Το αλμανάκ του τρόμου στην Ευρώπη – Από τον Μαύρο Σεπτέμβρη μέχρι την Αλ Κάιντα και τον ISIS

«Η πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι με τους 135 νεκρούς από τον ISIS δεν αποτελεί "οδυνηρή έκπληξη" για τους λαούς της Γηραιάς Αλβιόνας, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει στόχος χιλιάδων φονικών επιθέσεων όχι μόνο από την Αλ Κάιντα και τον ISIS αλλά και από τον Κάρλος μέχρι τον Αμπού Νιντάλ και τις αρμενικές ένοπλες οργανώσεις και από την ΕΤΑ και τον ΙΡΑ μέχρι Αλγερινούς ενόπλους και Μολούκους αυτονομιστέςαθώους πολίτες».

«Η πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι με τους 135 νεκρούς από τον ISIS δεν αποτελεί «οδυνηρή έκπληξη» για τους λαούς της Γηραιάς Αλβιόνας, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει στόχος χιλιάδων φονικών επιθέσεων όχι μόνο από την Αλ Κάιντα και τον ISIS αλλά και από τον Κάρλος μέχρι τον Αμπού Νιντάλ και τις αρμενικές ένοπλες οργανώσεις και από την ΕΤΑ και τον ΙΡΑ μέχρι Αλγερινούς ενόπλους και Μολούκους αυτονομιστές. Πολλοί ξεχνούν τι συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες όπου υπήρχαν πολλές παρόμοιες επιθέσεις σε ακόμα πιο ταραγμένες περιόδους, με θύματα χιλιάδες αθώους πολίτες».

