Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή σε ένα καταφανέστατο κλίμα αβεβαιότητας έδινε η ελληνική πλευρά στη διάρκεια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών για το θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για απόσταση η οποία είναι δύσκολο να γεφυρωθεί και εξέφραζαν απαισιοδοξία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι δύσκολο να κλείσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο».
Από την άλλη πλευρά ακόμη από τις αρχές της εβδομάδας, αλλά και το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης επέμενε στην αρχική του αισιοδοξία. Ομως και οι δύο πλευρές δοθείσης ευκαιρίας επαναλάμβαναν την πρόθεσή τους να εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ομως κυβερνητικές πηγές μιλώντας προς «Το Βήμα» εξηγούσαν ότι το κριτήριο του ύψους της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου είναι το πιο εύκολο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είτε τεθεί ως όριο προστασίας η αντικειμενική αξία των 180.000 ευρώ είτε τεθούν τα 160.000 ευρώ και στις δύο περιπτώσεις καλύπτεται ίδιο ποσοστό «κόκκινων» δανειοληπτών», αφήνοντας προφανώς να φανεί ότι μία κυβερνητική υποχώρηση στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν «αναίμακτη».
Πρόσθεταν όμως πως το μεγάλο πρόβλημα έχει εντοπιστεί στο κριτήριο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος. Ελεγαν συγκεκριμένα ότι το όριο των 25.000-27.000 ευρώ, ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, καλύπτει όχι μόνο τις εργατικές, αλλά και τις μικροαστικές περιοχές της Αττικής –π.χ. Χαλάνδρι, Χολαργό, Παγκράτι κ.λπ.
«Τα μικροαστικά στρώματα», συμπλήρωναν, «στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και αυτόν τον κόσμο δεν μπορούμε να τον απογοητεύσουμε». Ως εκ τούτου η διαπραγμάτευση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και «πρέπει να βρούμε τι ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών πρέπει να προστατεύσουμε και όλα τα υπόλοιπα είναι τεχνικά, μπορούμε να τα βρούμε». Η κυβερνητική πλευρά έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση έχοντας ως πλαίσιο τη στήριξη άνω του 50% των δανειοληπτών –από 50% έως 55% –και από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ισχυρή απόκλιση από τις προθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών.
Οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έκαναν ορισμένες υποχωρήσεις παρουσιάζοντας ένα σχέδιο που μειώνει το όριο της αντικειμενικής αξίας από τις 200.000 ευρώ της αρχικής ελληνικής αντιπρότασης στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξανόταν κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι, άρα 230.000 ευρώ σύνολο, και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία παιδιά.
Ετσι, η προστασία για μια τετραμελή οικογένεια θα έφτανε τις 280.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Παράλληλα κατέβασε και το εισοδηματικό όριο στις 32.000 ευρώ μεικτού εισοδήματος από 35.000 που έθετε αρχικά. Είναι προφανές ότι η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από το κουαρτέτο, το οποίο επέμενε σε αντικειμενική αξία ύψους 120.000 ευρώ και εισοδηματικό όριο λίγο κάτω από τις 20.000 ευρώ μεικτού εισοδήματος για μια τετραμελή οικογένεια. Πρόσθετες δυσκολίες ωστόσο δημιουργεί και η επιμονή των δανειστών σύμφωνα με την οποία το συνολικό ύψος του δανείου να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Ο συνδυασμός των κριτηρίων του κουαρτέτου άφηνε έτσι εκτός ρύθμισης τρεις στους τέσσερις δανειολήπτες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