Δύο ηλικιωμένες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Στο νοσοκομείο του νησιού έχουν διακομιστεί έξι ελαφρά τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού. Έντονη η μετασεισμική ακολουθία.

Από τον ισχυρό σεισμό σκοτώθηκε μία 70χρονη γυναίκα, το σπίτι της οποίας καταπλακώθηκε από βράχο στην περιοχή της Βασιλικής. Μία ακόμη 82χρονη έχασε τη ζωή της στο Αθάνι, όταν μάντρα κατέρρευσε και την καταπλάκωσε.

Έξι άτομα, επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένα 12χρονο αγόρι από το χωριό Βασιλική, μια 88χρονη γυναίκα από το χωριό Πινακοχώρι, ένα 10χρονο αγόρι από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα να μεταβεί στο νησί για επιτόπια αυτοψία.


ΙΓΜΕ: Πιθανότητα νέων κατολισθήσεων στη Λευκάδα

Πιθανότητα να υπάρξουν νέες κατολισθήσεις διαπιστώνει το ΙΓΜΕ στη Λευκάδα, ύστερα από αυτοψία κλιμακίου επιστημόνων, που αξιολόγησε την κατάσταση των πετρωμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό πρωινό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει, επίσης το ΙΓΜΕ, η κατολίσθηση που κόστισε τη ζωή της 70χρονης γυναίκας, δεν ήταν δυνατόν να έχει προβλεφθεί, καθώς προκλήθηκε εξαιτίας του ακραίου φυσικού φαινομένου.

Στο νησί μετέβη κλιμάκιο επιστημόνων από την περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μετά από την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ.

Όπως έγινε γνωστό, από τα μέχρι τώρα επί τόπου στοιχεία που διερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.

Σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Όπως δήλωσε κάτοικος του νησιού στο Mega, το χωριό Αθάνι που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Κατσίκι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά.

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο Νυδρί και στην Πηγαδισάνη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι μαθητές από τα σχολεία, ενώ τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί ποδός για να ελέγξουν τυχόν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Στη Λευκάδα αναμένεται σε λίγη ώρα ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα

Οι κάτοικοι είναι έντρομοι στους δρόμους, σύμφωνα με τοlefkadanews.

Ζημιές και σε Ιθάκη και Κεφαλονιά

Ζημιές και στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά προκάλεσε ο πολύ ισχυρός πρωινός σεισμός.

Όπως είπε στο in.gr ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, περισσότερα από 40 σπίτια στο βόρειο τμήμα του νησιού υπέστησαν ρωγμές στα τοιχώματά τους ή φθορές στις κεραμοσκεπές τους.

Στην ίδια περιοχή, τμήματα του οδικού δικτύου, κυρίως μεταξύ Σταυρού και Λεύκης, αποκόπηκαν από πολλαπλές κατολισθήσεις. Σταδιακά, πάντως, τα βράχια που κατέπεσαν απομακρύνονται από μηχανήματα και συνεργεία του Δήμου.

Στην βόρεια Κεφαλονιά, δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, και οι ένοικοι θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής. Την Ερισσό πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών.

Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας από τον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.

Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

Εντονη η μετασεισμική ακολουθία

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία στο νησί. Πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών, με επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 βαθμούς με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του κύριου σεισμού ήταν 6 βαθμοί και το επίκεντρο 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ, Ευθύμιο Λέκκα η σεισμική δόνηση είχε ένταση 5,6 βαθμών.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν από 6,1 έως 6,3 βαθμών και ότι είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα έως τα Ιωάννινα και είχε μεγάλη διάρκεια.