Την αισιοδοξία της για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασε η πρόεδρος του ομίλου Λούκα Κατσέλη, κατά την ομιλία της στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.
Η κυρία Κατσέλη είπε πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες , το ενδιαφέρον μεγάλο, οι καθαρές αποδόσεις εκτιμώνται θετικές και οι κίνδυνοι διαχειρίσιμοι».
Στο τέλος της διαδικασίας, πρόσθεσε, «η Τράπεζα θα είναι περισσότερο από ποτέ ισχυρή και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη. Με την ρευστότητα που ήδη διαθέτει και τα περιθώρια που έχει για αύξηση των δανείων της σε σχέση με την καταθετική της βάση , αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοχέτευση ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη νέων παραγωγικών πρωτοβουλιών».
Σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη, «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, δυο είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του και που θα κληθούμε άμεσα, ως Εθνική Τράπεζα να διαχειριστούμε:
Πρώτον, την σταδιακή επαναφορά καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Δεύτερον, την αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. »
Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΤΕ, «παρά τους κλυδωνισμούς και τις δοκιμασίες των τελευταίων μηνών , μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο μειωμένης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και θετικής προοπτικής».
Σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη, για το 2016, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αναμένεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το τρίτο τρίμηνο του έτους ,σταδιακή αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου και θετική συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου στην αύξηση του ΑΕΠ.
«Το αίσθημα συγκρατημένης αισιοδοξίας ενισχύεται σημαντικά από το γεγονός ότι η συμφωνία έχει ψηφισθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής και υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση για την υλοποίηση της από τα δύο μέρη» πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΤΕ.
Σημείωσε δε πως απόρροια της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου υπήρξε η έναρξη διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών υπό την εποπτεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ .
«Η συνεχιζόμενη διαρροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εν γένει αβεβαιότητα και οι αρνητικές επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κατέστησαν την ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού μας συστήματος αναπόφευκτη» τόνισε η κυρία Κατσέλη.
Και συμπλήρωσε πως «ολοκληρώνεται η κατάθεση ιδιωτικών προσφορών στο εξωτερικό για την άντληση τουλάχιστον 1,5 δις κεφαλαίων στο σύνολο πρόσθετων απαιτούμενων κεφαλαίων ύψους 4,5 δις.»
Όπως είπε η ίδια, «θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα δημόσιας προσφοράς για τους Έλληνες μετόχους . Αξίζει να τονισθεί ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη Τράπεζα που, χωρίς αποκλεισμούς, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση σε μικρομετόχους».
Φραγκιαδάκης: Μεγιστοποιούμε το όφελος από τη Finansbank
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σημείωσε πως «η πορεία της τράπεζάς μας είναι μεγάλη. Όλοι γνωρίζετε πως είμαστε στο 175ο έτος λειτουργίας μας, και αναλογιζόμαστε την ιστορία των ετών αυτών, τις συνθήκες τις οποίες υπερέβη η τράπεζα αυτή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «μετά τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης και το κεφαλαιακό μας πλάνο, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα αφήσει την τράπεζα ισχυρή κεφαλαιακά, με επαρκείς προβλέψεις και σε προνομιακή θέση ρευστότητας, κάτι που θα μας επιτρέψει να πρωτοστατήσουμε στον ιστορικό μας ρόλο της υποστήριξης της οικονομίας και της ανάπτυξης».
Όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, «έχοντας ήδη ξεκινήσει την προσέλκυση διεθνών επενδυτών, θεωρούμε χρέος μας προς τους Μετόχους μας που μας στηρίζουν, να ανοίξουμε τα βιβλία μας στους Έλληνες επενδυτές, μεγάλους και μικρούς. Αυτοί είναι οι παραδοσιακοί μας Μέτοχοι, και σας θέλουμε δίπλα μας και στη συνέχεια».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν δικαιώματα προτίμησης, κάτι για το οποίο δεν είχαμε επιλογή στην παρούσα συγκυρία και θεσμικό πλαίσιο, θεωρώ πως είναι τιμή μας να δίνουμε το δικαίωμα στους μετόχους μας να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίησή μας και στον αγώνα για την επόμενη μέρα».
Και συμπλήρωσε ότι «το γεγονός πως οι Μέτοχοι της Εθνικής καλούνται να συμμετέχουν στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, νομίζω πως αποδεικνύει και την ιδιαίτερη και ισχυρή σχέση Μετόχων-Τράπεζας στην Εθνική Τράπεζα».
Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε και στην πρόθεση πώλησης του 100% της Finansbank, κάτι για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία.
Όπως εξήγησε, η τράπεζα έχει δεσμευτεί για την πώληση και δεν έχει την επιλογή να ακολουθήσει κάποια άλλη στρατηγική στο θέμα αυτό.
«Οι συνθήκες της τράπεζάς μας και της οικονομίας όταν εξαγοράσαμε την Finansbank ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικές από τις σημερινές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά της Τουρκίας. Να είστε όμως σίγουροι, πως η Διοίκηση θα κάνει ό,τι μπορεί στην σημερινή κατάσταση ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη μας» τόνισε σχετικά.
Πρόσθεσε δε ότι «η Finansbank, αυτό το τόσο μεγάλο κομμάτι του Ομίλου μας, είναι αυτή που θα μας δώσει την δυνατότητα, σε δεύτερο χρόνο, να αποπληρώσουμε μέρος της κρατικής βοήθειας που θα λάβουμε, κάτι που θεωρώ εξίσου σημαντικό και μεγάλο. Η πηγή της ενότητάς μας, των εργαζομένων, της Διοίκησης και των Μετόχων είναι πως η ισχυρή τράπεζα που εδώ και 175 χρόνια στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία είναι μία, η δική μας».