Ανησυχίες στο στρατόπεδο των αριστερών κομμάτων στην Πορτογαλία, και πρωτίστως στο ισχυρότερο Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχει προκαλέσει η «βραδύτητα» με την οποία ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του μετά την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.
Ο Σίλβα υπενθύμισε με νόημα ότι ο ίδιος το 1987 είχε μείνει στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού για πέντε μήνες – ενδεχόμενο που το Σοσιαλιστικό Κόμμα χαρακτηρίζει τη «χειρότερη λύση».
Στο Κοινοβούλιο, υπενθυμίζεται τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς (που ήταν η κυβέρνηση συνασπισμού πριν τις εκλογές) δεν έχουν πλειοψηφία, ενώ το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα τουη Αντόνιο Κόστα, έχει καταλήξει σε συμφωνία με το Μπλοκ της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα για να αξιοποιήσει την πλειοψηφία των αριστερών κομμάτων ώστε κυβερνήσει.
Ο πρόεδρος Σίλβα έχει τις επιλογές είτε να καλέσει τον Κόστα του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση (πιέζοντάς τον ενδεχομένως για συνεργασία με τον Κοέλιου), είτε να επιλέξει άλλον πρωθυπουργό ή να κρατήσει τον Κοέλιου υπηρεσιακά στη θέση του μέχρι να γίνουν εκλογές σε τουλάχιστον οκτώ μήνες από τώρα.
Σχολιάζοντας την τελευταία αναφορά τού Σίλβα στο 1987, ο Κόστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος επανέλαβε πως η επιλογή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι «η χειρότερη λύση» και είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει λόγος να δημουργηθεί μία τεχνητή πολιτική κρίση».
Ο πρόεδρος ακόμη δεν έχει ακόμη πάρει -ή τουλάχιστον, δεν έχει δώσει ενδείξεις- οριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας.
Ο συνηθισμένος δρόμος των πρόωρων εκλογών αμέσως δεν είναι διαθέσιμος: Τον Ιανουάριο, θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, οπότε συνταγματικά απαγορεύεται ο νυν πρόεδρος να διαλύσει τη Βουλή.
Ο Σίλβα συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Μεταξύ των πιο πρόσφατων συναντήσεών του βρισκόταν και η ηγεσία του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας του CGTP.
Ο αρχηγός του CTGP υπογράμμισε την άποψή του πως εάν ο πρόεδρος δεν δώσει τελικά εντολή κυβέρνησης στον Κόστα, η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει σε «επικίνδυνη ριζοσπαστικοποίηση στην κοινωνία».