαίνει ότι τα εφόδια που λαμβάνει δεν είναι μόνο ξεπερασμένα οπλικά συστήματα. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζει ελλείψεις εξοπλισμού και έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από όταν ξεκίνησαν οι ρωσικές επιχειρήσεις υπέρ του Άσαντ στη Συρία.
ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2014 διεξάγουν επιχειρήσεις στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιώντας μαχητικά, βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πυραύλους Τomahawk. Στον ουρανό της Συρίας εκτελούν αεροπορικές επιδρομές αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F/A-18, ενώ παράλληλα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-22 Raptor πετούν για πρώτη φορά πάνω από εμπόλεμη ζώνη. Επιπλέον, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 συμμετέχουν στις αποστολές βομβαρδισμού.
Τα αμερικανικά αεροπλάνα συνήθως απογειώνονται από αεροπλανοφόρα τάξης Νίμιτς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 2015 _ φτάνοντας τις 369 _ και έκτοτε εμφανίζει σταδιακή πτώση, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο να διεξήχθησαν μόλις 117 χτυπήματα _ σχεδόν οκτώ φορές λιγότερα από αυτά της Ρωσίας. Βέβαια, αξιωματικοί των ΗΠΑ λένε ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο αριθμός των επιχειρήσεων όσο η αποτελεσματικότητα αυτών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.