Η ματωμένη Μαδρίτη

Πιο αιματηρή και με ακόμη πιο δραματικές προεκτάσεις ήταν η επίθεση –το πρωί της 11ης Μαΐου 2004 – της Αλ Κάιντα με δέκα σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις βομβών σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης που κόστισαν την ζωή σε 191 άτομα. Οι βόμβες είχαν ενεργοποιηθεί με κινητά τηλέφωνα. Και τότε αυτή η επίθεση είχε χαρακτηριστεί η «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης». Τότε είχε ακολουθήσει επέμβαση της αστυνομίας σε διαμέρισμα, στην περιοχή Λεγκανές της Μαδρίτης όπου δύο από τους δράστες ανατινάχθηκαν παρασύροντας στον θάνατο και έναν εκ των ισπανών αστυνομικών. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στην συνέχεια άγνωστοι κατέστρεψαν τον τάφο του εν λόγω ένστολου. Ακολούθησε, στις 7 Ιουλίου 2005, η τετραπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από τέσσερις δράστες σε σταθμούς του μετρό και σε λεωφορείο στο Λονδίνο, με σύνολο 52 νεκρούς πολίτες και άλλους 700 τραυματίες.
30 επιθέσεις στη Γαλλία
Στην Γαλλία αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 1974 μέχρι τον Οκτώβριο του 1986 είχαν υπάρξει 30 ένοπλες επιθέσεις κατά ανυποψίαστων πολιτών με δεκάδες νεκρούς. Οι επιθέσεις προέρχονταν είτε από Αλγερινούς ενόπλους, είτε από την οργάνωση Ασαλα Αρμενίων ανταρτών, είτε από παλαιστινιακές οργανώσεις. Και ανάμεσα σε αυτούς που είχαν κτυπήσει την ευάλωτη Γαλλία ήταν η οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Αραβα ενόπλου Αμπού Νιντάλ (έξι νεκροί σε επίθεση ενόπλων στις 9 Αυγούστου 1982 σε εβραϊκό εστιατόριο) αλλά και από τον Αραβα Κάρλος Ραμίρεζ ή «Τσακάλι» με την τοποθέτηση, εκτός των άλλων, βόμβας στις 29 Μαρτίου 1982 στο τραίνο από Παρίσι σε Τουλούζ, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό 27. Παρόμοια φονική επίθεση είχε γίνει και από το «Τσακάλι» τον Δεκέμβριο του 1983, σε τραίνο στην Μασσαλία, ενώ παρόμοιες αιματηρές ενέργειες είχαν υπάρξει στην γαλλική πρωτεύουσα από λιβανέζικες οργανώσεις. Τον Ιούλιο του 1983 σημειώθηκε επίθεση Αρμενίων ενόπλων στο αεροδρόμιο Ορλύ με αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό 55. Επιπλέον το καλοκαίρι του 1995 υπήρχε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων από ισλαμιστική οργάνωση Αλγερινών στο μετρό στο Παρίσι, στην Λυών και αλλού, με οκτώ νεκρούς και 157 τραυματίες.
Σημειώνεται ότι η οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Αμπού Νιντάλ, σκότωσε περίπου 900 άτομα στη Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ 1972-1994, όπου πραγματοποίησε περισσότερες από 200 επιθέσεις με συχνότητα 1-2 κάθε μήνα! Ανάμεσα στις επιθέσεις –ανάμεσα τους και αεροπειρατείες – που είχαν πραγματοποιήσει οι συγκεκριμένοι ένοπλοι ήταν η επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο City Of Poros το 1998 στον Σαρωνικό με 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ασφαλώς η πλέον πολυσυζητημένη ενέργειά της ήταν η δολοφονική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 1972 στο Μόναχο, με στόχο τους αθλητές του Ισραήλ και με αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ατόμων.
«Ξεχασμές» φονικές επιθέσεις
Ωστόσο υπήρχαν και σειρά άλλων «ξεχασμένων» φονικών επιθέσεων. Όπως αυτή στο Μπέρμπιγχαμ, στις 21 Νοεμβρίου 1974, με παράλληλες βομβιστικές επιθέσεις σε τέσσερις παμπ. Με τραγικό απολογισμό 21 νεκρούς κι 160 τραυματίες. Αρχικά η επίθεση αυτή αποδόθηκε στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό -έχει τερματίσει τη δράση του- όμως δεν έχουν παρουσιασθεί αποδεικτικά στοιχεία ενώ δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Βομβιστικές επιθέσεις του ΙΡΑ, ακόμη και στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου και σε εμπορικά κέντρα, είχαν προκαλέσει τον θάνατο 115 ανθρώπων συνολικά και τον τραυματισμό 2134, σε περισσότερες από 500 επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος.
Αλλά και στην Ισπανία οι εκατοντάδες επιθέσεις της βασικής οργάνωσης ΕΤΑ από το 1961 έως το 2011 κόστισαν τη ζωή σε 829 ανθρώπους. Παρότι οι περισσότερες από τις επιθέσεις ήταν στοχευμένες εναντίον προσώπων που σχετίζονταν με τις «στοχεύσεις» των Βάσκων αυτονομιστών, υπήρχαν περιστατικά, όπως η βομβιστική επίθεση -στις 19 Ιουνίου 1987- σε υπόγειο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ που σκότωσε 21 ανυποψίαστους πολίτες και τραυμάτισε 45, πολλοί από τους οποίους παιδιά.
Στην Ιταλία κατεγράφησαν η βομβιστική επίθεση από νεοφασίστες, στις 2 Αυγούστου 1980 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνιας με 85 νεκρούς και 200 τραυματίες, η επίθεση της οργάνωσης του Αμπού Νιντάλ στις 27 Δεκεμβρίου 1985 στο αεροδρόμιο της Ρώμης με 16 νεκρούς αλλά και πολύνεκρες επιθέσεις της ιταλικής μαφίας. Την περίοδο 1978-1979 είχαν γίνει επιθέσεις στην Ολλανδία από Μολούκους αυτονομιστές ενώ το Φεβρουάριο του 1995 είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση με τέσσερις νεκρούς στην πόλη Ομπερβαρτ της Αυστρίας από τον «στρατό για την αυτονομία της Βαυαρίας» (νεοναζιστική οργάνωση) με απολογισμό τέσσερις νεκρούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.