Ο στρατηγός Ραχίλ Σαρίφ δεν είναι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος του Πακιστάν, αλλά η εικόνα του βρίσκεται σε όλη τη χώρα, και κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο. Εμφανίζεται βλοσυρός σε πανό, όπου ο λαός τον ευχαριστεί για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στη χαοτική πόλη του Καράτσι, και φωτογραφίες του κάνουν θραύση στο Facebook και στο Twitter.
Το hashtag #ThankYouRaheelSharif (Ευχαριστούμε Ραχίλ Σαρίφ) εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την επίθεση σε μια στρατιωτική σχολή στο Πεσαβάρ στις 16 Δεκεμβρίου του 2014. Ο αρχηγός του στρατού ηγήθηκε δημοσίως της προσπάθειας για την σύλληψη και την τιμωρία των δραστών της δολοφονίας 150 ανθρώπων εκεί. Σελίδες στο Facebook, και σχόλια στο Twitter επαινούν ξανά και ξανά τον στρατηγό για την αποφασιστικότητά του.

Στην πόλη Ραβαλπίντι, ο Μαλίκ Μοχάμεντ Γιουσάφ έχει γεμίσει το αυτοκίνητό του με αφίσες του στρατηγού Σαρίφ. Τον θαυμάζει τόσο πολύ που λέει στον ρεπόρτερ του BBC ότι η θητεία του Σαρίφ πρέπει να επεκταθεί ώστε να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο στρατηγός πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί το 2016, αλλά η έκκληση του Γιουσάφ έχει απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και υπάρχει προηγούμενο: Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Ασφάκ Περβέζ Καγιάνι είδε την θητεία του να παρατείνεται, και μάλιστα χωρίς εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε τόσο μεγάλη δημόσια στήριξη.

Αλλά ο Αχμέντ Μπιλάλ, πρόεδρος του κέντρου αναλύσεων Pildat που προωθεί τη δημοκρατία, πιστεύει ότι τέτοια συζήτηση αποδυναμώνει τους εύθραυστους πολιτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς του Πακιστάν.
Λέει στο BBC ότι οι δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Pildat δείχνουν σταθερά ότι οι Πακιστανοί δεν θέλουν πλέον στρατιωτικές δικτατορίες, παρά το γεγονός ότι πολλοί υποστηρίζουν τον στρατό.
«Πρέπει να γίνει μια διάκριση: οι στρατιωτικοί διοικητές είναι πολύ δημοφιλείς, αλλά όχι ως πιθανοί αντικαταστάτες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας», τονίζει ο Μπιλάλ.